English

Chris gikk VG2 blomsterdekoratør på Vea, og kom på 3.plass i NM2013

Aina Østby som var faglærer for Chris da han gikk VG2 på Vea, fulgte spent med og har snakket med han etter NM 2013.

På skolen var du en interessert og ivrig elev, med alt for store hender til små blomsterarbeider og små detaljer….. hva har skjedd? Her vinner du 3. plass med små pirkete blomsterarbeider og mange detaljer!!

3. plass i B- klassen i NM i blomsterdekorering! Hva har du gjort for å komme dit Chris?

Chris forteller han har fått mer erfaring som lærling hos Marihøna og gjennom stadig øving og terping på komposisjon, ser han nødvendigheten av detaljer, og å være nøye når han lager blomsterarbeider.

Det er bare øvelse, øvelse og atter øvelse som gjør at han takler små detaljer og arbeider, med store hender….., han har plutselig løst en kode!

Den forberedte oppgaven hadde form som et egg, hvordan kom du fram til denne ideen?

Chris brukte lang tid sier han, og prøvde ut masse. Han lagde blant annet et konjakk glass i tannpirkere, han så i bøker og fant inspirasjon fra en thailandsk fugl sitt fuglereir! Disse to inspirasjonene ble tilsammen den ferdige formen til Chris.

I oppgaveteksten stod det at teknikken skulle være et håndverk, Chris ser for seg fuglenes, naturens håndverk som lager reir kvist for kvist, ulike gress som de vever og fester sammen til en form, lik den Chris har laget!

  

Formen ble laget av ståltråd først og deretter vevde inn ulike gress, Steel, flexi og bjørnegress + crocosmia som fullførte formen.

Formen ble vakker transparent og fylt av blomster i høstlige farger og med spennende komplementær kontraster i lilla! «gamle « læreren ble veldig glad og tenkte at det jeg har sådd av kunnskap ,det høstes senere av elevene selv og bygges videre på av faglige ansvarlige i lærlingebdriftene! For en god følelse!

Chris var veldig spent og litt nervøs før konkurransen, men hadde bestemt seg for å ha det gøy og veldig viktig….han ville lage noe han var god på! Han var glad for at den forberedte oppgaven var først slik at noe av nervene forsvant!

Overraskelsesoppgaven

Så da overraskelsen kom…. , ble han helt satt ut av 2 hvite rammer som lyste mot han!!

De skulle lage et bilde, max 75 cm. Chris tenkte veldig raskt at 40+40 =80, ikke 75, han valgte bort den ene rammen og klarte etter hvert å fokusere på hva han skulle gjøre! Hva er jeg god på? Hvilke materialer har jeg? Tid?

Jeg tenkte krans er jeg god på, sier Chris og dermed lagde han en krans på rammen, i gode proporsjoner, rent, enkelt og gode farger å se på!
   

Såååå   kom han til finalen og vi fra Vea felte en og to gledestårer for denne gode, tidligere eleven vår som gjorde oss så stolte!

Chris sammen med de andre finaledeltagerne.

Finaleoppgave

Finaleoppgaven var flaskedekor! Chris sier han så for seg noen slanke fine vinflasker eller karafler, men neida… det var en 6 pakning med øl!

I all verden hva skal jeg gjøre? tenkte Chris, han ser på all den fine cornellen, fin i høyden, grenroser, og jeg må bestemme meg på en halv time!! Thu, assistenten minner han på hva de har blitt enige om, hva er du god på, hva kan du, gjøre det enkelt ……………..

Han river av pappen, surrer 18-tråd rundt flaskehalsene som han har satt i en trekant, og lager en spider, han er på trygg grunn!

Deretter jobber han lag på lag i en rund form i kremhvite, lyse og grønne fargetoner. Han stresser ikke, men jobber konsentrert, detaljert, og vever gresset fint over, under, på kryss og tvers. Grenrosene kommer nydelig fram og 2 eucharisklokker avslutter komposisjonen og skaper ro.

  

Chris er fornøyd med egen innsats, men er likevel veldig spent om det er godt nok til en pallplassering?! Han har satt seg store mål til å være førsteårs lærling og første gang han deltar i NM!

 

Vi i heiagjengen fra Vea er storfornøyd med bare deltagelsen i NM! Det er også en bragd å komme dit!

Da premieutdelingen kom og Chris var den første som ble ropt opp stod jubelen i taket og Thu , sjefen hans , var en jublende, glad og høylytt sjef!!

  

Chris, det skal bli så moro å følge deg videre i karrieren din som blomsterdekoratør!! Jeg som din tidligere lærer på vg2 er veldig stolt og det gir meg ny giv som lærer, det nytter å så små frø …..

Tekst: Aina Østby

Foto: Dorte Finstad 

Oppdatert 02.10.2015