English

Min utveksling hos Staatlice Fachshule für Blumenkunst Weihenstephan i Tyskland

Med stipendmidler gjennom Erasmus+ reiste jeg til Vea`s partnerskole i Tyskland. 

Jeg er student på Vea og går blomsterdekoratørutdanning, heltid for voksne. Det var utrolig stas å bli valgt til å være utvekslingsstudent og jeg anbefaler absolutt alle å søke om det samme. Valget var lett når det kom til hvilken partnerskole jeg skulle velge, med mange gode anbefalinger og et prestisjefylt renommé ble valget Staatliche Fachschule für Blumenkunst Weihenstephan. 

Om Skolen 

Weihenstephan ligger i den lille byen Fresing som ligger 20 minutter nord for München. Fra hovedgaten er det kun en kort 10-minutters spasertur til skolen. Skolen har rykte på seg til å være et mekka for kunstneriske sjeler og for å ha et høyt faglig nivå. Det fikk jeg virkelig et inntrykk av. Her utdanner de ikke bare ledere i blomsterdekoratørfaget, men kunstnere. Skolen har kun mesterutdanning som foregår på fulltid i 2 år. Jeg merket derfor betydelig forskjell på kunnskapsnivået og fagene. Fagene på skolen er mange til tross for at det er en liten skole. Man har blant annet arbeidspedagogikk, kommunikasjon og presentasjonsteknikker, bedriftspsykologi, markedsføring, kommunikasjon- og mediedesign, arkitektur og design, prosjektmanagement, naturstudier, historiske hager, regnskap, bedriftsetablering og mye mer. I forhold til Vea er Weihenstephan en liten skole og huser kun 10-15 studenter pr. klasse, det var derfor lett å komme i kontakt med studenter og lærere. 

  

På utsiden av skolen. Her har en av studentene fra 2. årsklassen laget en «okse» av naturmaterialer ved inngangspartiet. Her er et bilde av torget i Freising.

  

Klasserommet til 1. årsklassen, her har de store vinduer i alle rom. Dette gir et kjempe flott og naturlig lys inn i rommet. I Tyskland var det vårfølelse med temperaturer opptil 10 pluss grader. Photoshoot med studentene Sven og Flora fra 2. årsklassen. Her fotograferes et av arbeidene til Flora. Jeg ble veldig imponert over hvor profesjonelle studentene er, spesielt 2.årsklassen. De fleste har både forretningskort, Portfolio og nettside å vise til.

Filosofien 

Var det en ting jeg var fast bestemt på å utforske under mitt utvekslingsopphold, så var det den berømte «Weihnstephan filosofien». Min første smakebit på dette var ved Gregor Lersch sitt besøk på Vea i fjor. Dette gav mersmak og åpnet dører for en helt ny verden innen blomsterdekoratørfaget. Besøket på Weihnstephan har virkelig forsterket den opplevelsen.

I første omgang virket Weihnstephan filosofien litt streng og spesiell, men det er først etter å ha erfart og sett hva studentene gjør at jeg ser den virkelige siden, filosofien. Filosofien handler i bunn og grunn om å la naturmaterialer komme til sin beste rett. Alt som er hentet fra naturen bør fremvises på et naturlig vis. Ut over dette er studentene frie til å skape det de selv måtte ønske. 

  

Her er Sven og Thomas fra 2. årsklassen. Det de liker best med å gå på Weihnstephan er at man kan kombinere kunst og blomsterfaget. Studentarbeider til utstilling. Oppgaven var å skape alternativer til oasis som brukes som stikkmasse i diverse blomsterarbeider. Utrolig spennende å se og hente inspirasjon fra.

2 uker utveksling

I løpet av besøksperioden fikk jeg være med på mye spennende. Jeg reiste til München helgen før utvekslingen startet, for å utforske tysk kultur på egen hånd. 

    

Jeg reiste til Füssen som ligger 2 timer syd fra München. Füssen er en liten turistby med vakre fjell og gamle ærverdige bygninger. Byen er spesielt kjent for sin produksjon av fioliner.

Utsikt til slottet. Her var jeg på vandring til den kjente «MarienBrücke», som er en kjent bro i nærheten av slottet.

 

Den største turistattraksjonen er selvfølgelig det staselige slottet Neuschwanstein som kun ligger en 5 minutters busstur unna byen. Slottet var fullt av turister, så man kan bare tenke seg besøkstallet i høysesongen!  

Biofach

I løpet av den første uken fikk jeg være med en erfaren og kjent blomsterdekoratør, Rita Schäftlmeier, på en stor varemesse i Nürnberg. Rita er tidligere student ved Weihnstephan og har mange års erfaring i yrket. Hun jobber freelance og har sitt eget studio i hjembyen Attenkirchen. Varemessen huset organiske produkter innenfor mat, drikke og kosmetikk. Rita hadde i oppdrag å dekorere varemessen og ulike stander. Sammen med et team på 10 mennesker jobbet vi lange dager før varemessen åpnet.

  

Ute og Rita utenfor en av varehallene på Biofach. Ute driver sitt eget blomsterverksted i Frankfurt og er god venn av Rita. Her har hun akkurat kommet med varer fra blomstermarkedet i Frankfurt. Første dagen på Biofach bestod av mye bæring, frakting og forberedelser til morgendagen. Rita hadde en stor tilhenger med alt av utstyr for alle blomsterarbeidene på varemessen. 


Meg på andre forberedelsesdag på Biofach. Jeg arbeidet med en annen blomsterdekoratør hvor oppgaven var å dekorere inngangspartiet på varemessen. Blomsterdekoren bestod av reagensrør som var plassert i ulike hull med tulipaner og grønne kvister. Det var litt av en jobb å dekorere et så stort område. Tulipanene ble satt i lave og høye grupperinger.

  

Et annet blomsterabeid jeg hjalp til med på Biofach messen. Tunge metallføtter ble satt langs denne veggen. Stålrør ble deretter tredd på føttene, så stripset vi reagensrør i forskjellige høyder på stålrørene. Så var det å sette i nelliker og asparagus. Det var lange dager med mye jobbing, tirsdagen stod vi alle opp kl. 06:00 og gikk i seng 00:30. Her er jeg i full sving med å sette reagensglass under gressmatten. Det var et interessant arbeid å utføre, selv om neglene ikke var like fine på slutten av kvelden.

Her kan man se blomsterdekoren under prosess sammen med mange produkter fra varemessen. Mellom produktene laget vi også blomsterdekorasjoner med samme materialer. Jeg lærte mye om å bruke blomster på «Weihnstephan måten», som var utrolig spennende! 

Verkstedet til Rita og scenedekor 

I tillegg til å jobbe på Biofach fikk jeg også være med Rita til München for å dekorere en scene til et hotell. Vi arbeidet først hjemme på verkstedet til Rita, der vi blant drev med forberedelser til borddekor for en stor bursdagsfeiring. Dagene med Rita var derfor svært varierte og innholdsrike. 

  

Vi startet en av dagene med å hente naturmaterialer fra nærområdet, dette er til scenedekoren i München.Tilhengeren til Rita med hennes logo og nettside på.


   

Her er jeg i verkstedet til Rita. Her laget vi til sammen 10 overrekkelses buketter, eller «straüss» som det heter i Tyskland. Når man bruker ordet «bouquet» i Tyskland så mener man dekorasjoner med oasis. Dette kan man fort bli forvirret av. Jeg erfarte også at det er mer vanlig å lage håndbunde buketter i en spiss trekantform, noe som var nytt for meg. Her er et bilde fra hotellet vi laget scenedekor til. Akkurat på denne dagen var det NATO-møte i München. Noe som gjorde at parkering i byen var lettere sagt enn gjort.

  

Her er jeg foran en av scenedekorene. Her holder Rita på med siste finish. Scenedekoren bestod av store «skjold» som er flettet med pil. Disse skjoldene er tredd ned på stålrør. Oppi skjoldene la vi ulike potteblomster som påskeliljer, tulipaner, eføy og bjørkekvister.

  

Senere samme dag var Rita og jeg i Attenkirchen for å dekorere bord til en stor 50-årslag. Her satt jeg gummistrikk på reagensrørene som skulle i tre stubbene. Som takk for jobben fikk jeg et glass med prosecco, det kam man jo ikke si nei til. På det andre bildet ser du en annen type dekor med samme teknikk.

Praksis i blomsterbutikk

Under min utviklingsperiode fikk jeg jobbe en dag i blomsterbutikk i Freising, og en dag hos et gartneri i Moosbürg.  Det var utrolig lærerikt og spennende å være på 2 vidt forskjellige steder. Det har gitt meg mye verdifulle erfaringer som jeg har tatt med meg videre.

  

Bilder fra dagen jeg tilbragte hos Floristenwerkstädt i Freising. Mye vakre farger på snittblomstene. Her står jeg på bakrommet og arbeider med «bouquets», små dekorasjoner med Oasis.


Her står jeg å lager en «sträuss» (bukett), disse lagde jeg også i en spiss trekantform.

  

Her et et bilde fra dagen jeg tilbragte hos Mühlbachgartneri i Moosburg. Moosburg ligger en 10 minutters togtur fra Freising. Dette er på utsiden av blomsterbutikken og her ser du en veldig sjarmerende vakthund som tilhører familien som eier gartneriet. Bilde av de ansatte som jobber som blomsterdekoratører i butikken.

  

En av eierne på gartneriet sammen med meg. Bedriften er familieeid og har drevet gartneriet i over 100 år, 70 år med blomsterbutikk. I løpet av dagen møtte jeg alle generasjoner, noe som var utrolig hyggelig. Her holder jeg på en stor varebehandling av snittblomster. Jeg dekorerte gårdsprodukter som blir laget av familien og solgt i butikken.

En fantastisk tur

Jeg hadde en helt utrolig utveksling i Tyskland. Mange varierte dager med mye lærerik kunnskap og  nye mennesker. Marianne Wieler, som er rektor på Weihnstephan, organiserte et 2 ukers opphold som gav meg en fantastisk utveksling. Jeg har møtt talentfulle studenter og blomsterdekoratører som brenner for faget. Jeg har opplevd tysk kultur på sitt aller beste, og det har selvfølgelig gitt mersmak.

Jeg anbefaler absolutt alle til å søke om Erasmus+ midler, får du godkjent reise vil du få minner for livet, mye faglig kunnskap og mange nye kontakter.

 

Et bilde fra siste kvelden med noen av studentene på Weihnstephan. Her ble det nye erfaringer med tysk matkultur. En herlig gjeng! 

Tekst og foto: Marie Wiik
Oppdatert 09.03.2017