English

Vakre magnolia

Noen planter er så spesielle at man gjerne reiser flere mil for å se dem. Magnoliatreet er et av dem.

Urtreet

I tertiærtiden, for mange millioner år siden, vokste Magnolia på hele den nordlige halvkule.

Magnolia er blant de første blomstrende trær som oppstod på jorden, og den regnes som en av de eldste nålevende blomsterplantene. De vakre og velduftende blomstene springer ut på bar kvist. Blomstene er store, hvite el. rosa, og de ligner på vannliljer el. tulipanblomster. Blomstene er temperaturfølsomme og lukker seg ofte mot kvelden eller i kjølig vær.

Eksotisk og praktfull

Magnoliaslekten består av omtrent 80 arter av busker og trær. Den mest hardføre av dem alle er snømagnolia eller Magnolia kobus `Borealis`, den har store kremhvite blomster på naken kvist om våren. Treet er et syn når det blomstrer, men resten av året er det ganske anonymt. Hardførheten på dette treet regnes til H4 – 5. Med mildere klima i vente kan det sikkert klare seg bra også nord for Oslo. Det finnes magnoliaarter som blomstrer etter at bladene har foldet seg ut, men de er ikke hardføre nok for vårt klima. 

Det kan ta noen år før Magnolia-treet blomstrer. Det trives best i fuktig og moldrik jord, treet tåler frost, men ikke tørke. Treet må plantes på en lun plass som er skjermet for vind. Magnoliagreiner kan settes til driving på ettervinteren, så får man en forsmak på det som kommer senere. Kanskje kan man til og med får kjøpt slike greiner i enkelte blomsterbutikker og få oppleve blomstringen. 

Magnolia har vært også nyttet medisinsk, veden er verdifull, og trærne har religiøs betydning i asiatiske land.

Tekst: Sissel Alvestad for Byavis.no

Foto: Colourbox

Oppdatert 30.09.2015