English

Intervju med tidligere elev Bodil (1967/68)

Bodil Johnsen (nå Hauge) gikk i Veas første kull med blomsterdekoratører skoleåret 1967/68, og har de siste 16 årene vært faglærer på blomsterdekoratørutdannelsen i Akershus. Vi har stilt Bodil noen spørsmål rundt det å gå på Vea på 60-tallet.

I 1967/68 het skolen fortsatt Statens Hagebruksskole Vea. Grunnen til at Bodil søkte seg til nettopp Vea, var fordi hun gjerne ønsket en utdannelse i faget, etter å ha vært ansatt som visepike i RENO blomster i Oslo i tre år. Erik Hermansen (sjefen på RENO) hadde tatt sin utdannelse på Jensvoll, men det året Bodil søkte, så flyttet det til Vea. Bodil mener årene i blomsterbutikk var en fordel før hun startet utdannelsen.

Hvor mange elever/klasser gikk på skolen da du gikk der?

Etter bilde så var vi 32 elever: Blomsterklassen hadde 14 jenter og 2 gutter, og gartnerklassen 12 gutter og 4 jenter. Husker ikke om alle bodde på internatet,
men jentene bodde i andre etasje og guttene i første.

Bodil og romvenninnen bodde i hybelen som ligger i andre etasje, nr. to fra høyre.

Hvordan var skoledagen lagt opp?

Skoledagen mener jeg var veldig lang, mener at første mat var kl. 06.00 og at vi startet undervisning kl. 07.00. Neste måltid var kl. 10.00, duggul kl. 14.00 og middag kl. 17.00 og kveldsmat kl. 20.00, så det var masse mat for jenter som skulle slanke seg.

Innimellom måltidene hadde vi undervisning, vi startet uka med å rense blomster og lærer Carl Christensen viste oss hvordan vi skulle behandle blomstene. Vi var flere som allerede hadde vært en stund i blomsterforretning, og følte at vi kunne varebehandling. Det var øvelse på buketter og dekorasjoner, brudebuketter og sorgbinderi, teorien gikk ut på å skape linjer og form og farge.

 

Runddekorerte kranser til venstre og "spider" brudebuketter til høyre.

Husker også at vi hadde 2-3 timer med botanikk (som vi skjønte veldig lite av). Annenhver lørdag hadde vi undervisning til kl. 15, vi var da som regel på traktortur opp i åsen for å plukke inn bær fra bærbusker til kjøkkenet. Eller jobbe ut i hagen.

Jeg mener vi var 3 eller 4 måneder på skolen og 9 måneder i butikken som vi var ansatt i, også tilbake på Vea for avsluttende prøve i 2 måneder, Binderibrevet.

 

Kos i peisestua. Katten Potentilla Fruticosa Davurica Pussycatta.

Hva har du brukt utdanningen din til senere? Hvilket utbytte hadde du av å gå på Vea?

Jeg jobbet i Reno blomster til jeg var ferdig med utdannelsen, men synes jeg ble behandlet mye som før (da jeg jobbet som visepike). Så fikk jeg tilbud om å bli daglig leder i en blomsterbutikk på Sinsen, som jeg senere overtok og drev fram til 1976. Da flyttet vi til Fetsund der har jeg vært ansatt i forskjellige blomsterbutikker rundt omkring i området.

Startet egen butikk i Strømmen i 1991,hvor jeg også hadde 2 lærlinger. Drev den til jeg så en annonse i avisen hvor det sto at Hvam vgs. søkte blomsterdekoratør med lang erfaring til å undervise, jeg søkte, var på intervju og fikk jobben. Her visste jeg ikke helt hvor jeg skulle begynne, fikk en læreplan i hånda, «les den»! Jeg skjønte ikke veldig mye, heldigvis hadde jeg hatt litt kontakt med Jorunn (Dahlback) og Inger-Johanne (Arnkværn), reiste ut til dem på Hellvik og fikk kladdeeksemplar av «boka» og masse informasjon.

Jeg hadde den sommeren på meg, vi reiste opp en tur på Vea, jeg gikk rundt og memoriserte hva jeg hadde lært mens jeg gikk der, og det hjalp meg mye. PPU og alle lærerseminarer setter også tankene i sving. Jeg har da vært faglærer i 16 år i Akershus fylke, men i år var det ikke nok påmeldte til å ha klasse, Håper vi får det til igjen neste skoleår.

 

Blomsterdekoratører på tur til Maihaugen og til Sarpsborg.

Er det et eller flere spesielle minner fra tiden på Vea som du har lyst til å dele med andre?

Da Rektor Rønning ønsket oss velkommen, sa han at vi ikke fikk lov å gå i tomatgartneriet, fordi det var salgsvare. Det vi gjorde var jo å ta en veske å fylle opp med tomater som vi hadde på rommet, når det var inspeksjon gikk vesken med tomater inn på et annet rom. Vi spiste tomater hver kveld.

Da vi skulle reise hjem, fikk vi en takk fra Rektor fordi vi hadde holdt tomathuset fri for råtne tomater! Så det var med hensikt at han sa forbudt, hadde vi fått lov så hadde ikke vi gjort det! 

 

Kassebil og karneval.

Ellers brukte vi kassebilen til Helene mye, vi var på kino i Moelv, reiste til Lillehammer og Maihaugen. Vi lagde karneval og hadde mye bål på stranda. Alle sammen var på Busstur til (jeg tror det var Sarpsborg) til en stor hageutstilling som vi skulle hjelpe til å rigge. 

Tekst og bilder: Bodil Hauge

Se bildene i større format på vår Facebook-side.

Oppdatert 18.12.2017