Å ha Mesterbrev er et verktøy på lik linje med kniv og saks. 

Det er helt avgjørende for å være en seriøs aktør. Det sier Kirsten som er blomsterdekoratør og lærer håndverksfaglig ledelse ved å ta Mesterutdanning hos Norges grønne fagskole – Vea.
  • Klasse: Ledelse i håndverksfag
  • Alder: 34
  • Kommer fra: Nesodden

Bakgrunn: Blomsterdekoratør med fagbrev

Jeg har mange impulser og ideer og bakgrunnen min preges av det. Jeg har gått på Steinerskolen der vi jobbet mye med kreative fag og håndverk. Jeg ser meg selv som et visuelt og estetisk fokusert menneske. Jeg har studert både foto og musikkproduksjon før jeg landet på blomsterfaget. Min mor driver med økologisk mat og jeg har jobbet for henne siden jeg var helt liten.

Jeg har nå jobbet 12 år i blomsterbransjen, men kun to av de årene i butikk. Jeg startet som ekstrahjelp i Mester Grønn, mens jeg fortsatt jobbet med mat, og trivdes så godt med å jobbe med blomster og planter at jeg oppsøkte BLOK* og tok voksenopplæring hos dem, det var starten på min blomsterdekoratørutdanning. Det var utrolig fantastisk å bli introdusert for og være en del av blomsterbransjen. Det var veldig spennende å få gå på BLOK, de er utrolig dyktige til opplæring og man blir kjent med mange i bransjen. De hjalp meg også med å finne en god læreplass. Jeg var lærling i to år, og tok fagbrev med Meget godt bestått i 2010, noe som jeg var veldig stolt av. Jeg har jobbet i et Blomsterverksted der vi hadde bedriftskunder, sorg, bryllupsbinderi. Etter 10 år i Oslo var jeg klar for nye utfordringer og flyttet til København for å jobbe som assistent og høyre hånd for Annette von Einem**.

Vi reiste mye rundt til konkurranser, messer og demonstrasjoner. Vi jobbet mye tverrfaglig med mote, designet egne underlag til hotellkundene og lagde mange spennende arbeider. Det var en veldig lærerik jobb, og for meg var det som en videreutdanning. Tiden i Danmark sammen med Annette lært meg hvilket nivå jeg må opp på for at man virkelig skal slå igjennom og lykkes faglig. Hun var og er fortsatt en av mine aller viktigste inspirasjonskilder.

Arbeidsgiver: Blomsterdekoratør Kirsten Westergaard

Som en liten håndverksbedrift har jeg valgt å spesialisere meg ganske smalt og jeg bruker mye av den erfaringen jeg har med meg fra min bakgrunn i det daglige. Jeg har hovedfokus på bryllup og kurs for amatører med bruk av naturmaterialer og miljø. Fotoutdannelsen bruker jeg til markedsføring og til å fotografere og designe egen blomsterkort til blomsterbutikker. Min dekoratørutdannelse bruker jeg til å designe naturlige blomsterdesigns til blomsterdyrkere, som har stort miljø og øko fokus.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta Ledelse i håndverksfag?

Etter tre år i Danmark var jeg klar for å reise hjem og starte mitt eget. Jeg har alltid drømt om å drive for meg selv og ville gå på Vea for å lære å drive egen bedrift.

Det å få være en del av fagmiljøet her på Vea, med gartnere, blomsterdekoratører og andre håndverkere er en utrolig fint og inspirerende når man skal lære seg de merkantile fagene, for da blir det alltid tid til en liten blomstersnakk innimellom slagene. Om kveldene snakker vi mye med gartnerne på Vea rundt kjøkkenbordet på internatet, da lærer jeg om sol og dyrkeforhold i hagen, hvordan opparbeide en vellykket kompost osv. Man kan ikke tenke og snakke om økonomi hele tiden, da mister man litt av motivasjonen.

Det er så fint å være en del av det faglige miljøet på Vea, så derfor ville jeg ta de merkantile fagene her. Jeg ville lære å drive min egen virksomhet, slik at jeg kan drive den ordentlig. Ha styr på papirarbeidet og økonomien, minimere faren for konkurs og ha kontroll på det jeg jobber med slik at jeg kan bruke resursene mine på det kreative. Lærerene her på Vea er også veldig kompetente og flinke til å undervise oss praktikere i all teorien.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Vi har 10 samlinger à 3 dager fra oktober til april, der hele klassen er samlet. Undervisningen er basert på at man leser pensum og forbereder seg hjemme. På samling går vi gjennom pensum og bruker mye tid og fokus på praktiske eksempler og tid til diskusjoner i klassen. I klassen kan vi komme med egne erfaringer og lære av hverandre.  Det er veldig matnyttig. Vi skriver en prosjektoppgave som vi får god veiledning på. Min oppgave har jeg skrevet som en forretningsplan rundt min egen bedrift der den står i dag, og veien fremover. Jeg har laget en bedriftsplan som inneholder markedsplan, budsjett og ledelse. Vi lærer mye om ledelse som styringsverktøy. Jeg har fått en helt annen forståelse for hva det vil si å drive en bedrift når det gjelder kalkyler, svinn, sosiale kostnader, lønn, lovverk og så videre.

Her kan jeg stille alle de litt dumme spørsmålene. Jeg kan mye om kreativitet og arbeidsprosesser, men kunne ikke så mye om det å sette opp budsjett eller sørge for å få med alle de skjulte utgiftene inn i kalkylene osv.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Klassemiljøet og fagmiljøet er veldig bra. Det har stått til forventningene. Halvparten av de i klassen går også Botanisk Design og det er veldig spennende å følge med på det de driver med, for meg som kun tar de merkantile fagene. I år går det en frisør, hovslager og blomsterdekoratører i klassen. Men det hadde vært gøy å hatt med enda flere bransjer i klassen siden det er så mye nyttige erfaringer på tvers av håndverksfagene.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg er i etableringsfasen av firmaet mitt. Og så har jeg veldig lyst til å gå Eksperimentell formgivning (EF) her på Vea. Jeg ser på EF som et friminutt, som en slags gave til meg selv, etter at jeg har tatt alle de teoretiske fagene. EF fokuserer ikke på det komersielle men nettopp det å arbeide kun med faglig utvikling. Men for meg var det viktig å ta Ledelse i håndverksfag først, for å kunne ha kontroll på bedriften. Være en profesjonell aktør i bransjen, så kan jeg fylle på med mer kreativt senere.

Ellers blir det fokus på å bygge opp bedriften min, skaffe nok kunder og oppdrag til at omsettningen blir høy nok, første året har gått fint og det blir utrolig spennende å se den videre utviklingen og veksten.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til fagskoleutdanningen Ledelse i håndverksfag eller Mesterutdanning?

Det lyder kanskje litt hardt, men dersom man starter opp en bedrift uten å Mesterbrevet så gambler man med hele bedriften sin i potten. Det går greit så lenge det ”går av seg selv”, men dersom det blir vanskelige tider er det viktig med den kompetansen Mesterbrevet gir, fordi vi lærer å ta i bruk styringsverktøy som man helt sikkert får bruk for før eller senere.

Så stiller du forberedt og kan styre bedriften din på en ordentlig måte. Jeg ser det som et verktøy på lik linje med kniv og saks. Det er helt avgjørende for å være en seriøs aktør.

Alle små håndverksbedrift er veldig sårbare, og med Mesterbrevet har jeg kunnskap og et sett med styringsverktøy som er utrolig nyttig. Vi lærer om personell, ansettelsesforhold og lovverket. Håndtering av konflikter, lærer hvordan det skal gjøres riktig, og hvilke forpliktelser som følger med det å være grunder og bedriftsleder.

Jeg vil sterkt anbefale de som har startet eller tenker på å starte egen bedrift å ta Mesterbrev.

Det er en billig investering og utrolig deilig å følelse å ha kontrollen, ikke bare ute på oppdrag, men også på kontoret og i møte med bank og regnskapsfører osv.

Noe annet du vil si?

Å være blomsterdekoratør og kunne ta de merkantile fagene her på Vea har vært veldig motiverende for å fortsette å drive egen foretning.

Det å få forstå viktigheten av de ulike delene som tilsammen utgjør hele bedriften, det å forstå at de alle sammen er mitt ansvar, men ikke nødvendigvis min oppgave å utføre, det har jeg hatt stor nytte av å lære. Hvor og hva skal man deligere og hvorfor. Samt hva vil jeg beholde selv, og bruke mine egen ressurser på. Det er sånt man lærer på Mesterbrevs utdanningen på Vea.

Tekst: Dorte Finstad
Foto: Anne Karin Villa/Kirsten Westergaard

*BLOK Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor: http://www.blok.no/

** Floral Designer Annette von Einem: http://www.voneinem.dk/

Vil du vite mer om mesterutdanning finner du det her: Mesterutdanning

Vil du vite mer om Kirsten og hennes firma finner du det her: kirstenwestergaard.no

Kontakt oss