English

Utveksling til Østerrike

Jeg var så heldig å reise på utveksling med ERASMUS+ til Østerrike. Stedet jeg skulle til var Langenlois, hvor Gartenbauschule Langenlois, en av Vea sine partnerskoler, ligger.

Langenlois ligger en time utenfor Wien og er med sitt gunstige klima et bra vindistrikt. Jeg var særdeles heldig med været når jeg var der, så det ble et flott opphold.

Før jeg reiste ned hadde jeg bestemt meg for å se nærmere på gravpleie på kirkegård og ting som kunne relateres til gartneryrket på den måten. Som tidligere medarbeider på forskjellige kirkegårder i Bergen ville jeg se om dette var noe annerledes i Østerrike. 

   

Skolebygningen på Langenlois Gartenbauschule.                                    Fra ett av veksthusene som benyttes som øvingsarena for elevene.

På skolen i Langenlois hadde de en egen liten kirkgård som de brukte i undervisninga. Denne fikk jeg i oppgave å fikse opp slik at den ble i presentabel stand. Jeg luka, gjødsla, målte, tok hensyn til sol og skygge og fargesammensetninger, leste 15 stk fagbøker om emnet på tysk og tilslutt valgte jeg ut blomstene jeg trengte på skolens opplæringsgartneri og fikk planta de ut.

   

 Den jødiske kirkegården Rossau.                                                       Skolens kirkegård ferdig beplantet

I tilegg til dette fikk jeg også oppleve en god del andre ting. Sammen med to estiske utvekslingselever, læreren deres og en av lærerne på skolen dro vi til et lite sted som het Tulln som ligger 30 min fra Langenlois, dvs midt mellom Wien og Langenlois. Her skulle vi besøke ”Garten Tulln”, en samling av hager og grøntanlegg hvor det ikke brukes sprøytemidler, kjemisk-syntetisk gjødsel eller torv. 

  

  

Garten Tulln betsår av mange ulike utstillingshager.

Av andre ting kan jeg også nevne besøk hos Gärtnerei Bonigl i St. Pölten og hovedkirkegården der samt kirkegården i Krems som ligger litt syd for Langenlois og den lokale kirkegården i Langenlois.

Av lengre utflukter hadde jeg noen dager hvor jeg dro inn til Wien. Der dro jeg blant annet til den jødiske kirkegården Rossau, St.Marx kirkegården hvor Mozart er begravet og hovedkirkegården i Wien hvor Strauss, Beethoven, Schubert, Suppé og Brahms er begravet. Jeg fikk også anbefalt å dra på ”Bestattungsmuseum” som hadde historisk perspektiv på gravferd og tradisjoner i sammenheng med gravferd.  Jeg dro også til botaniske hage, naturhistorisk museum og ”Palmenhaus” hvor det var mange eksotiske planter.

  

Palmenhaus, Wien.

Kan oppsummere oppholdet i Langenlois som særdeles bra. Jeg har fått ny kunnskap og fått utvekslet noe av den kunnskapen jeg tok med meg ned dit. Og jeg vil absolutt anbefale å søke om å få dra på utveksling, du vil ikke angre.

Tekst og foto: Marie Evensen, elev på gartnerutdanningen på Vea

Oppdatert 27.10.2017