English
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Selma Frivoll
 • Silje Lerberg
 • Per Spangen
 • Laila Volden Magnussen
 • Knut Movik
 • Dorte Finstad
 • Sissel Alvestad
 • Liselott Lindfors
 • Dorte Finstad

Vakker scenedekor laget av blomsterdekoratørene på Vea

Det ble svært vakkert da Ringsakergallaen 2013 åpnet dørene i Teatersalen i Brumunddal fredag 18. januar 2013.

Vea takket ja til å dekorere Teatersalen i Brumunddal etter en bestilling fra Ringsaker kommune. Dette er en meget fin erfaring og kunnskapservervelse for elever å ta med seg. 11 elever i klassen blomsterdekoratør voksne, heltid, startet med en befaring i Teatersalen. Her fikk de informasjon om hva som skulle dekoreres, de fikk sett scenen og lokalet for øvrig.

Tilbake på skolen startet elevene å tegne så mange idéskisser de kunne klare. Deretter gikk de sammen og valgte ut de fem beste ideene hos hver enkelt elev.  Så skulle klassen igjen klare å velge ut to ideer fra hver elev som hver enkelt skulle bearbeide videre. Til slutt dannet klassen seks grupper som lagde arbeidstegning i målestokk av en av de seks beste ideene. Disse seks ulike ideene ble sendt inn til festkomiteen i Ringsakergallaen, som sto for selve utvelgelsen til slutt.

   

På bakgrunn av festkomiteens begrunnelser og valg av idé, ble løsningen å lage fire blomstrende lysekroner, 60 bordlykter, åtte ulike høye blomsterlykter til to ulike scener, to ulike inngangspartier, og 20 overrekkelsesbuketter.

For at dette store prosjektet skulle gå mest mulig smertefritt ble elevene delt inn i grupper, med gruppeledere og med klare ansvarsområder. Elevene skulle støpe fundamenter, lage bukettunderlag, fordele materialer på antall produkter, kvalitetssikre egne arbeidsområder og sørge for god kommunikasjon mellom gruppene. Elevene viste et enormt engasjement og seriøsitet. På grunn av meget stor arbeidsmengde fikk også elevene på Blomsterdekoratør, voksne deltid være med på selve gjennomføringen. Dette var til god hjelp.

    

De største arbeidene ble blomstrende lysekroner som skulle henge ned fra taket på scenen. Det ble sveiset fire konstruksjoner hos firmaet Gunnar Hippe i Moelv, som ble lakkert og formet. Konstruksjonene fikk målene 110 cm i diameter og 200 cm i lengde. De ble vakkert dekorert med et fundament av garn, vikletråd, aluwire og myrtetråd, før blomster som anthurium, gloriosa, limonium, og komquat, lime, bjørnegress og phormiumblader møysommelig ble festet på.

   

I forkant av scenen ble det laget blomstrende lykter med en diameter på 90 cm og 150 cm høye. Jernpinner ble sveiset, lakkert og bøyet hos Gunnar Hippe. Elevene støpte sokkelen i store kar og etterpå ble sokkelen malt. Her ble det brukt samme blomster som i lysekronene for å få god helhet.

 

På bordene ble det laget små blomstrende lyslykter; 36 stk. i Buttekvernsalen der ordførerens mottakelse skulle foregå med middag til prisvinnerne, og 24 stk. blomstrende lyslykter til festbordene inne i Teatersalen. Til disse lyktene fikk vi sveiset, lakkert og bøyd jernpinner som dannet fundamentet hos samme firma i Moelv. Elevene støpte sokkelen, malte den og gjorde skikkelig godt håndverk. Først surret de garn, vikletråd og myrtetråd rundt pinnene før de satte i bjørnegress og phormiumblader, limonium, og blomster som røde roser (fra Vea) og gloriosa.

 

Elevene lagde også fire store lykter (50 cm x 180 cm) utenfor to innganger. Her ble det benyttet nellik fordi den fryser fint i kulda. Til disse ble det også laget jernpinner som ble lakkert og bøyd før de ble støpt og malt. Den samme prosedyren ble også brukt på to mindre lykter som sto på en liten scene (40 cm x 150 cm). Her ble det også brukt nellik, bjørnegress og statice, for å få den gode helheten mellom alle de høye lyktene.

 

20 store overrekkelsesbuketter ble også laget. Først med en konstruksjon av ståltråd (17 mm x 35 mm) som vi kaller ”spider”. Denne ble det surret på garn, vikletråd og myrtetråd før bjørnegress, phormiumblader, limonium, roser (fra Vea) og anthurium dannet frodigheten.

 

Kommentaren fra festkomiteen lød som følger "vi har aldri sett noe så vakkert!" Og dette varmet hjertene til slitne dekoratører som etter fantastisk flott innsats og resultat tok en velfortjent helg!

 


Tekst: Sonja Lønnum Østerheim
Foto: Dorte Finstad/Sonja Lønnum Østerheim

Oppdatert 30.09.2015