English

Lille ekorn av Linn T. Sunne

Romanen til Linn T. Sunne treffer ekstra nært nå som vi akkurat har vært gjennom Vågå/ordførersaken.

I boken møter vi Aurora på 14 år. Hun er et stort håndballtalent, flink på skolen og flink med sin ferske lillesøster som hun ofte sitter barnevakt for. Forholdet mellom Aurora, mamma og stefar beskrives som harmonisk og bra, hun har gode venner og det er heller ingen konflikt mellom mamma og hennes tidligere mann, faren til Aurora.

Aurora sliter litt med janteloven. Hun er svært flink til mye, og hun liker at hun er flink, men samtidig skammer hun seg over at hun liker det. Man kan jo ikke si til andre at man er flink! Når Auroras håndballtrener Gaute gir henne komplimenter for håndballspillet, klarer hun å ta det inn over seg, siden Gaute vet hva han snakker om. Han sender henne stadige tekstmeldinger og gir henne ros, og Aurora liker det. Aurora har aldri tidligere vært forelsket, for guttene i klassen er så utrolig barnslige. Når en voksen mann gir henne slik oppmerksomhet, blir Aurora smigret og glad.

Gaute er 38 år, gift, og tillegg til å trene håndballaget, er han faren til Dorte som også spiller der. Han er oppmerksom mot Aurora, han følger med på hva som skjer i livet hennes, og Aurora tenker stadig på ham. På flere tidspunkt avviser Gaute Aurora, som for eksempel da Aurora tar hånda hans etter trening. Likevel svarer han, når Aurora spør om hva han ønsker seg til bursdagen sin: "Å se deg. Slik ingen har sett deg."

-

Linn T. Sunne tar opp et hyperaktuelt tema, som også er viktig å få belyst. Rita skriver:

"Dette er den tunge historien om hva som skjer når den man blir forelsket i, er en voksen myndighetsperson man skal kunne stole på, og når han som den voksne mannen han er, ikke er den som setter grensene. Når man ikke kan fortelle om det til noen, fordi man innerst inne skjønner at dette er forferdelig galt – men man er jo så forelsket."

Jeg tror mange voksne har glemt hvordan det er å være ung og forelsket i veldig feil person, at det faktisk går an. Med andre ord, også en bok voksne bør lese, til tross for at boken først og fremst henvender seg til ungdom. Det er tydelig at forfatteren har innsikt i målgruppen, med språk og vendinger som er gjenkjennbart og troverdig.

Boka er nominert til Brageprisen 2012.

Oppdatert 12.10.2015