English

Aspedistra - en trøst i januar

Aspedistra elatior er en plante som vokser godt selv om den får lite lys og minimalt med stell.

Planten har vært gjenstand for spøkefulle bemerkninger fordi den er så robust, og den blir ofte plassert på rom hvor ingen andre planter trives. Planten tåler ikke direkte sol. Aspidistra har også blitt kalt for kafèblomst fordi den var mye brukt på kafeer før i tiden.

Hvem som har gitt den navnet ungkarstrøst vet ikke jeg, men planten har vært dyrket som potteplante helt fra 1800-tallet. Aspedistra ble da ofte plassert på høye pidestaller sammen med palmer, noe som var svært moderne tidlig på 1900-tallet.

Aspidistra er en staselig plante med mørkegrønne blad som sitter på stive stilker som vokser rett opp fra jordstammen. Planten vokser langsomt men er robust og kan bli svært gammel, den regnes faktisk som den stueplanten som har lengst levetid av alle.

Blir planten for stor for potta kan den pottes om, men det bør ikke skje oftere enn hvert annet eller hvert tredje år. Røttene blir lett skadet ved ompotting, og skal den ikke pottes om kan man jo bare skifte ut noe av det øverste jordlaget. Skal planten deles bør det skje om våren.

Blir planten støvete bør en tørke av bladene med en fuktig klut eller en svamp, den liker også godt å få en dusj i ny og ne. Rene blader er mer dekorativ enn støvete blader, og siden planter puster gjennom bladene vil de også trives bedre om bladene er rene.

Det finnes en sort av ungkarstrøst med brokete blad, men denne er ikke så lettstelt som den med helt grønne blad. Planter med brokete blad krever som regel også mere lys enn de som har helt grønne blad.

Har man ikke grønne fingre og likevel vil ha grønne levende planter i stua kan en trygt velge ungkarstrøst for den kan med rette regnes som den lettest ”omgjengelige” av alle stueplantene.

Tekst og foto: Sissel Alvestad, gartner på Vea, for www.byavis.no

Oppdatert 30.09.2015