English

Intervju med tidligere elev Runi (1974)

Blomsterdekoratører i Norge kjenner Runi Kristoffersen som en av forfatterene av læreboka til Vg2 blomsterdekoratør: Blomsterdekorering og formgiving. Runi gikk på Vea i 1974 og jobber nå som faglærer på studiet Eksperimentell formgivning med plantemateriale.

1. Når gikk du på Vea, og hvilken utdanning tok du? 

Jeg gikk på Vea høsten 1974 (august-desember).

  

22. august. Runi, Anne Helstad, Liv og Vigdis på tur til Moelven bruk. Uteområdet med drivbenker og -hus.

2. Hva var det som fikk deg til å søke på nettopp Vea?

Det fantes ingen alternativ om en ville bli blomsterbinder. Jeg visste ikke hva jeg skulle bli, men gikk på en folkehøyskole, praktisk linje og skulle ha yrkesveiledning tidlig på våren 72. Mens jeg satt å ventet på å komme inn bladde jeg i en katalog for alle yrker, og kom så langt som til blomsterbinder. Hva er nå det, er det et yrke osv. tenkte jeg, men bestemte meg samtidig for at om dette virkelig var et yrke, ville jeg bli det. Gikk inn til yrkesveilederen og sa: Hvordan blir jeg blomsterbinder?

For å komme inn på Vea måtte alle ha et års praksis i blomsterbutikk først, så derfor tok det et år før jeg kom inn. 

  

Brannøvelse, hvor Tone er på vei ned. Resten av skolen ser på om alle kommer hele fra det.

3. Ca. hvor mange elever/klasser gikk på skolen da du gikk der? Var det et godt miljø blant elevene?

Så vidt jeg husker var vi 15 elever på blomsterbinder (to gutter), også var det en gartnerklasse med ca 20 tror jeg, det var alle som gikk på skolen totalt den høsten. Det var et kjempegodt miljø, særlig hadde vi som gikk blomsterbinder mye moro med de gutta som gikk gartner, vi bodde jo i samme internat, mens jentene som gikk gartner bodde over kantina.

Pause i økta med en røyk! Runi er nummer tre fra høyre.

4. Hvordan var skoledagen lagt opp?

Tror skoledagen var fra 8 til 4, men er ikke helt sikker, husker ikke dette tydelig. Guttene og jentene hadde ikke lov til å besøke hverandre på hybelen med unntak av tida mellom lunsj og middag på søndager. En av lærerne på Vea hadde vakt om natta og i helgene, dette gikk på omgang, og de sov på en av hybelene. 

5. Hva har du brukt utdanningen din til senere? Hvilket utbytte hadde du av å gå på Vea?

Etter Vea jobbet jeg ca et år på Hamar, deretter 3 år i Arendal før jeg ble tilbudt jobb hos Syberg blomsterhandel som lå bak stortinget og var Norges eldste blomsterbutikk. Jeg begynte der 1. nov 1979, og i årene som kom ble det også mer og mer undervisning, deltagelser i NM (flere sølv men ingen gull), dommerjobber, demonstrasjoner både hjemme og ute, osv for Interflora.

Etter noen år tok jeg et halvt år med tekstilforming, så var det 9 måneder i Asia på lavbudsjett og når jeg kom hjem overtok jeg Nesodden blomster sammen med Inger-Johanne Arnkværn som også har gått på Vea. Det ble 7 år med butikk.

Så ble det studier, først 2 år praktisk kunst, så kunsthistorie som endte opp med hovedfag på Uio + et ekstra mellomfag i filmvitenskap. Etter det 12 halve år i Malmø på Ingvar Strandhs Blomsterskola, hvor jeg avsluttet nå i februar, 12 år med mange spennende oppdrag og både undervisning der + Japan, Litauen, Frankrike, Sveits, Italia.

Nå leker jeg i hagen og har 25 % undervisningsstilling på Vea + litt freelance igjen.

  

Runi i dag. Bildet fra åpen helg, september 2013. Foto: Dorte Finstad.

Hvordan "Runi-boka" ble til? Yrkesforlaget ble tipset om å spørre meg, fordi alle fag etter reform 94 skulle ha lærebøker og vårt fag hadde ikke. Jeg sa først nei, men så kom jeg til at om vi ble fler så kunne dette være ok. Jeg spurte forlaget om det var mulig, og sånn ble det. Når det ble snakk om revidering etter nye læreplaner, spurte jeg de andre om de ville være med på arbeid med endringer, alle svarte at de helst ville at jeg gjorde det, så, da gjorde jeg alle endringer jeg ønsket meg og skrev faktisk om en god del og byttet ut bilder og skrev nye kapitler. Sånn var det!

6. Er det et eller flere spesielle minner fra tiden på Vea som du har lyst til å dele med andre?

Det er spesielt ett minne som jeg husker godt. Gutta hadde pelt gulrøtter som "passet til" hver jente og lagt dem i sengene deres i etasjen over. Som hevn ble gutta straffet med spyling. 

 

Ute på tur med niste, gulrøtter og kaffe! Jentene får hevn med spyling.

17. oktober var vi invitert på Post-fest på Moelv hotell. Vi var forberedt på en gjeng gutter i 20-årsalderen og møter en gjeng mannfolk i alderen 30-70 år! Skal si vi ble flaue, men gøy var det likevel. Og etter denne gangen begynte gammeldansen å herje på Vea!

En av guttene som jeg husker godt er Reidar "Stream" Strøm, som dannet bandet "The Stream band" som ofte underholdt i peisestua. 

 

Stream og The Stream band underholder i peisestua.

Vår avslutningsoppgave var "lag gavedekorasjon". Det er tydelig at tidene har endret seg, for jeg lagde gavedekorasjon i form av sigaretter på ståltråd + etui og lighter! 

 

Blomsterarbeider av 1974. Runis avslutningsoppgave, og en bukett til høstbrud.

Oppdatert 18.12.2017