English

På studiebesøk i Celje i Slovenia

Marianne Leren, Elin Havreberg og jeg er på besøk på Sola za hortikulturo in vizualne umetnosti ( www.hvu.si) i Slovenia.

Sola za hortikulturo in vizualne umetnosti ( www.hvu.si) i Slovenia.

En videregående skole med utdanningstilbud innen gartnerfag, blomsterdekorering og vindusdekorering. På skolen er det ca. 200 elever i alderen 15 – 20 år, og de aller fleste går et 4-årig løp.

   

Internasjonal utveksling

Vi har vært deltagere i klasserommet, observert et prosjekt som går på å skape kranser og girlandere med kunstige blomster til en bil-messe. Det er nok ikke det helt store utvalget når det gjelder avskårne blomster her, og første års elvene på blomsterdekorering har kun teori, ingen praksis med blomster.

   

Demonstrasjon og praktisk arbeid

Onsdag var det vår tur til å ha leksjon med studenter og lærere. Vi fant frem til ”søppel-dynga” hvor det fantes grener og gress av ulike sorter og kjøpte inn gummistrikk i ulike farger. Kvelden før høsta vi Fallopia langs elva slik at vanntilførselen ble sikra. Etter en presentasjon av Vea og spesielt fagskoleutdanningen Eksperimentell formgivning med plantemateriale gikk vi i gang med praktisk arbeid. Elin og Marianne fullførte hvert sitt transparente arbeid mens jeg viste teknikkene, og deretter ble det elevenes tur. Ca 60 elever deltok i gjennomgangen og vel 40 var med oss i praktisk arbeid. Alt arbeid foregikk ute og arbeidene ble plassert langs en pergola hvor elevene går til og fra. En positiv og god opplevelse som det virket som om alle satte pris på.

      

Ljubliana

I ettermiddag går turen videre til Ljubliana hvor besøk i blomsterbutikker står på planen. Elin og Marianne skal jobbe der i neste uke.

Sola za hortikulturo in vizualne umetnosti 

  

Sola za hortikulturo in vizualne umetnosti er en fin skole, en stor park, mange spennende trær og hyggelige folk.

Hilsen fra Marianne, Elin og Runi

Tekst og foto: Runi Kristoffersen

Oppdatert 27.10.2017