English

Hagesesongen starter inne – så dine egne frø

Det er snart høysesong for å så frø, og tiden er inne for å gjøre en opprydding i esker og poser med gamle og forholdsvis nye frø. Nå er det jo slik at frø kan beholde spireevnen i mange år dersom de lagres riktig, men i mange tilfeller blir kvaliteten på frø vi har samlet på ganske redusert etter noen år. Frø av nyere dato gir som regel gode planter og førnøyde hageeiere.

Vi er nok flere som tenker: «De frøene her kan vi spare på ett år til», og når frøene skulle ha spirt enten i vinduskarmen eller i kjøkkenhagen, så angrer vi bittert på at vi ikke investerte i nye frø i stedet for å bruke frø som er 6-8 år gamle. Derfor er det smart at vi etter hver sesong gjør opp status over hva vi lyktes med og hva som ikke ble like vellykket.

Mange er ivrige etter å komme i gang med å forberede hagesesongen. Jord kjøpes og potter og brett tas frem. Vinduskarmer ryddes og vekstlyset vi kjøpte i fjor henges opp. «De første frøene må i jorda så fort som mulig», tenker vi når sola kommer litt opp på himmelen i februar og mars måned. Men kanskje vi kan vente litt til før vi starter våronna i vinduskarmen? 

Av og til opplever vi at planter vi sår i februar / mars blir både lange, lyse og slengete før vi får plantet dem ute. På de fleste frøpakker står beskrevet både såtid, plantetid og høsteperiode som vi kan forholde oss til. Når det gjelder planter til kjøkkenhagen som f.eks. kålvekster, tar det bare 4-6 uker fra vi sår til plantene er klare for utplanting. Planter som purre og selleri må vi regne med tar 8-10 uker fra vi sår til de kan plantes ut. Purreplanter kan med fordel klippes ned 2-3 ganger til 8-10 cm i løpet av denne tiden. Sommerblomster kan vi beregne 6-10 uker, men kan med fordel toppes dersom de blir for store.

For å få orden på alt som skal sås, prikles og stikkes i løpet av de hektiske vårukene, vil det alltid være klokt å lage en enkel så- og planteplan som bildet over viser. 

Tekst og foto: Per Spangen

 

Oppdatert 08.03.2017