English

Gartner-Maren fra Nes gikk på Vea i 1947

Maren Bøland fra Grindaheim i Valdres kom til Vea i 1947 for å delta på hagebrukskurset. Tida på Vea gledet henne resten av livet.

Vea sett fra Biri mars 1947.

Datteren til Maren, Anne Berit Bertinussen, har gitt oss masse informasjon om morens tid på Vea. I tillegg har vi fått kikke i Marens fotoalbum fra den tida. Anne Berit forteller at Moren trivdes så godt på Vea, og at jentene hadde så mye moro. Maren var flink til å skrive sanger og vers, og skrev blant annet vers for å huske lærdommen. 

Maren Bøland ville egentlig bli lærer, men på grunn av krigen, en sjuk mor og pengemangel, var det ikke mulig å følge denne drømmen. Maren hadde interesse for det som spirte og grodde, og da var Vea et klart valg. Vea var hagebruksskolen som lå nærmest hjembygda, noe som nok også hadde mye å si.

17. mai 1947. Vea-jentene tar turen rundt benkeplassen.

Maren begynte altså på Vea i 1947. Den 20. mars ankom hun Vea med toget. Det var samling i skolesalen hvor Rudolf Danielsen (Bestyrer på Vea 1922-1951) holdt tale. Allerede første skoledag var de i drivhuset og prikla. Maren delte hybel med Gunvor Tilseth fra Ålesund. 

Helga fortsatte så med to timer teori og seks timer praksis på lørdag. Her lærte de å pode frukttre. Kvelden ble avsluttet med hermetiserte kirsebær, og jentene hadde det veldig moro. 

Søndagen var det ut for å gå over isen til Biri. Jentene ble gode venner på turen.

Utdrag fra dagboken til Maren forteller at Nils O. Almlid (hagebrukslærer på Vea fra 1927, og fungerende rektor 1960-1963) underviste i fruktdyrking og beskjæring. Bestyrer Danielsen underviste i botanikk og Holger Jøsang (hagebrukslærer på Vea fra 1923, og bestyrer 1951-1960) demonstrerte i agurkhuset og priklet kål med jentene til frokosten i april. 

Holger Jøsang holder "markforelesning" i ettermiddagsøkta.

1947-48 Hagebrukskurs bestod av 15 jenter. Timeplanen i 1947 så slik ut:

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Plante-
sjukdommer

Fruktdyrking

Plante-sjukdommer

Fruktdyrking

Plante-
sjukdommer

Jordbunns-
lære

Grønnsak-
dyrking

Grønnsak-
dyrking

Grønnsak-
dyrking

Grønnsak-
dyrking

Grønnsak-
dyrking

Botanik

Husdyrlære

Blomster-dyrking

Planteskole

Blomster-
dyrking

Planteskole

Blomster-
dyrking

Kjemi

Botanik

Husdyrlære

Fysikk

Botanik

Jordbrukets
kulturplanter

Tegning

Regning

Jordkultur

Jordbrukets kulturplanter

Gjødsellære

Stil eller
regneprøve

Tegning

Gjødsellære

Regning

Jordbunnslære

Regning

                ”

Norsk

 

 

 

Norsk

 

  

Okulering og pinsering

Undervisningen på Vea var oppdelt slik at elevene hadde utearbeid i hele perioden man kunne jobbe ute. 16. oktober var siste dagen med utearbeid dette året. Jentene stablet kålkasser i kålkjelleren. De feiret med spleisefest den kvelden, og skulle koke sjokolade. Helga Struksrud og Astrid Larsen stod for denne oppgaven, og det ble mye moro ut av at jentene hadde i semulegryn i stedet for sukker!

Første teoridag var mandag 20. oktober. Maren hadde store forhåpninger om å greie teorien, men syntes det var fælt å være inne hele dagen når hun var vant med å være ute. 

Dagene på Vea bestod også av litt fysisk fostring, og jentene spilte håndball fra mai til november.

Båttur på Mjøsa

Årskullet hadde god kjemi, og noen av de Maren gikk sammen med, hadde hun kontakt med resten av livet. På avslutningsfesten 25. oktober 1947, ble det skrevet sanger til lærlingene, en sang til hver enkelt. Maren oppbevarte en minnebok, hvor dette diktet var gitt henne fra Ingrid Jacobsen:

Det var den 20. mars sjuogførr.
Til Vea kom jenter fra nord og sør.
Fra Vang i Valdres til hagebruksskolen
kom Maren Bøland i søndagskjolen.
Fra denne dagen kom buksene på
og sjelden en Maren med kjole så.
I hele sommer, vinter og høst
har Marens humør vært oss ofte til trøst.
Du skal ha takk for det gode humøret
Jeg håper at jeg fra deg får høre.

Maren gikk altså på Vea fra 20. mars 1947 til 10. mars 1948. Før dette var hun lærling på Ås gartneri i Hakadal mellom 23. april og 30. september 1946. Etter fullført utdannelse på Vea jobbet Maren som gartner på Skredshoel i Gaupen i fire år (frukt, bær, grønnsaker, prydbusker og blomster).

 

Maren i midten, og Marens klassebilde.

Russejenter fra Vea

Etter at hun giftet seg og bosatte seg på Nes i Hedmark ble all jorda godt utnyttet til det samme. Hun hadde også drivbenker der det ble priklet og stelt, for så å bli solgt til folk. Før priklinga var hele huset fullt av såkasser, forteller datteren. Hun kan fortsatt huske lukta av jorda som ble varmebehandlet i steikeovnen før såing. Etter hvert ble det drivhus også, da ble hun spesielt kjent for  tomatplantene og tomatene sine.

Hagen til Maren anno 1999.

Hun var kjent som "Gartner-Maren" på Nesbygda, og holdt på med såing helt til sitt siste leveår (88 år), men da bare til eget bruk.

Hun utnyttet veldig godt det hun lærte på Vea, og latinske plantenavn glemte hun aldri. 

 

Per Spangen og Marens barnebarn Marith Charlotte Bertinussen under Åpen helg i september. / Maren og mannen Arvid hjemme på Ryen i 1999.

Klassebildene for kullet 1947/1948.

 

Maren Bøland døde 3. november 2010. 

 

Tekst: Anne Berit Bertinussen / June Solberg

Foto: Maren Bøland / Liv Hagene

Se bildene i større format på vår Facebook-side.

Oppdatert 18.12.2017