Hopp til innhold
no Norwegian
en Englishde Germanno Norwegian
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
Meny
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
Meny
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea

Å ha Mesterbrev er et verktøy på lik linje med kniv og saks. 

Det er helt avgjørende for å være en seriøs aktør. Det sier Kirsten som er blomsterdekoratør og lærer håndverksfaglig ledelse ved å ta Mesterutdanning hos Norges grønne fagskole – Vea.
  • Klasse: Ledelse i håndverksfag
  • Alder: 34
  • Kommer fra: Nesodden

Bakgrunn: Blomsterdekoratør med fagbrev

Jeg har mange impulser og ideer og bakgrunnen min preges av det. Jeg har gått på Steinerskolen der vi jobbet mye med kreative fag og håndverk. Jeg ser meg selv som et visuelt og estetisk fokusert menneske. Jeg har studert både foto og musikkproduksjon før jeg landet på blomsterfaget. Min mor driver med økologisk mat og jeg har jobbet for henne siden jeg var helt liten.

Jeg har nå jobbet 12 år i blomsterbransjen, men kun to av de årene i butikk. Jeg startet som ekstrahjelp i Mester Grønn, mens jeg fortsatt jobbet med mat, og trivdes så godt med å jobbe med blomster og planter at jeg oppsøkte BLOK* og tok voksenopplæring hos dem, det var starten på min blomsterdekoratørutdanning. Det var utrolig fantastisk å bli introdusert for og være en del av blomsterbransjen. Det var veldig spennende å få gå på BLOK, de er utrolig dyktige til opplæring og man blir kjent med mange i bransjen. De hjalp meg også med å finne en god læreplass. Jeg var lærling i to år, og tok fagbrev med Meget godt bestått i 2010, noe som jeg var veldig stolt av. Jeg har jobbet i et Blomsterverksted der vi hadde bedriftskunder, sorg, bryllupsbinderi. Etter 10 år i Oslo var jeg klar for nye utfordringer og flyttet til København for å jobbe som assistent og høyre hånd for Annette von Einem**.

Vi reiste mye rundt til konkurranser, messer og demonstrasjoner. Vi jobbet mye tverrfaglig med mote, designet egne underlag til hotellkundene og lagde mange spennende arbeider. Det var en veldig lærerik jobb, og for meg var det som en videreutdanning. Tiden i Danmark sammen med Annette lært meg hvilket nivå jeg må opp på for at man virkelig skal slå igjennom og lykkes faglig. Hun var og er fortsatt en av mine aller viktigste inspirasjonskilder.

Arbeidsgiver: Blomsterdekoratør Kirsten Westergaard

Som en liten håndverksbedrift har jeg valgt å spesialisere meg ganske smalt og jeg bruker mye av den erfaringen jeg har med meg fra min bakgrunn i det daglige. Jeg har hovedfokus på bryllup og kurs for amatører med bruk av naturmaterialer og miljø. Fotoutdannelsen bruker jeg til markedsføring og til å fotografere og designe egen blomsterkort til blomsterbutikker. Min dekoratørutdannelse bruker jeg til å designe naturlige blomsterdesigns til blomsterdyrkere, som har stort miljø og øko fokus.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta Ledelse i håndverksfag?

Etter tre år i Danmark var jeg klar for å reise hjem og starte mitt eget. Jeg har alltid drømt om å drive for meg selv og ville gå på Vea for å lære å drive egen bedrift.

Det å få være en del av fagmiljøet her på Vea, med gartnere, blomsterdekoratører og andre håndverkere er en utrolig fint og inspirerende når man skal lære seg de merkantile fagene, for da blir det alltid tid til en liten blomstersnakk innimellom slagene. Om kveldene snakker vi mye med gartnerne på Vea rundt kjøkkenbordet på internatet, da lærer jeg om sol og dyrkeforhold i hagen, hvordan opparbeide en vellykket kompost osv. Man kan ikke tenke og snakke om økonomi hele tiden, da mister man litt av motivasjonen.

Det er så fint å være en del av det faglige miljøet på Vea, så derfor ville jeg ta de merkantile fagene her. Jeg ville lære å drive min egen virksomhet, slik at jeg kan drive den ordentlig. Ha styr på papirarbeidet og økonomien, minimere faren for konkurs og ha kontroll på det jeg jobber med slik at jeg kan bruke resursene mine på det kreative. Lærerene her på Vea er også veldig kompetente og flinke til å undervise oss praktikere i all teorien.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Vi har 10 samlinger à 3 dager fra oktober til april, der hele klassen er samlet. Undervisningen er basert på at man leser pensum og forbereder seg hjemme. På samling går vi gjennom pensum og bruker mye tid og fokus på praktiske eksempler og tid til diskusjoner i klassen. I klassen kan vi komme med egne erfaringer og lære av hverandre.  Det er veldig matnyttig. Vi skriver en prosjektoppgave som vi får god veiledning på. Min oppgave har jeg skrevet som en forretningsplan rundt min egen bedrift der den står i dag, og veien fremover. Jeg har laget en bedriftsplan som inneholder markedsplan, budsjett og ledelse. Vi lærer mye om ledelse som styringsverktøy. Jeg har fått en helt annen forståelse for hva det vil si å drive en bedrift når det gjelder kalkyler, svinn, sosiale kostnader, lønn, lovverk og så videre.

Her kan jeg stille alle de litt dumme spørsmålene. Jeg kan mye om kreativitet og arbeidsprosesser, men kunne ikke så mye om det å sette opp budsjett eller sørge for å få med alle de skjulte utgiftene inn i kalkylene osv.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Klassemiljøet og fagmiljøet er veldig bra. Det har stått til forventningene. Halvparten av de i klassen går også Botanisk Design og det er veldig spennende å følge med på det de driver med, for meg som kun tar de merkantile fagene. I år går det en frisør, hovslager og blomsterdekoratører i klassen. Men det hadde vært gøy å hatt med enda flere bransjer i klassen siden det er så mye nyttige erfaringer på tvers av håndverksfagene.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg er i etableringsfasen av firmaet mitt. Og så har jeg veldig lyst til å gå Eksperimentell formgivning (EF) her på Vea. Jeg ser på EF som et friminutt, som en slags gave til meg selv, etter at jeg har tatt alle de teoretiske fagene. EF fokuserer ikke på det komersielle men nettopp det å arbeide kun med faglig utvikling. Men for meg var det viktig å ta Ledelse i håndverksfag først, for å kunne ha kontroll på bedriften. Være en profesjonell aktør i bransjen, så kan jeg fylle på med mer kreativt senere.

Ellers blir det fokus på å bygge opp bedriften min, skaffe nok kunder og oppdrag til at omsettningen blir høy nok, første året har gått fint og det blir utrolig spennende å se den videre utviklingen og veksten.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til fagskoleutdanningen Ledelse i håndverksfag eller Mesterutdanning?

Det lyder kanskje litt hardt, men dersom man starter opp en bedrift uten å Mesterbrevet så gambler man med hele bedriften sin i potten. Det går greit så lenge det ”går av seg selv”, men dersom det blir vanskelige tider er det viktig med den kompetansen Mesterbrevet gir, fordi vi lærer å ta i bruk styringsverktøy som man helt sikkert får bruk for før eller senere.

Så stiller du forberedt og kan styre bedriften din på en ordentlig måte. Jeg ser det som et verktøy på lik linje med kniv og saks. Det er helt avgjørende for å være en seriøs aktør.

Alle små håndverksbedrift er veldig sårbare, og med Mesterbrevet har jeg kunnskap og et sett med styringsverktøy som er utrolig nyttig. Vi lærer om personell, ansettelsesforhold og lovverket. Håndtering av konflikter, lærer hvordan det skal gjøres riktig, og hvilke forpliktelser som følger med det å være grunder og bedriftsleder.

Jeg vil sterkt anbefale de som har startet eller tenker på å starte egen bedrift å ta Mesterbrev.

Det er en billig investering og utrolig deilig å følelse å ha kontrollen, ikke bare ute på oppdrag, men også på kontoret og i møte med bank og regnskapsfører osv.

Noe annet du vil si?

Å være blomsterdekoratør og kunne ta de merkantile fagene her på Vea har vært veldig motiverende for å fortsette å drive egen foretning.

Det å få forstå viktigheten av de ulike delene som tilsammen utgjør hele bedriften, det å forstå at de alle sammen er mitt ansvar, men ikke nødvendigvis min oppgave å utføre, det har jeg hatt stor nytte av å lære. Hvor og hva skal man deligere og hvorfor. Samt hva vil jeg beholde selv, og bruke mine egen ressurser på. Det er sånt man lærer på Mesterbrevs utdanningen på Vea.

Tekst: Dorte Finstad
Foto: Anne Karin Villa/Kirsten Westergaard

*BLOK Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor: http://www.blok.no/

** Floral Designer Annette von Einem: http://www.voneinem.dk/

Vil du vite mer om mesterutdanning finner du det her: Mesterutdanning

Vil du vite mer om Kirsten og hennes firma finner du det her: kirstenwestergaard.no

Sist oppdatert: 18.11.2019

Kontakt oss

  • Norges grønne fagskole – Vea
  • Turistveien 92
    2390 Moelv
  • +47 62 36 26 00
  • vea@vea-fs.no
Se våre studietilbud

International

Norges grønne fagskole – Vea 

“Norges grønne fagskole – Vea ” was founded in 1923 and is a boarding college with 130 students and 40 employees.

International

International studies 

Vea offers an international study programme aimed at students from different national backgrounds. Teaching will be conducted in English.

International

International courses 

Here you can find information about international courses.

International

International collaboration 

One of Vea`s main objectives, is to develop and maintain professional cooperation with national and international academic environments.

International studies

Experimental expressions with plant materials 

The vocational college program Experimental expressions with plant materials is a higher practical, flexible and further education which focus on sustainability, use of plant materials and its technical possibilities.

International studies

Apply and join the EX. Go to Vea and be open minded!! 

Says Minna, who is a teacher in floristry in Finland. Minna had both a professional and personal development through the vocational education program at Norges grønne fagskole – Vea in Norway.

International studies

It has been very useful years! 

Elin Susann Havreberg has studied «Experimental expressions with plant materials» at Norges grønne fagskole – Vea. In March 2019 she will take part in the World championship in floristry.

Elevsitat
International studies

My shop, my school and me as an artist. It gives me power! 

Monika from Poland studied “Experimental expressions with plant materials” at Vea in 2014/2015. We asked her about what this education has meant for her.

International collaboration

My year at Vea 

Nadja Otervik is one of the pupils in the floristryclass at Vea. This is her story about her school year at Vea

Grønn helse

Klare for oppstart av ny fagskoleutdanning 

Liselott Lindfors, Siri Gunn Simonsen og Nina Levin er klare for høstens studiestart på den nye fagskoleutdanningen Grønn helse

Grøntanleggsforvaltning
Hageplanlegging

Hagedesignere danner egen forening 

Mange hagedesignere jobber alene, uten noe faglig nettverk rundt seg og de har heller ingen beskyttet tittel. Det var derfor Vea initierte til et oppstartsmøte for å kunne danne en forening for hagedesignere.

Grøntanleggsforvaltning
Studentsitat

Fagskoleutdanning gir jobb! 

Kristel tok fagskoleutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea. Hun dro rett fra skoleavslutningen til ny jobb som Parksjef i Steinkjer kommune.

Grøntanleggsforvaltning
Studentsitat

Nettbasert undervisning gir rom for familieliv. 

Andreas bor og jobber i Trondheim og kombinerer det med fagskoleutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea.

Grøntanleggsforvaltning
Studentsitat

Det er viktig å fornye seg! 

Det sier Eva som tok fagskoleutdanningen Park- og hagedrift ved Norges grønne fagskole – Vea. Nå jobber hun som forskningstekniker i Botanisk hage i Bergen

VG2 blomsterdekoratør

Jeg trives kjempegodt på Vea! 

Det sier Petrine som har vært elev på Vg2 blomsterdekoratør på Vea, skoleåret 2016/2017.

Student

Student- og elevdemokrati 

Norges grønne fagskole – Vea plikter å tilby relevant yrkesrettet utdanning av høy kvalitet. Fagskolen har derfor sterkt fokus på student- og elevdemokratiet og ønsker en tett og god dialog med studentene og elevene om deres behov og forventninger.

Grøntanleggsforvaltning
Mesterutdanning

Ny godkjenning fra mesterbrevnemda 

Mesterbrevnemda har godkjent bedriftsledelsen som er en del av fagskoleutdanningen Grøntanleggsforvaltning på Vea.

Hybel

Hybel og kantine på Vea 

Norges grønne fagskole – Vea har hybler for overnatting og kantine for felles måltider for alle studenter.

Internasjonalt samarbeid

Internasjonalt samarbeid 

Har du lyst til å praktisere faget ditt i et annet land? Norges grønne fagskole – Vea har stor internasjonal kontaktflate og muligheter for deg som er student.

Om Vea
Student

Kvalitetssikringsarbeid 

Som et ledd i å utvikle en sterk kvalitetskultur på Vea er vi avhengig av å evaluere hele virksomheten.

Om Vea
Student

Lover og reglement 

Norges grønne fagskole – Vea er en statlig fagskole underlagt lov om fagskoleutdanning, andre aktuelle lover, forskrifter og reglementer som gjelder for statlige virksomheter.

Om Vea

Historien 

Vea startet som en Hagebruksskole for kvinner i 1923.

Student

Lånekassen 

Alle studietilbud ved Norges grønne fagskole – Vea er godkjent slik at du kan søke om lån og stipend i Lånekassen.

Miljøprofil
Om Vea

Miljøprofil 

Vea er en fagskole med grønne verdier som har gode prosedyrer og rutiner for å sikre høy miljøstandard. Vea er Miljøfyrtårn-sertifisert.

Student

Studentvelferd 

Du skal ha det bra når du er student på Vea!

Student

Studieåret på Vea 

Litt om organiseringen av de ulike utdanningstilbudene

Lokal overvannsdisponering

Sveinung hadde utbytte av studiet fra dag en. 

Med det nye studiet Lokal overvannsdisponering (LOD) ved Norges grønne fagskole – Vea, vil du kunne takle utfordringene med ekstremregn.

Gartnerutdanning

Jan Christian fikk jobb gjennom å ta gartnerutdanning på Vea 

Jan Christian har tatt gartnerutdanning på Vea og har allerede startet i jobben som gartner/gravplassarbeider ved Røyken Kirke.

Historiske gartnerfag

Restaureringsplan for almealléen på Østre gravlund 

Hilde Trettvik som er gartner og fagtekniker Historiske grøntanlegg, har skrevet en artikkel om almealléen  på Østre gravlund.

Gartnerutdanning

Med gartnerutdanning har du enorme muligheter! 

Cathrine kom fra Svalbard til Moelv for å ta gartnerutdanning

Anleggsgartnertekniker
Studentsitat

Bedrifter bør investere i sine ansatte ved å gi dem mer kompetanse. 

Arne er anleggsgartner og ønsket mer kompetanse innen drift av anleggsgartnerfima.

Grøntanleggsforvaltning
Studentsitat

Den nettbaserte undervisningen gjør at det er mulig å ta utdanning ved siden av jobb og familieliv. 

Andreas bor og jobber i Trondheim og kombinerer det med fagskoleutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea.

Gartnerutdanning

Mannen i siderhagen 

På klassetur i Hardanger fikk gartnerelevene besøke to av tre gårder som er del av Frukt- og siderruta. En av de tre er Ulvik Frukt & Cideri på Hakastad gård, og der ble elevene møtt av Asbjørn Børsheim.

Antikvarisk drift og skjøtsel
Historiske gartnerfag

Grønn kulturarv på timeplanen 

På Norges grønne fagskole – Vea utdannes årlig et titalls studenter som får tittelen Gartner med antikvarisk kompetanse. Dette er kunnskap det virkelig er behov for (artikkel fra Norske Hjem)

Bibliotek

Bok om norske viltvoksende planter 

Viltvoksende norske planter på nye måter. 150 av våre vakreste og mest brukervennlige arter blir utførlig beskrevet. Foto: Turid Espelund Haugen

Bibliotek

Ny bok om gjødsel 

Denne boken handler om gjødsel i videste forstand. Den tar for seg næringsinnhold og virkemåter, presentert på en interessant og lettfattelig måte. Foto: Turid Espelund Haugen

Bibliotek

Inspirasjon til bruden 

Velg stil til livets høydepunkt!

Bibliotek

Bier er viktige insekter til polinering av frukt og bær! 

Lær mer om våre flittige og livsnødvendige bier.

Bibliotek

Utrolig hvor man kan dyrke! 

Fra baksideteksten: Det spirer og gror i byer og boligområder over hele verden: på tak og rivningstomter, i parker og bakgårder. Urban dyrking har blitt en trend. Foto: Turid Espelund Haugen

Bibliotek

Inkluderende arkitektur 

Bok om behovet for videreutvikling av det arkitektoniske perspektiv, med søkelys på de universell utforming. Foto: Turid Espelund Haugen

Mesterutdanning
Studentsitat

Du lærer veldig mye mer enn det du tror! 

Skomaker Våge tar mesterutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea. Lurer du på om du skal ta mesterbrev, så må du bare gjøre det! Du får faglig tyngde og lærer om å drive riktig og fornuftig.  

Mesterutdanning

Mesterstudentene jubler! 

Fordypningsoppgaven er vurdert og muntlig eksamen er gjennomført, nå kan de snart kalle seg Mestere innen sine fag.

Mesterutdanning

Artikkel fra Mestern 

I høst hadde vi besøk av Roger Nyborg fra Mestern, som skrev denne artikkelen om Vea som tilbyder av Mesterutdanning.

Elev- og studentdemokrati

Student- og elevdemokrati på Vea 

Vea har fokus på studentdemokratiet og ønsker en god dialog med studentene om deres behov og forventninger. Vea har flere råd og organer der studenter kan medvirke. Noen fora er kun rådgivende organer, mens andre er beslutningsdyktige.

Hybel

Hybellivet på Vea 

Vea tilbyr overnatting for studenter og kursdeltagere

Hybel

Priser for hybel og mat for studieåret 2022-2023 

For studieåret 2022-2023 er det kun en pris som gjelder for deg som vil leie hybel på Vea

Om Vea

Om Norges grønne fagskole – Vea 

Norges grønne fagskole – Vea er en fagskole som ligger i Ringsaker kommune.

Elev- og studentdemokrati

Som fagskolestudent på Vea, er du en del av ONF 

Høsten 2018 vedtok studentdemokratiet på Vea å bli medlem i ONF – Organisasjon for norske fagskolestudenter.

Ansatte
Om Vea

Ansatte 

Bibliotek

Bibliotek 

Vea har et lyst og moderne bibliotek med god plass for faglig fordypning, grupperom og sofagruppe for sosialt samvær.

Vea tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning for gartnere, anleggsgartnere, blomsterdekoratører og mange andre håndverksfag. Vi har studenter som ønsker spesialkompetanse og utvikling innen sitt fagområde og derfor tilbyr vi fleksible utdanninger.

  • Personvernerklæring
Facebook-f Instagram Linkedin Youtube Expeditedssl

Studietilbud

  • Høyere yrkesfaglig utdanning
  • Videregående utdanning for voksne
  • Kurs

Kontakt

  • Norges grønne fagskole – Vea
  • Turistveien 92
    2390 Moelv
  • +47 62 36 26 00
  • vea@vea-fs.no
  • NO 870961642 MVA

Nyhetsbrev

Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev

© Designet og utviklet av Dialecta Kommunikasjon AS