English
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Selma Frivoll
 • Silje Lerberg
 • Per Spangen
 • Laila Volden Magnussen
 • Knut Movik
 • Dorte Finstad
 • Sissel Alvestad
 • Liselott Lindfors
 • Dorte Finstad

Fra hår til hage

Anette Hauger la vekk saks til fordel for spade. Hun var frisør, men utdannet seg etter hvert til hageplanlegger på Vea. Denne artikkelen er skrevet av Anne Stokke og sto på trykk i "Gard og grend" 20.juni 2014.

Nå er interessen for hage, hageplanlegging og det meste som har med grønt å gjøre omsatt i næring. Hageplanlegger Anette Hauger har som jobb å hjelpe andre utforming av hager og uterom.

-Jeg måtte bli 40 før jeg visste hva jeg ville bli, smiler Anette.

Frisørsalongen i Fredrikstad ble byttet ut med skolebenken på Vea. Der utdannet hun seg til gartner og fagtekniker innen Park – og hagedrift.  Nå er hun bosatt i Biri med mann og barn.

Innramming
Om Anette kunne gitt ett eneste råd til den som vil friske opp gardstunet?

- La hekk eller gjerde tydelig markere skille mellom gardsdrift og fritid, sier hun øyeblikkelig.

Anette bor på gard sjøl, og hun kjenner konflikten mellom drift og privat sone. Store maskiner må nødvendigvis ikke stalles opp ved trammen….Før i verden var det gjerder og busker som markerte skiller på garden, men på 70-tallet forsvant de.  Det skulle være åpne rom, ingen hindringer. Men nå vil mange gjerne ramme inn igjen.  Det liker Anette.

Rydd opp
Innramming har også med barns (og voksnes) sikkerhet å gjøre. Trampoline, sandkasser og større leker må plasseres slik at det er trygt for ungene å leke. Før kunne minsten festes til løpestreng, så var mor trygg. Slik er jo ikke verden lenger. Og maskinparken er blitt både større og tyngre.

 Vel så viktig som å dele inn tun og hage etter funksjoner og bruksområder, er det det å ta en skikkelig opprydding på tunet. Mye er gjort da! Det er lett å bli «blind» når en går i samme smårotet over lang tid.

 Anette tar alltid bilder når hun hun blir budsendt for å hjelpe folk.

-Det er som å ta på seg briller. På et foto ser du bedre hva som bør endres og da får du kanskje øye på blomsterpotta som ble stående igjen i bedet i fjor høst.

To veger inn
Våningshuset har som regel to inngangsdører. Anette anbefaler tydelig markering her også.  –

Det er ikke så mye som skal til, noen krukker, en lykt eller to eller noen litt større pyntegjenstander kan vise veg til hovedinngangen. Her går vi når vi ikke er på arbeid, her kommer gjester på besøk. Her er ringeklokka eller klokkestrengen.

Ved kjøkkeninngangen pynter vi ikke så mye, men det ser hyggeligst ut om det er ryddig! Små grep kan gjøre stor forskjell.


 
Tenk å bli møtt av vakre akeleier ved inngangen til huset.
Foto: Anette Hauger

Steg for steg
Hageplanleggeren på Biri beroliger den som får hetta ved tanken på alt som må gjøres.

-Bruk tid. Ta noen grep med en gang, ta så litt over flere sesonger. Slik modnes ideene – og kostnadene fordeles over flere år.

- Hva et gardstun med hage ha?

- Jeg mener at enhver enhet må ha en kompost og at det er ressursvennlig og koselig å høste fra en kjøkkenhage, så gjerne i pallekarmer det er både smart og in for tida.  Ellers bør det være prydbusker, kanskje noen frukttrær- og busker. Skal det anlegges bed, er mitt råd at de må være en meter brede. La plantene få plass, lag en miks med lave, mellomhøye og høye. Når det gjelder hekk, anbefaler jeg heller barlind enn tuja. Barlind vokser saktere og den reparerer seg sjøl i motsetning til tujaen. Er den først blitt brun, blir den aldri grønn igjen. Alperips går også godt til hekk, det samme gjør svartsurbær, den har fantastiske høstfarger, avslutter Anette Hauger.

  

Kjøkkenhage i pallekarmer er praktisk. Allium og hosta fungerer fint sammen.
Foto: Anette Hauger.

Tekst: artikkelen er skrevet av Anne Stokke for "Gard og grend", et magasin utgitt av GD.

Foto: Anne Stokke og Anette Hauger

Oppdatert 30.09.2015