English

Einer

Eineren er symbolet på nøysomhet, og er anvendelig til uendelig mange formål.

En kjent plante
Eineren har spilt en stor rolle for folk her i landet helt fra vikingtiden og middelalderen.
Einer kan leve svært lenge, faktisk er det registrert at einer kan bli opptil 2000 år gamle. I Norge finnes arten over hele landet. Einer vokser i naturen på tørre, gjerne solrike steder og er lite næringskrevende. Den trives best der den får nok lys, den er vindsterk, den tåler tørke og er svært hardfør. Men selv naturlig forekommende einer kan få klimaskader enkelte harde vintre. Einer finnes i mange former, alt fra krypform, buskform og søyleform.

Veden er seig, fast og holdbar, og det sies at den varer til evig tid. Ingen annet bartre har så stor utbredelse på jorda som eineren.

Mange bruksområder
Eineren har spilt en stor rolle for folk her i landet helt fra vikingtiden og middelalderen. Einervirke har vært brukt til treskjæring, dreiearbeider og bruksgjenstander. Bruksgjenstander laget av einer lukter dessuten svært godt. Veden er fri for harpiks og har stor brennverdi.

De lange tynne røttene kalles for tæger og har vært brukt til flette- og surrearbeider som kurver, truger, skibindinger med mer. Viltvoksende einer har dessuten lange tradisjoner som dekorasjonsmateriale og slett ikke bare til jul.

Vanlig einer har her i landet vert regnet som hellig, og den har vært nyttet på mange måter og ikke minst i folkemedisinen. Det finnes knapt noen sykdom eller plager som einer i en eller annen form ikke har vært brukt mot. Røyking med einer ble tidligere brukt både mot trolldom og smittsomme sykdommer.

Olje fra ved eller blad har hos visse arter vært nyttet i parfyme og i medisin. Av det grønne einer-baret kokte en tidligere einerlåg. Det var den friske lukten og troen på god hårvekst som fristet folk til hårvask med eierlåg. Einerbar ble tidligere brukt som gulvstrø til helg og høytid. Det gav frisk og ren lukt. Einebær og einernåler er dessuten også god mat for en del storfugler.

Einebær
Einerbærene trenger tre år for å modnes. Det første året kan det sees som en lysegul knopp. Det følgende år er bærene grønne og det tredje året er de blåsvarte. Det er de blåsvarte bærene vi bruker. Det kan være umodne, halvmodne og fullmodne bær samtidig.

Modne einerbær inneholder omtrent 2 % eteriske oljer, og er et krydder som passer svært godt til viltkjøtt. Gin og genever har sin karakteristiske smak fra einebær. Vil man ha einebær som krydder er det bare å hente gratis i skogen.

Hageplante
Einer er en populær plante i hager og grøntanlegg, og den store variasjonen i vekstform innbyr til bruk i ulike sammenhenger. Noen utvalgte norske sorter er verdifulle til planting fordi de både er frisk og hardfør. Vekstformen på disse varierer med sortene fra de helt krypende, til de opprette. Det finnes mange ulike fargevariasjoner og de kan gi en flott variasjon både i vekstform og farge.

Tekst og foto: Sissel Alvestad, gartner på Vea, for www.byavis.no

 

 

 

Oppdatert 30.09.2015