English

"Hagen din" - en plante-app for hageinteresserte

Noen ganger resulterer et studium på Vea til noe mer enn det studenten selv hadde forestilt seg!

Siste nytt fra Hagen Din og jeg

Denne artikkelen som ble skrevet i februar 2013 er nesten rørende å lese. Målene våre om å dele planteinformasjon har gitt oss mange gleder og utfordringer disse 3 årene som har gått.

Som man kan lese startet vi med 230 planter i ”Hagen Din” 1.00. Dette var en iPhone utgave. Brukere av appen  i dag kan bla blant 915 plantekort i ”Hagen Din” sin universalutgave, som kan lastes ned på både iPhone og iPad.

Hagen Din har hatt en jevnlig utvikling når det gjelder design og funksjonalitet. Merking av bie-vennelige planter, planter rådyr ikke liker, ”sneglsikre” planter, planteliste over favoritter, samt muligheten til å lage liste over planter i egen hage, gjør dette oppslagsverket meget anvendelig.  Brukervennlighet har vært et begrep utvikler Per Dogger har vært opptatt av gjennom hele prosessen.

I dag har vi gleden av å presentere ”Hagen Din XT”.

Den ble først og fremst laget for å kunne gi brukere en bedre fotokvalitet på iPad.

I tillegg har denne utgaven engelsk navn på plantene, vi har fått snegleikon på planter snegler ikke liker og en utfyllende forklaring på hardførhetssoner.

Hagen din - en plante-app utviklet av Bjørg Slettvold

Bjørg Slettvold gikk på Vea fra 2008–2012 og er nå gartner og fagtekniker Park- og hagedrift. Studenttilværelsen på Vea, med mye pc-bruk og god undervisning, har gitt Bjørg et solid grunnlag til å utvikle en aktuell app for hagebransjen og privatmarkedet. Vi har bedt Bjørg skrive om prosessen fra idé til form.

Bjørg skriver:
I en alder godt over gjennomsnittet på vanlige Vea-studenter, begynte jeg på gartnerutdanningen høsten 2008. Det viste seg fort at det å få være en del av et slikt miljø, bo på hybel med mennesker som har samme interesse som en selv, ha fagfolk rundt seg hele dagen, ja det ble en god og kunnskapsrik opplevelse. Derfor ble det til at jeg også tok Park- og hagedriftstudiet. Sommeren 2012, ferdig med eksamener, ble ikke helt som planlagt. Jeg hadde fått en helt annen interesse enn å planlegge hager for folk. Jeg ville lage en APP! Med planteinformasjon! Og slik ble det, med god hjelp...

    
Bjørg Slettvold passer alltid på å ta nye bilder til appen. Foto: Per Leif Dogger

FOTO

Alle bildene er mine egne. Mange er fra Vea, en del fra egen hage, nabohager, parker, hagesenter og botaniske hager. Fotoapparatet ble flittig brukt fra første dag på gartnerutdanningen på Vea. Vi skulle ha plantelære med Ada Koller Hagness, og mange av oss hadde ikke særlig innsikt i vitenskapelige navn. Jeg lagde "kortspill" med foto på den ene siden og navn på baksiden. Til slutt ble det en full kakeboks, noe som ikke er særlig hendig å drasse på.

IDEEN

I min jobb som gartner og hageplanlegger får jeg mange spørsmål. For eksempel:

  • Hva heter den blomsten igjen?
  • Naboen har en gul blomst med noe oransje i, ca. 80 cm høy. Hva kan det være?
  • Det var umulig å få hjelp på hagesenteret i dag...
  • Hvordan kan jeg vite om denne planten kan stå på nordsiden av huset?

Jeg så her et behov! Et produkt som er lett å ha med seg, og som mange allerede har et forhold til. Og det skal være på norsk. En app!

Jeg var på dette tidspunkt i gang med økonomi på Park- og hagedriftstudiet på Vea. Vi skulle skrive ”forretningsplan”. I forretningsplanen refereres det til et ”Apple-produkt”, da det var litt skummelt å gå ut med ideen. I ettertid ser jeg at det kan ha vært lurt. Det har ikke vært noe press utenfra, da ingen visste hva som var hovedingrediensen i forretningsplanen.

Forsiktig lufting av ideen ble mottatt med interesse blant familie og venner. Fotoapparatet ble med over alt og egne bilder fra studietiden på Vea ble nøye gjennomgått. Fagkunnskap innen programmering og mac-design var å finne i familien. De ble dratt inn i ”forretningsplanen” som en del av ledergruppen.

PROSESSEN

Ting tar tid!

Bildene måtte forminskes uten å tape kvalitet. Nye behov for informasjon dukket opp. Hvordan skulle vi få den mest brukervennlig? Søkeknapper og hjul ble lagt inn, og forkastet, nye kom til. Fakta om plantene måtte sjekkes i flere omganger i bøker, notater og på nett. Ikke alltid var det samsvar mellom teori og praksis heller. Informasjonen skulle inn i databasen, og vi valgte etter hvert å legge lista litt lavere angående hva som skulle stå der.

Det var hele tiden viktig å se behovet alle involverte hadde for å levere fra seg et produkt av høy kvalitet.

Apple har også sine retningslinjer man må følge. Utvikler satte seg godt inn i disse på forhånd og godkjenning av første versjon gikk greit.

PROGRAMMERING AV SKJERMBILDENE

 

 

Utviklet av PLD data, Per Leif Dogger

 

Selve appen er tilpasningsvennlig, og vi ser ikke bort i fra at den kan brukes i andre sammenhenger også.

Bjørg Slettvold har opprettet en side på Facebook for appen sin. Den finner du her


Tekst: Bjørg Slettvold 
Foto: Bjørg Slettvold 

Ikonet til appen er designet av Stig Slettvold.

Oppdatert 08.01.2016