English
Bilder fra Botanisk Design
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto

De som har blomsterdekoratørutdanning og tar lederutdanning får jobb!

Elisabeth Larsen Kleiva tok fagskoleutdanningen Botanisk Design i 2008. I dag driver hun Tåsen blomster AS i Oslo. Vi hadde lyst til å vite mer om hva Fagskoleutdanningen Botanisk Design har betydd for Elisabeth.

Navn: Elisabeth Larsen Kleiva

Kommer fra: Oppegård (bor i Oslo)

Bakgrunn: Blomsterdekoratør med utdanning fra Bleiker, lærling hos Storgaten blomster i Oslo, ansatt hos Tåsen blomster og Blomstergården på Frogner. Tok mesterbrev i 2002 og Fagtekniker Botanisk Design, 2008

Arbeidssted: Tåsen blomster AS, eier og daglig leder

 

"Botanisk Design gjorde at jeg fortsatte i bransjen", sier Elisabeth.

Når gikk du på Botanisk Design på Vea? 2007-2008

Hva har denne utdanningen betydd for deg?

Jeg hadde mesterbrevet fra før, så den undervisningen fulgte jeg ikke, men jeg tok de andre fagene. Jeg har mer dybde faglig. Vi prøvde ut teknikker som vi ikke hadde prøvd før og på Botanisk Design fikk vi testet ut mye som vi ellers ikke ville ha prøvd oss på. Jeg ville ikke vært det året foruten.

Jeg ble tryggere fordi jeg fikk mer faglig påfyll og oppfriskning. Vi lagde også mange store arbeider og det er det veldig fint å ha trening i. Og så er det gøy å ha tittelen Fagtekniker Botanisk Design.

Hva mener du er viktig kompetanse å ha for en blomsterdekoratør?

Det er for lite fokus på salg i utdanningen, og det er det vi jobber mest med. Jeg skulle ønske at det kom tidlig inn i opplæringen og helst de to første årene. Du må ha kreativ og estetisk sans. Du må tørre å prøve ut nye ting, ikke alltid lage arbeider så tradisjonelt.

Som blomsterdekoratør må du være glad i å stå på og jobbe. Det er ikke noe koseyrke egentlig.

Hva mener du er viktig kompetanse å ha for en som skal drive egen bedrift?

Økonomisk sans er det aller viktigste! Det har jeg hatt siden jeg var liten. Jeg hadde ikke klart det uten den faglige tyngden. Jeg kan det jeg holder på med. Nå som det er så stor konkurranse på pris, så må jeg konkurrere på det faglige. Jeg merker at kundene er villige til å betale for vår kompetanse. Kundene sier at de stoler på oss og at de vet hva de kan få når de kommer til oss. Vi savner hverdagskundene. De kommer til oss når de skal ha gaver, men ikke når de handler til seg selv. Vi prøver å ha noen varer/buntvarer slik at vi skal ha noe som passer for den som vil ha noe enkelt til seg selv.

Når du ser tilbake på det året du gikk på Botanisk Design, hva er det du har hatt mest utbytte av i ettertid?

Botanisk Design gjorde at jeg fortsatte i bransjen. Før jeg begynte på Botanisk Design vurderte jeg å slutte som blomsterdekoratør. Det hadde blitt kjedelig og jeg ville noe mer. Jeg så på Botanisk Design som en mulighet til å få leke litt. Vi kunne leke og lage ting som vi aldri ville ha gjort som ansatt i en butikk. Vi trengte ikke å tenke salg hele tiden. Jeg har blitt tryggere i faget mitt og på meg selv. Jeg har alltid lagd litt «gærne» ting, og det fikk jeg lov til å gjøre på Vea.

Du startet for deg selv etter å ha gått på Vea. Hva vil du si til andre som vurderer å gjøre det samme?

Jeg synes de bare må hoppe i det! Man må være forberedt på å jobbe mye, og bør avklare det med familie og partner først. Jeg fant ikke den arbeidsplassen jeg hadde lyst til å jobbe i, og ville heller skape noe eget. Jeg startet med å drive for meg selv først uten å ha butikk, men det er vanskelig å starte helt fra bunnen av.  Det er lettere å ta over noe som er etablert, slik at du kan begynne å tjene penger fra dag en. Jeg klarer å drive en god butikk. Jeg må være veldig nøye på svinn.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta Fagskoleutdanningen Botanisk Design?

Hvis man har mulighet så bør man absolutt gjøre det. Det ligger så fint til, selv om det var uvant for meg å bo så landlig. Vi lærte masse og hadde bare hyggelige lærere. Det å kunne gå ut og høste det man ville er en mulighet du ikke får andre steder. Jeg ville ha gjort det igjen!

Fordelen med å ta mesterbrev på Vea er at eksempler og tall er tilpasset vår bransje. Det er det ikke når man tar mesterbrev andre steder.

Hvordan ser du på fremtiden?

Jeg er litt redd for vår bransje. Om 20 år tror jeg ikke det er mange selvstendige småbutikker igjen. Jeg vet ikke om blomsterdekoratørutdanningen overlever heller. Det er generelt vanskelig å få tak i folk. Den største utfordringen med å drive butikk er å få tak i dyktige medarbeidere. Det er et problem etterhvert. Jeg betaler de ansatte godt for å kunne ha dyktige og faglærte ansatte. Jeg er opptatt av at det alltid skal være fagfolk i butikken. Jeg har ikke råd til å miste store bestillinger på grunn av at den som er på jobb ikke klarer å veilede kunden. Vi får tilbakemeldinger fra kunder som sier: Så gøy det er å se noen som kan faget sitt.

De som har blomsterdekoratørutdanning og tar lederutdanning får jobb!

Hvis man har muligheten så er det bare å starte på Botanisk Design! Har du ikke gått på Vea før så er det bare en opplevelse. Naturen og miljøet er helt fantastisk!

Her er det noen bilder fra Tåsen blomster i Oslo:

   

 

   

Elisabeth trives med å drive sin egen butikk. Uten Fagskoleutdanningen Botanisk Design, tviler hun på at hun hadde fortsatt i blomsterbransjen.

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 30.09.2015