I år er det ti år siden Norges grønne fagskole – Vea startet fagskoleutdanning for historiske gartnerfag, og siden den gang har bl.a. gartnere fra hele Norge (og noen utenlandske) fått sin spesialisering her. De jobber i dag i ulike typer historiske hager; kongelige anlegg, herregårdshager, museumshager, kirkegårder, offentlige og private parker og hager av alle størrelser og fra ulike perioder.
Studentene jobber med konkrete, restaurerings- og skjøtselprosjekter i samarbeid med eiere av historiske anlegg. De utarbeider skjøtselsplaner og restaureringsplaner basert på historiske kilder, feltarbeid og annen dokumentasjon, og de får innføring i tradisjonelle gartnerhåndverk. Praksis og ekskursjoner foregår i innland og utland. Årets studenter får faktisk dekket 2 ekskursjoner til utlandet det andre året.
Vi er særlig glade for at årets studenter, altså de som starter høsten – 23, faktisk får dekket to ekskursjoner til utlandet gjennom Erasmus + mobilitetsmidler!
Målet med studiet er å gi kunnskap og kompetanse til deg som jobber i og med grønne kulturminner, slik at kulturminneverdiene i anlegget tas vare på og forsterkes gjennom den daglige skjøtsel og drift, eller gjennom restaurering. Det er også et mål å bygge et fagmiljø av gartnere med antikvarisk kompetanse, og på den måten styrke vernet av grønne kulturminner.
Historiske gartnerfag er en attraktiv spesialisering, ikke bare for gartnere og anleggsgartnere, men også for hageplanleggere, landskapsarkitekter, museumsansatte og kulturminneforvaltere med relevant grøntfaglig bakgrunn og/eller arbeidsområder. Studiet er på deltid over to år og gir 60 studiepoeng.
Tekst: Ingeborg Sørheim.
Foto: Grethe Bøhn Busterud
Søknadsfrist: 15.april 2023
Les mer: Historiske gartnerfag – Norges grønne fagskole Vea (vea-fs.no)