English

Hvordan skal julestjerna stelles?

Julestjerner - levende julepynt

Juleblomster er tradisjon for mange, og fra 1960 tallet har julestjernen vært juleblomsten framfor noen. Og det er ingen tvil, de fleste av oss som bor i Norge vil fremdeles pynte huset med julestjerner. I tillegg til julestjerner selges det asalea, amaryllis, julekaktus, svibler og julegleder. Julerosen Helleborus er en juleblomst som stadig flere kjøper i forbindelse med jul, men av alle juleblomster som selges til jul er julestjernen den absolutt mest populære. Generelt kjøper vi mer og mer blomster i Norge, ikke bare til jul men gjennom hele året.

Produksjon i Norge

I 2017 ble det solgt ca 4 millioner julestjerner, og i år blir det produsert omtrent like mange. Alle julestjerner som selges i Norge produseres av norske gartnerier. På Norges grønne fagskole – Vea lager vi julestjerner for at gartnerelevene våre skal kunne følge en hel produksjon. Det starter i august med potting av småplanter, og vi har ferdige julestjerner klare før jul.

    

Symbol på julen
Julestjernas hjemland er Mexico. Der vokser den i naturlig tilstand som et lite tre eller busk og den kan bli opptil fire meter høy.

Det var den amerikanske ambassadøren i Mexico, Joel Robert Poinsett, som tok med seg planten til USA for 200 år siden, og amerikanerne kalte den for pointsettia. I sitt opprinnelige hjemland blomstrer julestjernen naturlig fra november til januar, og derfor har den fått status som juleblomst. Julestjernen kom via Danmark til Norge, og det store gjennombruddet kom da den Norske gartneren Tormod Hegg lanserte en kompakt og holdbar julestjerne. Dette ble starten på utviklingen av mangfoldet av julestjerner vi ser i dag.

I dag kan du få julestjerner i alle farger, fra knallrødt til ferskenfarget og hvit og i et utall av ulike varianter både i form og i farge.


Stell
Julestjerna liker ikke kulde eller trekk. Sett aldri en julestjerne i kald trekk fra et åpent vindu. Julestjerner må pakkes varsomt inn når den skal ut i vinterkulda Julestjerner må behandles slik at ikke bladene blir skadet, det vil i så fall resultere i svarte skjemmende flekker på bladene.  Utsettes den for frost, selv om det bare er for en kort stund, risikerer man at bladene faller av. Julestjerner trives best med en temperatur på 18-22 grader. Den skal vannes med romtemperert vann, men ikke for mye. Julestjerna kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst så bevares fargene best, det er ikke nødvendig med gjødsel i blomstringstiden.

En lys plass i rommet, og riktig vanning er stort sett det du trenger å tenke på når du først har fått planten inn i stua di. Med dette enkle rådet vil du ha flott blomstring i mange uker.

Julestjerna trives i godt selskap med juleglede, svibler, asalea, amaryllis og tulipaner. Nesten ikke noe er så vakkert som levende julepynt! Da blir det farger og glede i stua.

Dette bildet er tatt av gartner Sissel Alvestad i veksthuset på Vea i desember 2013. Her er julestjernene klare for levering.

Snittblomst

Det går fint an å kutte stilken og bruke stjernen på julestjerne som snittblomst. Den nederste delen av stilken holdes da under litt varmt vann straks stilken kuttes, hold den der til den hvite melkesaften slutter å sive ut. Sett deretter stilken i vann, og du får en enkel og fin dekorasjon på julebordet.

Her er ferskenfargede julestjerner brukt som snittblomst i en dekorasjon med cymbidium-orkideer, julekuler og kongler. Dekorasjonen er laget av blomsterdekoratør Rebecca Ukkelberg.

Tekst:Sissel Alvestad og Dorte Finstad.
Foto: Dorte Finstad

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) 

Oppdatert 19.12.2018