English

Vea-studenter trill rundt i Ringsaker

Som et av våre studentvelferdstiltak inviterte vi alle elever og studenter med på en guidet sykkletur i området rundt Vea. Det var 12 spente og forventningsfulle studenter som møtte opp da "Sykkelogen" Ole Røhnebæk fra Trill Rundt var klar for å ta oss med på tur.

Vea har kjøpt inn 12 sykler som lånes ut til studentene. Denne augustkvelden var alle syklene i bruk og vi var klare for å følge etter "Sykkelogen" på en guidet tur for å bli bedre kjent med Ringsaker.


Ole Røhnebæk informerer om turen før vi sykler fra Vea.


Første stopp var ved "Tolvsteinsringen" som ligger rett bortenfor skolen. Tolvsteinringen består av 12 bautasteiner som er plassert i en sirkel på 25 meter i diameter. Ringen ble reist i tidlig jernalder.


Andre stopp var inne på området til Moelven, en bedrift som har eksistert siden 1899, og har vært og er fortsatt en viktig og stor arbeidsgiver i Moelv.

Tredje stopp var ved Skibladnerbrygga i Moelv. Studentene nyter det vakre og fredfulle synet utover Mjøsa.

Videre syklet vi forbi båthavna i Moelv, ned til badeplassen "Sanda" og til Steinvik camping. Derfra syklet vi opp til "Tømten" masseuttak, gjennom skogen på fine stier over til gården Tømten, der det er et naturresevat.Vi ser på det vakre kulturlanskapet i Ringsaker

Vi fortsatte turen forbi Arbeiderbevegelsens folkehøgskole og til Sveinhaug gård. Her ble det en stopp for å se på hagen med kjøkkenhage, godværscafè og en "Arts and craft" hage. Ingeborg Sørheim som driver Historisk pensjonat og står som arrangør av hagehistorisk marked, fortalte om den nye "Arts and craft" hagen.  

Bilde av menyen i "Godværscafeen" og av Botanisk Design-studentene som hilser på geitene i hagen på Sveinhaug.

Rett nedenfor Sveinhaug ligger Ringsaker kirke, som trolig ble bygget som en steinbasilika på 1100-tallet. Ved kirken ligger det et overnattingshus for Pilegrimer, og her hadde Trill Rundt gjort klart til en matpause for oss. Ole serverte brødmat, sjokolade, kaffe, te og nyskrelte epler.

Ole demonstrerer en epleskrellemaskin! I tillegg til å skrelle eplet og fjerne kjernehus skjærer den eplet opp i en spiral. Artig innretning!Det smakte veldig godt med mat og alle var enige om at det hadde vært en kjempefin tur! 

Aktuelle linker:

http://www.moelven.com/

http://www.skibladner.no/

http://no.wikipedia.org/wiki/Ringsaker_kirke

http://www.sveinhauggard.no/

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 02.10.2015