English

Eksperimentell formgivning med plantemateriale – eksamen 2015

DØDEN MED TØRRE BLAD ER "SØPPEL" SOM INGEN VIL HA!  - MEN HVOR KOMMER DET NYE LIVET FRA?

Dette var et av spørsmålene som ble besvart på en praktisk måte, da studentene på Eksperimentell formgiving med plantematerialer (EF), hadde eksamen på Vea. Vi ble tatt med på en spennende opplevelsesvandring som omhandlet ulike problemstillinger og faglige variasjoner. 

"Det nye livet" av Elin Susann Havreberg. Vi ble ledet inn på et "laboratorium" i kjelleren på Vea av en tilsynelatende "smågal" forsker. Elin hadde en performance med humor og galskap, ispedd litt alvor. Hun bablet i vei om det kreative og vitenskapelige, ispedd en god dose med galskap og paranoia. Opplevelsen var morsom og spennende på mange måter og vi fikk alle flere enn ett nytt syn på det å eksperimentere....

 

"En grønn opplevelse" av Kristin Haghus. Hun tok for seg fargelærens teori og skapte en opplevelse som strider imot den allmenne oppfattelsen av fargen Grønn. Ved bruk av flere virkemidler som lyd, lys og botaniske elementer ble det skapt mangfoldige opplevelser. Tilskuerne ble en aktiv del av utstillingen ved å bruke alle sansene og fikk selv sette ord på hvordan opplevelsen var. 

"Plantenes følelser" av Eilin Melkersen. Eilins tema omhandlet å gi plantematerialene i nedbrytningsprosessen en ny verdi. Av slikt materiale skapte hun vakre former som ga skyggevirkninger i rommet og bidro til at tankene våre kunne fare langt av sted. Eilin leste en sterk tekst som bidro til å gi oss et nytt syn på planter.. Ja, for har planter følelser? Reagerer de på smerte?....

"Livets faser" av Marianne Leren. Livet som barn, ung, voksen og gammel ble formidlet ved hjelp av ulike estetiske virkemidler som farger, linjer, tekstur og former. Ved hjelp av ulike rom, musikk, uttrykk og bevegelsesmønster ble følelsene rundt disse ble fasene gjenskapt. Hvor er du? spurte Marianne oss. Vi kunne tenke igjennom eller kjenne etter hvilken fase vi selv opplever at vi er i og gå inn i dette rom.

Hvordan kan eksperimentell formgiving brukes i eget yrke, som blomsterdekoratør? av Andrea Støyva. Med sorgarbeid som tema, lot Andrea oss føle sitt særegne estetiske svar å sin problemstilling via en performance hvor hun fremførte et personlig dikt. Fremføringen inneholdt også musikk og en utstilling hvor hun spilte på estetikk, lys og skygge. Andrea utfordret blomsterdekoratøren i seg ved å skape en opplevelse rundt sorg-disiplinen i faget. 

"Hvordan kan plantematerialer bli en varig del av et interiør?" av Marianne Sunde. Vi ble invitert inn til "vernissage" i Mariannes design-verden. Her ble vi fremvist et designkonsept som viser flere spennende muligheter rundt hvordan plantemateriale kan prege et interiør. Marianne hadde brukt tørkede plantematerialer i alle arbeidene, slik at produktene fikk lang holdbarhet. Med dette viste hun hvordan et interiør kan mykes opp og gjøres mer spennende ved bruk av naturens egne farger og teksturer. 
 

 

"Planter og bildeler" v/Sissel Skjennem - Hvordan skape en opplevelse av noe nytt ved å blande plantematerialer med tidligere yrkesbakgrunn, bilmekanikk. En spennende sammenkobling som kommuniserte på en kunstnerisk måte. Det var overraskende å se hvor mye rusta bildeler og plantemateriale hadde til felles. Ta for eksempel en Kalancho og en rusta bil-dings:). Resultatet ble en estetisk vakker og svært allsidig helhet! Og det beste av alt, - alle materialene var funnet på søppeldynga!

 

"Reduksjon av farger, samt bruk av lys og skygge" v/Monika Bebenèk for å fremstille nye former og opplevelsen av rom. Monika ga oss et lysshow med masse spennende variasjoner og vakre detaljer. Hun hadde kombindert det botaniske med blant annet is og gips, noe som også bidro til fin variasjon. Legg merke til Monikas Protea med en kjerne av is, - utrolig vakkert!

 

Vi takker alle studenter på Eksperimentell formgivning med plantemateriale for all inspirasjon, alle tankevekkere og spillopper gjennom dette skoleåret. Vi ønsker dere lykke til videre!
Tekst: Siv Engen Heimdahl og Anne Stine Solberg
Foto: Ricardofoto 
Oppdatert 02.10.2015

#veafagskole