English

Baroniet Rosendal

Gartnerelevene har vært på studietur til blant annet Baroniet i Rosendal. Her er elevenes artikkel fra besøket.

Baroniet vart oppretta i 1678 av Christian V. Huset stod ferdig i 1665. Baroniet var i adelsslekta Rosenkrone si eige inntil det vart testamentert til Universitetet i Oslo i 1927. Hagen består av tre distinkte hageanlegg: Parterrehagen frå 16-1700-talet; den romantiske landskapsparken frå midten av 1800-talet; og Urtehagen, eller kjøkenhagen, frå 1850-1870-åra. Som eit døme på ein nordleg renessansehage, er den trehundreår gamle parterrehagen unik i sitt slag.

 

Slottet med renessansehagen og eit maleri av Anders Askvold/1861 

Naturparken

I første omgang vart det skapt ein romantisk naturhage, med dammar og bruer, sør for hovudbygningen. I 1870-åra vart det så anlagt ein naturpark med bøk- og nåletre.

 

Apeskrekk i naturparken.Naturparken i bakgrunnen av renessansehagen 

Renessansehagen

Før du kommer opp til hovedbygningen går du gjennom en 700 meter lang allé og blir avløst av en romantisk landskapspark. Så kommer du til renessansehagen på vestsiden av slottet. Renessansehagen er 300 år gammel og har et mangfold av roser plassert på en labyrintmønstret plen. Rosene ble importert fra Tyskland fra 1666-1667 og framover. Hagen er rundt 600 år gammel og er Norges eldste renessansehage. Hagen er bygd opp over flere hundre år med skiftende stilretninger og moter innenfor hagekunsten.

 

Renessansehagen 

Urte- og kjøkkenhagen

Kjøkken- og urtehagen som i dag er på Baroniet, er en rekonstruksjon av hagen slik den var i 1893. Den har fått tilbake det gamle planteinnholdet og funksjoner som forsøks-, fremvisning- og salgshage. Hagen har både grønnsaker frukt og bær. I det ene feltet, som er kalt 1700-tallsfeltet, er det plantet både pryd- og nyttevekster. Kjøkkenhagen blir dyrket økologisk, og det er utarbeidet en vekstskifteplan for hele hagen. I hagen er det også brukt samplanting av planter som har positiv innvirkning på hverandre, som kål og fløyelsblomst.

Kjøkkenhagen

  

Urtehagen med drivhuset til høyre, Urtehagen med valnøttre i bakgrunnen

 

Slottet med roser på veggen

Tekst og foto: Innlevert av Anneli, Astrid, Simen og Ingerid

 

Oppdatert 11.10.2016

#veafagskole