English

Blomsterdekoratør-elever på praksisopphold i Italia

Anniken og Andrea har vært på utveksling hos Ivan Bergh floral school og Ivana flower design, med stipend fra Erasmus+ Her kan du lese om deres opplevelser fra turen til Italia.

Jeg, Anniken T. Lid, og Andrea Torsdatter Davidsen var så heldige å bli valgt ut til å få midler gjennom Erasmus+ for å dra på utvekslingsopphold til en partnerskole. Siden vi begge går VG2 Blomsterdekoratør, valgte vi å reise sammen siden vi var såpass unge og ikke har reist så mye utenlands. Vi bestemte oss veldig fort for hvor vi ville reise, og valget falt på vakre Italia. 

Reisen til Italia

Vi dro fra Gardermoen 12.februar og flyet vårt landet på Roma - Fiumicino airport. Vi ankom landet veldig sent og derfor hadde vi på forhånd booket en natt på et hotell i nærheten av flyplassen, Domus Lina. Vi var ekstremt fornøyde med dette oppholdet! Dagen etter dro vi tvers over landet og ankom Pescara, stedet der vi skulle være igjennom vårt 2 ukers opphold.

  

Akkurat ankommet Italia og hotellet vi skal bo på første natten. Da vi hadde tenkt å sette oss for å spise frokost ute på verandaen på hotellet, fikk vi beskjed at hun som ordnet frokosten ikke pleide å vaske ute nå som det var vinter, så det var fint om vi kunne sitte inne. Vi ble veldig overrasket, siden vi gikk i shorts og brukte solbriller. 

Ivan Bergh floral school

De færreste blomsterdekoratørene i Italia har utdanning innen faget, de tar heller veldig mange kurs og etter en stund blir de regnet som dyktige nok i faget. Ivan Bergh floral school var en type skole med mange kurs. Dermed var det ingen faste klasser. Vi var kun på skolen i tre dager, og en av dagene var vi på kurs med Ivan. Vi skulle lære å lage en brudebukett, i stifte- og tape-teknikk, med tulipan (blomst og blad), germini og gerbera. Dette var veldig ok. Ivan var flink til å lære bort og vi følte oss veldig velkomne. "Medelevene" våre var på ganske likt nivå på dette kurset, så vi koste oss veldig.

De to andre dagene var vi med på en Masterclass med Daniel Santamaria. Første dagen skulle vi lage en krans. Vi skulle bruke kun ett materiale og det kunne vi velge selv. Dag nummer to skulle vi samarbeide om en krans, Andrea og jeg samarbeidet. Vi skulle først lage en krans med ett materiale, deretter skulle vi lage en aksent på denne kransen. De andre som var med på dette, var kommet lengre i utdanningen enn det vi hadde og derfor følte vi oss mindre kreative og erfarne. I tillegg var det problemer med språket. De som var på Masterclassen snakket enten spansk eller italiensk og det var ikke så mange som var så interesserte i å snakke med oss. Vi fikk tilbud om å komme dagen etter også, men da fant vi ut at vi heller ville dra til Ivana, butikken vi var veldig mye i under oppholdet vårt.  

    

Første dagen på Ivan Bergh Floral School. Gøy å bruke akkurat samme teknikken i både norge og italia, og også å kunne frotse i varer. På grunn av temperaturen i italia, kunne varene stå ute, dag og natt. 

Ivana flower design

Ivana Spinelli var sjef for "Ivana flower design". Her var vi det meste av oppholdet vårt med tanke på det faglige. Siden vi kom til Italia til Valentine’s day-perioden, fikk vi mange oppgaver i forbindelse med det. Vi lagde en del dekorasjoner, buketter og vi pyntet også enkle roser. Det var veldig spennende å se teknikkene og blomstertradisjonene i butikken til Ivana. Vi hjalp også til med å pynte til kvinnedagen. Da fikk vi i oppgave å pynte utstillingsvinduet med gule farger. Vi jobbet mye med en jente som noen år tidligere hadde vært med på kursene til Ivan. Vi møtte også mannen til Ivana og sønnen hennes. De var utrolig hyggelige, alle sammen! Og vi lærte veldig mye forskjellig.

   

Ivana og hennes personale tok oss utrolig godt imot og var veldig snille. Vi lærte utrolig mye og hadde det veldig bra imens vi var der.

B&B Villa Berghella

Vi var så heldige å få bo på B&B Villa Berghella og der fikk vi også det største rommet. Vi fikk vår egen nøkkel til å komme oss ut og inn fra porten og Ivan passet alltid på at vi var kommet inn igjen om kvelden, hvis vi ikke sa ifra. Vi fikk virkelig oppleve hvor imøtekommende og hjelpsomme italienere er under oppholdet vårt. De hadde en hushjelp på B&B, Oliverta, og hun hjalp oss med det vi trengte hjelp til og var veldig hyggelig! Billig og bra sted å bo.

 

Her er et bilde fra den store, fine innkjørselen til B&B. Her er også et bilde av frokostbordet,  fylt med kaker og søtsaker. Vi var som oftest aleine på kjøkkenet da vi spiste frokost. 

Venezia

Vi bestemte oss for å ta en opplevelsestur opp til Venezia når vi først var i Italia. Vi visste på forhånd at det var karneval på den tiden vi var der og bestemte oss for å dra dit den ene helgen. Ivan fortalte oss at det kom til å være utrolig mye folk der, men aldri om vi hadde forestilt oss at det skulle være så ekstremt. Folk fra hele verden kom til Venezia akkurat de dagene vi var der, så det ble etter hvert ganske trangt om plassen. Vi prøvde å få med oss mest mulig av kulturen og steder som er verdt å oppleve i Venezia. Vi besøkte Canal Grande, Ponte Rialto, Ponte dei Sospiri, San Marco plassen, Cafe Florian, satt på i en gondol, og så måtte vi selvfølgelig kjøpte en karnevalmaske. Det eneste fremkomstmiddelet som finnes i Venezia annet enn å gå, var båt-taxi. Så for å komme oss til alle stedene vi ville besøke, måtte vi gå igjennom mange trange gater. Dette var vi ikke vant til og Google maps ble hyppig brukt! Turen til Venezia er virkelig en opplevelse for livet som vi kommer til å ta med oss videre.

  

Venezia er virkelig et eventyr å oppleve. Her er et utkikksbilde fra broen over Canal Grande. Vi tok også et bilde med den snille gondol-mannen som fortalte oss mange fine historier og fakta om Venezia. Her er også et eksempel på en av de mange trange gatene. 


Roma

Siste helga i Italia ville vi, i tillegg til alle stedene vi hadde vært tidligere, besøke Roma før turen gikk hjemover til Norge. Også her gikk vi mye, men i Roma er det ikke like trange gater. Her er de også veldig mye flinkere i engelsk, enn de er i andre steder i Italia. Første dagen i Roms fikk vi et kart for å finne ut hvor vi skulle gå. Vi fant til slutt ut at vi skulle besøke Spansketrappen, Piazza del Paolo, Fontana dei Tritone. Utrolig mye folk her også!

Mens vi var i hovedstaden, fant vi ut at vi måtte stikke innom Colosseum. På hotellet vi bodde på fikk vi høre om en slags pakkedeal der vi kjøpte billett til Colosseum der vi kunne "skip the line", i tillegg til en billett til en time elevator og også gratis inngang til Parco di Colle Oppio (Museumshage ved siden av Colosseum). Vi var også innom Fontana di Trevi på turen og disse severdighetene var utrolige å se! 

 

Her har vi kommet oss til Roma. Bilder fra inne i Colosseums. Vi har også et bildet fra et høyt tårn på Piazza del Paolo. Veldig spennende by!

Relevant info
På både turen til, fra og inni Italia var det overraskende greit. Likevel er det greit å dobbeltsjekke hvilke type biletter som går til hvilke typer tog. I tillegg er det lurt å ha kontanter på seg til både taxi og til mange av butikkene (fåtall har kortautomat). For oss som var såpass unge, var det veldig lurt å reise to sammen. Vi slapp å gå oss bort og hadde alltid noen å prate norsk med imens vi var der. Et budsjett hadde også vært smart å sette opp. Vi gjorde ikke det og merket fort at vi mistet kontroll på hvor mye penger vi brukte på hva. Men med midlene vi hadde fått, holdt pengene til hele turen.

Vi er utrolig fornøyde med turen og unner alle å reise til en partnerskole med midler fra Erasmus+

Tekst og foto: Anniken T. Lid og Andrea Torsdatter Davidsen

 

Oppdatert 19.06.2017