English

Intervju med tidligere elev Finn Schjøll (1968)

Alle kjenner Finn Schjøll, men ikke alle vet at han har sin utdanning som blomsterdekoratør fra Vea.

Finn Schjøll kom til Vea i 1968 og begynte på "lærlingeskolen" for blomsterdekoratører. De var tilsammen 11 elever i klassen.

Hvordan var det å komme til Vea? 

Fantastisk! Jeg var 20 år og det var møte med det virkelige liv på en måte. For første gang hadde jeg ingen retrettmulighet, det var ikke bare å reise hjem og jeg måtte fullføre 3 måneder. Alternativet var å reise til Beder i Danmark. Jeg er nok veldig hjemmekjær og tanken på at et hav skulle skille meg fra hjemstedet mitt ble litt mye, derfor valgte jeg å begynne på Vea. Jeg kom fra en familie der det var viktig å følge med og ta en fagutdanning. Hele familien jobbet innen gartnerfaget, de drev gartneri og blomsterforretning. Jeg har aldri valgt yrket, jeg har bare blitt det.

Hvordan var det på skolen?

Det var veldig inspirerende. Jeg var ung og jeg hadde selv valgt å gå på Vea. Når jeg først går inn i noe, så går jeg fullt og helt inn i det. Jeg følte meg veldig flink. Jeg var innovativ. Vea ga meg noe som ingen annen skole kunne ha stilt opp med. 

Vi hadde plantekjennskap og lærte å få en forståelse av selve veksten. Det er viktig å kjenne plantene og vite hvordan de vokser og utvikler seg. Og så hadde vi en vidunderlig tegnelærinne. Hun gav oss forståelsen for betydningen av form. 

Hva gjorde dere i helgene?

Jeg har aldri vært noen festetype. Det var mye hygge. Vi holdt på med kvist og kvast. Karl Christensen var vår lærer og han dro hjem i weekenden, men vi var på Vea også i helgene. 

Veien videre etter Vea

Karl Christensen var dansk og hadde den danske blomsterkulturen med seg. Han drev blomsterforretning i Storgaten 33 i Oslo. Han var så sær, han likte ikke rødt så han solgte ikke røde blomster i butikken sin. Jeg fikk jobb hos Christensen og var der i 3 måneder, men jeg trivdes ikke på jobben. Mens jeg jobber der ble jeg tatt ut til å være med i NM i blomsterdekorering i Fredrikstad. Jeg ble nummer 4 i b-klassen, men jeg gikk ut av mesterskapet som den store vinneren allikevel. Det var fordi jeg ble headhuntet av Fernando Menk som da jobbet hos Høegh blomster. Fernando deltok også i mesterskapet og lagde vegetative arbeid og ble underkjent fordi det hadde ingen sett før. Hele livet til mennesker er som en dominoeffeekt. Alt har sine konsekvenser.

Livet med blomstene rommer så mye mer.

Det er Vea som har gjort meg til den personen jeg er i dag. Da jeg gikk inn skoleporten på Vea, gikk jeg inn porten til det virkelige liv, og det som senere skulle bli meg og mitt.

Er det et eller flere spesielle minner fra tiden på Vea som du har lyst til å dele med andre?

Enhver er seg selv nærmest. Jeg husker så godt iveren, jeg var så ivrig. Det var som en rus. Jeg var så ivrig at jeg klippet meg i fingeren, men jeg turde ikke å si det til læreren, jeg bare fortsatte med å binde blomster. Det som sitter igjen er den vidunderlige beliggenheten. Jeg tenker på Mjøsbygdene, Biristrand, Gaupen alle bygdene rundt Vea. Og så det bølgende landskapet med de store jordene og skogen.

Det er ekstremt bra at det er både gartner og blomsterdekoratørutdanning på Vea. Blomsterdekoratører har mye å lære av gartnere, det er ingen andre som er så gode til å snu seg rundt! Det er vanskelig å unngå. Vi bør fortsatt klappe for norske gartnere. Blomsterdekoratørers fremste tanke bør være at vi har en forpliktelse til å være lojale ovenfor de som dyrker maten vår og plantene våre.

Hva vil du si til de som vil bli blomsterdekoratører i dag?

Få deg utdannelse! Uansett om du har valgt blomsterdekoratørutdanning, skaff deg også noe annet. Sidebagasjen teller. Utdanning er kjempeviktig. Les, les, les! Kunnskap er makt!

Hva tenker du om blomsterdekoratørfaget fremover?

Jeg tror vi vil se mer av den amerikanske modellen der kunden skal komme og gjøre avtale. Jeg tror det blir flere som har bare produksjonslokaler eller verksted og at blomsterdekoratøren kjører ut og dekorerer. Det er viktig at blomsterdekoratøren ivaretar sine egne interesser og det er viktig å skape en stemning.

Svikt ikke kundene dine! Vi må kunne selge både dagligvarer og det ekslusive. De som virkelig vil ta faget og blomstersalget tilbake klarer det. Jeg tror det vil bli mer fancy å være blomsterhandler i fremtiden!

      

På Vea henger det bilder av alle som har tatt utdanning på Vea siden starten i 1923. Her er Finn Schjøll anno 1968. Guro Fjell var en av elevene som gikk i det første kullet med blomsterdekoratører på Vea i 1967. Guro kommer bort til oss mens jeg snakker med Finn, og sier: "Han var akkurat like kjapp i kjeften da som nå!"

Jeg møtte Finn Schjøll under NM i blomsterdekorering i Bergen. Her viser han frem et av finalearbeidene som ble laget i NM. Arbeidet er laget av Anne Kine Opstad Pettersson.

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 18.12.2017