English

NM blomsterdekorering 2015

Forberedt oppgave: «Lag et botanisk arbeid, arbeidet skal presenteres på en sokkel», spennende med mange muligheter, men, hvorfor resten av teksten??  «med dominans i enten farge, form eller materiale».

Er det ikke det vi har holdt på med de siste 30 år? Kan det være et ønske om virkelig å klare å ha bare en av disse?? Om en velger å ha dominans i et materiale er det jo ganske sannsynlig at det også blir dominans i form, eller kanskje i farge?? Det må jo ikke bli sånn, men det kan, og da er spørsmålet, er oppgaven da besvart? Eller blir det da for helhetlig? Dette blir spennende. Linda Johnsen og Tor Gundersen er oppgavegivere og de vet nok hva de vil! Linda er også dommer i denne oppgaven, sammen med en utenlandsk og en norsk dommer til.

Det er selvfølgelig også noen begrensninger i størrelse, det må det jo være, men disse er så stramme at de kan gjøre proporsjonene litt kjedelige, 50x50x175 høyde.

Forberedt oppgave
Arbeidet går i gang, det koker i salen, som det går ann å si er intim, eller overfylt. Det er ikke mye plass å røre seg på for deltagerne. Underlagene er utrolig varierte, en hatt, en krone, en natursøyle, en kjole, en formal skulptur, en fisker med fisken på kroken, et egg, ei grankule, et tre, en spiral, et innsekt, et hvitt blondeskjørt og selvfølgelig noen mer abstrakte skulpturer. Kanskje er det max variasjon denne gangen?

Deltagere
Det er 11 deltagere i B-klassen og 16 i A-klassen, for øvrig med mange «gamle travere», Anne Kine, Karina Haugberg, Camilla, Tommy, Bente Husebø, men også i alle fall en som er med igjen selv om det er nøyaktig 20 år siden sist, Trine Torgerstuen, som jeg er assisten for.

Det er 3 av deltagerne som har tatt fagskoleutdanning på Vea, Eilin som har gått Eksperimentell formgivning og Katrine og Mariann som har gått Botanisk design.

   

Eilin starter fra null når arbeidet starter, men har en ferdig vevd løper lagd av snakegress som surres rundt stanga som står opp fra sokkelen slik at den blir til en stor spiral. Disse snakrørene blir senere brukt som vannrør for en vakker komposisjon i blåtoner, Clematis, Allium, Viburnum bær og noen orkideklokker.

   

Katrine sammen med to andre tidligere fagskolstudenter fra Vea. Mariann som deltar i NM og Louise Høstmark som er Katrine sin assistent.

Katrine har skapt en spennende flat form av tornegrener, en litt sjelden variant å skape noe flatt i dette faget, men hun går løs på oppgaven og understreker det flate i sin fargebruk som består av ganske lik fargestyrke. Vi får håper det blir forstått som noe som skal være flatt, ellers kan det bli vanskelig å akseptere fargebruken.

 

Mariann har med seg en stråform, litt som et egg med en myk avslutning som streber oppover. I den konkave formen fyller hun fargesvake blomster og noen ranker med Cobea får henge ut av formen mens småblomstra orkideer krabber opp den avsluttende formen. Vakre materialer også her, men jeg opplever den som noe delt, og kanskje er det tanken hennes også? Men, jeg hadde veldig lyst til å komme med et stikkord om sammenheng…..men det er jo ikke lov!

Alle våre tre tidligere fagskolestudenter er fullt på høyden og noen vi kan være stolte av!

A-klassen

Ellers i A klassen må jeg jo si litt om Trines arbeid. En materialbruk og et materialvalg som ikke ligner noen andre og en veldig organisk form synes jeg er spennende, men jeg er ikke objektiv i den saken! For meg viser Trine fram sjelen sin i det hun gjør, og denne sjelen er vakker.

Trine Torgerstuen i gang med sitt arbeid.

 

Tommy er på humorbølgen, og selvfølgelig en skrytepave nordfra, se hvor stor fisk jeg har fått!! En veldig nostalgisk blomsterbruk med Croton som basis.

Anne Kines hatt har den frekkeste og mest postmoderne blomsterbruken jeg noen sinne har sett. Så frekk og så morsom, spørs om ikke denne er hva dommerne tenkte seg når de sa enten eller. Her er det fargen som dominerer, men ingen ting av det andre finnes.


Karina har et vakkert og vart arbeid men en utrolig følsom bruk og sammensetning av blomster. Har hørt rykter om at Åslaug har plukket de fleste i en hage i Molde, og akkurat sånn ser de ut, som sensommerens siste minner om noe varmt, vart og vakkert.


Johanna fra Storgaten har en mørk og «skummel» skulptur bygd opp på en stang kledd med kull. Vakre mørke materialer med en forsiktig variasjon og mange spennende detaljer.

   

Også Bente da, som har skapt en nærmest perfekt kule av barnåler og jobber inni kula så alle vi nysgjerrige har problemer med å se! Dette ligner ikke mye på den Bente jeg kjenner, men spennende blir det.

B-klassen

I B-klassen er det også noen veldig spennende løsninger. Iselin Langård lager et arbeid med klar dominans i trekantformer. En streng, men noe død skulptur, men det er noe veldig stramt og spennende over den.

   

Juliane Iselin Langård                                                                   Ida Camilla Søstuen Mendes Correia.

Ida fra Marihøna på Elverum måtte selvfølgelig lage et insekt, ikke noe passet bedre. Det er et levede og humoristisk uttrykk, men problemet er bladet det står på som har blitt litt for stort, så dominansen blir for meg noe uklar.

   

Elisabeth Valand –Lie har skapt en stor spiralform av gress, et imponerende arbeid med klar dominans både i materialer og farger. Veldig flott utført, i alle fall det som kan sees på avstand, og med en veldig sikker materialbruk.

Dette blir spennende, men vi må jo huske at overraskelsen, som vi får mer rede på kl. 22.00 teller like mye poengmessig.

Det vi så langt vet om overraskelsen er: ei skål på 30 cm, stor mengde av en sort blomster og at deltagerne kan ta med seg en bærepose med naturmaterialer.

Fortsettelsen følger…………………………………

Tekst: Runi Kristoffersen

Foto: Dorte Finstad

Alle bildene er tatt i konkurransetiden, så de viser ikke de ferdige arbeidene.

Oppdatert 02.11.2015