English

Erasmus opphold i Zwolle, Nederland

Jeannette er elev på gartnerutdanningen på Vea. Gjennom Erasmus+ har hun fått stipend til å besøke vår partnerskole i Zwolle og praktisere gartnerfaget i Nederland. Her er hennes erfaringer fra oppholdet.

Bakgrunnen for min søknad var et ønske om å lære mer om hva Nederland har å tilby innenfor den ”grønne sektoren”.  Hovedfokus var økologisk matproduksjon, naturvern og det å jobbe med barn og unge i ”grønne” fag. 

Zwolle i Nederland

Nederland har ca.17 mill. innbyggere, er et lite land i areal, men er nr.2 i verden når det gjelder mateksport. Byen Zwolle er en gammel by fra middelalderen, og har ca. 124 000. Den er omringet av kanaler, pittoreske broer og mange koselige små butikker og restauranter.

De Groene Welle 

 I denne byen ligger skolen ”De Groene Welle”, en ungdoms-og videregåendeskole rettet mot grønne yrker. Skolen har som mål å levere bærekraftig undervisning med fokus på respekt for natur, dyr og grønne arealer. De ønsker å være en bro til en grønn hverdag og videreutdanning, men elevene kan også gå videre i andre retninger. Skolen har et stort og moderne bygg med frisk og åpen løsning.

 

Koordinator for blomsterdekoratører og min kontaktperson, Wim Markvoort, hadde forbedret et spennende og variert opplegg for meg, som gikk over ca. 2 uker. De 3 første dagene fulgte jeg undervisningen til en gruppe 13-15 åringer, og hvordan de kombinerer korte teori-økter, påfulgt av lengre praktiske økter. Skolen har fantastiske områder med tilgang til moderne utstyr, slik som veksthus, aquaponics, diverse utearealer, en stor dyreavdeling, blomsteravdeling m. m .

Uken fortsatte med 2 dager med guidede turer (tidligere lærer), bl.a besøk i ulike hager og anlegg, naturområder, urteplantasjer og permakultur hager. 

  

 

Økologisk gartneri

Videre hadde jeg to utplasseringer. Den ene var hos et økologisk gartneri med matproduksjon og butikk, Eef Stel. Det er et gartneri som la om sin produksjon fra konvensjonell til økologisk for 20 år siden, og kvaliteten har bare økt siden den gang. Fantastiske grønnsaker, med et nærmest ”plast” lignende utsende, og utrolig god smak. 

  

Fra besøk i det økologiske gartneriet og staudegartneriet.

Det andre stedet var et gartneri med produksjon av spesielle stauder. Et flott gartneri, med stort sett frilandsdyrking, koselige og velstrukturerte utearealer, kafe og gullsmed. Ja, for her ble gullsmed og gartneri (drevet av et ektepar i de siste 30 år) ført sammen på en elegant og funksjonell måte.

Min opplevelse av nederlandske dyrkere er at de er utrolig stolte over sine produkter, bærer på mye kunnskap, er nytenkende og har en arbeidsmoral hvor kvalitet og kundeservise står sentralt.  Til de som ennå ikke har besøk Nederland er det et absolutt ”must” for alle oss som studerer innen for de grønne yrker!

Tekst og foto: Jeannette Haverkamp, elev på gartnerutdanningen på Vea.

Oppdatert 27.10.2017

#veafagskole