English

Utvekslingsopphold i Slovenia

Som fagskoletudenter på Vea fikk vi stipend gjennom Erasmus+ for å kunne reise til Slovenia på utveksling.

Ljubljana hovedstaden i Slovenia.

Ljubljana er en koselig og trygg liten storby. Arkitekturen er variert og spennende med stilarter fra renessansen, nyklassisistisk og jugendstil. Gamlebyen er velbevart og idyllisk med yrende kaféliv på begge sider av elven som slynger seg gjennom byen. Butikkene er små og unike, restaurantene har deilige slovenske retter på menyen, og gatelivet er rolig med unge gatemusikanter og operasangere. I bodene på markedet selges landets kortreiste matvarer, håndverk og blomster, med mye mye mer. På en høyde ligger et stort slott med flott utsikt over byen. Dragen er i våpenskjoldet til byen og symbolet brukes flittig på emblem og suvenir. Det er vakkert fjellandskap omkring Ljubljana, mens terrenget i landet varierer fra alpene i nord, sletter i øst, til den lille kyststripen i vest, som de ca. 2 millioner innbyggerne er så stolte av.

Blomsterforretninger i Ljubljana

Sammen med Runi Kristoffersen og lærere fra blomsterskolen Horticulturo i Celje, besøkte vi fire blomsterbutikker i Ljubljana. Vi ble imponerte over det utrolig store utvalget av snittblomster og fokuset på utstilling i butikkene. De er ikke redde for å ta inn eksklusive blomster, frukter og planter, som er litt utenom det vanlige. Butikkene har stor sortimentsdybde og tar kun inn relevante varer til produktene sine. Andre ”vanlige” blomsterbutikker vi så i Ljubljana har også fokus på et blomstrende sortiment, men fokus på utvalg og utstilling er mindre viktig. En biinntekt til blomsterbutikkene er generell gaveinnpakning, der kunder leverer noe som ønskes pent innpakket i papir og cellofan.

Praksis i blomsterbutikk

Vi var utplassert én uke i blomsterbutikken til Tomaž Smrtnik som heter Cvetlivarna Emporia. Den ligger midt i hjertet av Ljubljana, rett ved Stjerneparken. Tomaž er kjent for å være en av de beste dekoratørene i landet, og for han er håndverket og respekten for blomstene i fokus. Alt håndverk skal godkjennes før det settes ut til salg og perfeksjonisme står høyt. Både private- og bedriftskunder er lojale, kjøpesterke og forventer kvalitet. Det er en butikk som bugner av store flotte planter, mye snitt i vaser og eksklusive potteskjulere. Det var inspirerende å være i en butikk der fokus på håndverk står så høyt og de ansatte bruker tid på å fullføre et produkt – og dersom det ikke er bra nok tas det opp igjen. Prisene er som i Norge både på snitt og håndverk.

  

I Slovenia er det vanlig å legge blomster på graven til 1. november og i den anledning fikk vi lage to produkter hver til salgs i butikken. Vi fikk utlevert en oasis-halvkule i fat og vi fikk selv bestemme uttrykket, farger, og materialer. I tillegg har vi bundet kranser med nyper tett i tett og med perfekt form som er til julebutikken. Tomaž bruker mye tørre botaniske materialer i dekorasjoner, gjerne som de ansatte har høstet selv rundt om i landet. Tomaž med sin gartnerutdannelse tar gjerne oppdrag som hage- og terrassedesigner. De ansatte har fokus på plantestell og videreformidling av dette, slik at kvaliteten av blomst og plante kommer helt frem til kundens hjem. 

  

 

Det er ikke for ingenting at Slovenia har ”love” i navnet sitt, og vi ble veldig begeistret for landet. Vi kan trygt anbefale å legge en ferietur hit eller gjerne via Erasmus+ sitt utvekslingsprogram. 

Tekst og foto: Elin Susann Havreberg og Marianne Leren

Oppdatert 27.10.2017