English

Historien

Vea startet som en Hagebruksskole for kvinner i 1923.

Vea startet som en Hagebruksskole for kvinner i 1923.

Opprinnelig var Vea én stor gard, som nå er delt inn i tre mindre. Navnet \"Vea\" kommer av det gammelnorske Ve, som betyr helligdom. Skolen ligger hundre meter nord for Smestadsletta med tolvsteinringen, et av de mest kjente fornminner i Mjøs-regionen. I den forbindelse oversettes navnet Vea med \"Helligstedet\", eller en innhegnet kultplass - et Vi. (Fra jubileumsboka om Vea i anledning 75-års jubileumet).

Historien og tradisjonene er viktige på Vea, samtidig som vi viderefører og utvikler ny og tidsriktig fagkompetanse. Gartnerutdanningene har endret seg mye og er blant annet rettet mot produksjon av pryd- og nyttevekster med fokus på økologiske produksjonsmetoder. Vea, med ekspertise på området siden tidlig på 70-tallet, er den skolen i Norge med lengst erfaring i å utdanne blomsterdekoratører.

   

Vea fotografert ca:1925. Det andre bildet viser innkjøringen til Vea i 1928. Innkjøringen er i dag litt lengre nord, men asketrærne står der fortsatt. 

  

Ruiner på Vea etter brannen i 1940. Elever fra Vea fotografert i Moelv 17.mai 1945.

Vis mer
Vis mindre

Intervju med tidligere elev Leif Erlandsen

Leif Erlandsen tok gartnerutdanning  på Vea i 1967-1968, og siden dengang har han vært i faget.

Les mer

Intervju med tidligere elev Malin (2009/2011)

Malin Køien er blant våre elever som har trivdes så godt at hun ble et år ekstra!

Les mer

Intervju med tidligere elev Bodil (1967/68)

Bodil Johnsen (nå Hauge) gikk i Veas første kull med blomsterdekoratører skoleåret 1967/68, og har de siste 16 årene vært faglærer på blomsterdekoratørutdannelsen i Akershus. Vi har stilt Bodil noen spørsmål rundt det å gå på Vea på 60-tallet.

Les mer

Åpen helg på Vea 2013

Nærmere 800 personer kom på besøk til Vea, da 90-åringen inviterte til åpen helg.

Les mer

Vea-mestere i blomsterdekorering 2013

Vi gratulerer Åslaug Hildre og Karina Haugberg som Årets Vea-mestere i Blomsterdekorering! Under Åpen Helg ble Vea-mesterskapet for par i Blomsterdekorering arrangert. Svært dyktige fagpersoner deltok og vi fikk mange vakre opplevelser. Her får du noen glimt av deltakerne og konkurransearbeidene:

Les mer

Intervju med tidligere elev Runi (1974)

Blomsterdekoratører i Norge kjenner Runi Kristoffersen som en av forfatterene av læreboka til Vg2 blomsterdekoratør: Blomsterdekorering og formgiving. Runi gikk på Vea i 1974 og jobber nå som faglærer på studiet Eksperimentell formgivning med plantemateriale.

Les mer

Gartner-Maren fra Nes gikk på Vea i 1947

Maren Bøland fra Grindaheim i Valdres kom til Vea i 1947 for å delta på hagebrukskurset. Tida på Vea gledet henne resten av livet.

Les mer

Intervju med tidligere elev Finn Schjøll (1968)

Alle kjenner Finn Schjøll, men ikke alle vet at han har sin utdanning som blomsterdekoratør fra Vea.

Les mer

Blomsterpiken i vinterskrud

Blomsterpiken er laget av Ragnhild Butenschøn

Les mer