English

Georginer - ufattelig nydelige!

Jeg har forelsket meg i georginer (eller Dahlia som de også kalles).

Etter å ha lest boken Blomster og buketter av Isabella Smith. Boken er rimelig fersk i biblioteket vårt, og har egentlig som mål å lære oss å binde vakre buketter gjennom hele sesongen, utifra planter som blomstrer i de forskjellige månedene. Den tar også for seg de beste fargesammensetningene, og hvilke vaser som kan passe de forskjellige blomstene. Under delen "Slik dyrker du dine egne snittblomster", blir man kjempeinspirert til å lage egne blomsterbed, det er jo så enkelt!

Når torven er skrellet av, spar du opp bedet og fjerner alt som måtte være der av røtter og steiner. Det er nå du får en følelse av hvordan jorda er: Kan du stikke spaden dypt ned i den og vende jorda uten å banne, er den god. Hvis det i tillegg er meitemark i den, kan du gratulere deg selv med å ha vunnet i hagens lotto.

Men altså, georginer. Når jeg har tenkt på hvordan min hage skal bli flott, har jeg tenkt bunndekkende planter til den forhatte skråningen bak huset, jeg har tenkt solelskende stauder og klematis til det ene, lille ferdig opparbeidede bedet som allerede finnes der, diverse løker blir alltid påtenkt innkjøpt og alltid glemt, og jeg har allerede forsøkt roser, uten stort hell (de frøs i hjel, gitt). Georginer har jeg ikke skjenket en tanke, faktisk har jeg knapt hørt om dem.

Dahlia, type pompon

Boken beskriver georginer som "en blomst som gir selv den mest uerfarne nybegynner en opplevelse av å få det til". Det må da være midt i blinken for meg? Ikke har jeg sett noen Iberiaskogsnegler i hagen heller, som visstnok er den eneste grunnen til at man må passe på planten mellom legging og blomstring.

Dahlia - "moonfire"

"VANSKELIG", sier kolleger. Den må styres så mye med om våren og om høsten! Georginer er nemlig knoller som kommer fra Mexico. De tåler overhodet ikke frost og må tas inn etter første frostnatt (da er den allerede sort og svimeslått), og holdes innendørs (i kjeller eller kjølig rom) til neste frostfrie natt i slutten av mai (dette er altså Moelv). Det lønner seg også å forspire de innendørs, for å få ekstra lang blomstringstid - med andre ord kanskje ikke så enkel og vedlikeholdsfri plante likevel.

En enklere løsning er å plante georgineknollene i krukker, så slipper man å grave dem opp om høsten, men bare bytter ut med ren, ny jord om våren.

Dahlia - "Café au lait"

Om man da bestemmer seg for å ha georginer i hagen sin, får man de nydeligste snittblomstene, som kan være totalt ulike i fasong, farge, tekstur og høyde. Jeg som ikke er blomsterdekoratør, ser for meg en og en blomst i hver sin vase og bør da gå for georginer som har store blomster. Georginene er veldig villige til å blomstre. Kutter du av en blomst her og der, så kommer det jammen meg nytt påfyll!

Foto:

Dahlia, Pompon: By H McKenna (Own work) [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Dahlia "Moonfire": Photograph by Mike Peel (www.mikepeel.net). [CC-BY-SA-2.5 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Dahlia "Cafe au lait": By Marktee1 at en.wikipedia [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Oppdatert 30.09.2015