English

Drivbenk i hagen

Mange av oss drømmer om en frodig hage med planter vi gjerne har laget selv; enten fra stiklinger eller fra frø vi har sådd. Mange planter er enkle å lage, men ekstra moro er det dersom vi lykkes med mer eksotiske planter som oppleves som mer vanskelige å få til. Ved bruk av vekstbenker / drivbenker i hagen kan vi fremskynde vekstsesongen noen uker.

I dag er det flere og flere som oppdager hvor fantastisk det er å arbeide med planter i egen hage. Utover senvinteren kjenner vi hvor utålmodige vi blir etter å komme i gang med hagearbeidet, både med planlegging og legge de første frøene i jorden. I hagen i mars måned kan det se slik ut: 

På bildet vises to og to pallekarmer som er satt inn med rester av terrasseolje for at treverket skal bli mer holdbart. Ellers er karmene til høyre foret med plast innvendig før jorda ble fylt oppi. Dette for å hindre at fuktighet fra jorda skal trekke inn i treverket. Pallekarmen til venstre er tom, og brukes til planter i brett eller potte. Ønskes høyere planter i drivbenken om våren / sommeren er det bare å sette på en «etasje» til. 

Karmene er dekket noe til for å hindre snøen i å legge seg nedi. Etter hvert når det i begynnelsen av april blir noe mer vår i været er det på tide å legge på «lokket». I dette tilfellet består dette av en hjemmesnekra treramme av enkle lister. På denne ramma er det stifta litt tykk plast, og som er ca. 10 cm lengre på hver side. Det blir da som et lite skjørt rundt kantene. 

Når «lokket» kommer på plass vil det bli en drivhusvirkning nedi karmen. På gode soldager i april vil også jorda varmes opp i karmen. Det vil på nattestid være smart å dekke til drivbenken med noe som har en isolerende effekt. Dette kan være alt i fra isoporplater til gamle filleryer. Dersom en drivbenk er fylt opp med jord og skal brukes til f.eks. tidliggrønnsaker, så vil jorda varmes raskere opp dersom det lages driller i jorda. Jorda vil også tørke raskere opp etter vinteren, og vekster som reddiker og salat kan sås allerede i april måned dersom temperaturen i jorda kryper oppover mot 8°C.

Under gode temperaturforhold kan drivbenken også brukes til oppal av småplanter av grønnsakplanter eller sommerblomster. Sommerblomster som trenger mer tid fra såing til utplanting enn de fleste grønnsakplanter, kan etter noen uker i vinduskarmen inne settes ut i drivbenken når plantene både trenger mer plass og lys. Med dårlige lysforhold vet vi at plantene blir både lange og slengete. 

Vekstbenken kan utmerket godt brukes gjennom hele vekstsesongen. Det er viktig at vi på varme dager har muligheter til å lufte for å unngå ekstremt høye temperaturer. Bildet over viser også at det er benyttet plast som ikke er helt klar. Dette er en gjort med tanke på at dekkematerialet skal gi noe skyggevirkning på dager med høy solinnstråling.

En vekstbenk bør brukes til å forlenge vekstsesongen i begge ender. Frostømfintlige planter kan f.eks. settes i vekstbenk utover høsten for å avmodnes slik at de blir klare til overvintring i en kjeller eller andre steder.

Tekst og foto: Per Spangen

 

Oppdatert 08.05.2018

#veafagskole