English
Bilder fra Botanisk Design
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto

Studenter på Botanisk Design

Studieåret på Botanisk Design er over, og vi har snakket med noen av blomsterdekoratørene om hvordan året på Vea har vært.

Sarah Skoglund er 29 år og har akkurat fullført Fagskoleutdanningen Botanisk Design. Sarah har jobbet i blomsterbutikk ved siden av skolen siden hun var 17 år, og tok grunnutdanning som blomsterdekoratør på Vea. På bildet ser du Sarah og hennes eksamensarbeid.Hvordan har året på Botanisk Design vært for deg?

Jeg er veldig godt fornøyd! Året på Botanisk Design har vært krevende og utfordrende. Jeg har lært å se blomsterdekoratørfaget og det å være blomsterdekoratør på en ny måte. Vi har hatt faglærere med ulik erfaring og bakgrunn, noe som har gitt meg nye tanker og lært meg veldig mye. Vi har jobbet stort på flere måter, både i prosess og det ferdige resultatet. Det har vært positivt å gå inn i prosesser som man ikke visste utfallet av. Du jobber utenfor din egen "sikkerhetssone" på en måte. Det er skummelt når man går inn i det og mens man holder på, men når man er ferdig har man utviklet seg og kommet videre. Botanisk Design er ikke bare blomster.Vi ser også på andre håndverksfag for å kunne få bedre samarbeid og for å lære andre teknikker som kan overføres til blomsterdekoratørfaget. Vi har tverrfaglig utplassering der vi blir kjent med andre fagområder som vi ønsker å lære mer om eller fordype oss i.

Hva slags fordeler har en arbeidsgiver av å ansette en blomsterdekoratør som er Fagtekniker Botanisk Design?

Hun vil få en ansatt som er løsningsorientert, som raskt ser muligheter i materialer og har evnen til å benytte materialer både økonomisk og kreativt. Hun vil få en ansatt som forstår kalkyler og hvordan man må beregne pris på produktene man lager slik at bedriften tjener penger.

Mesterbrevundervisning

Mesterbrevundervisningen har gitt meg veldig mye.Vi har lært mye om lederskap og personal, det å se viktigheten av å skape et godt miljø og gode arbeidsforhold for de ansatte, slik at de kan gi god service til kundene. Jeg har lært mye om økonomi og hvordan man skal tenke for å drive godt økonomisk. Jeg ser at alt henger sammen og at både håndverk, kreativitet og økonomi må være på plass for å kunne drive en god bedrift.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til Botanisk Design?

Jeg er veldig godt fornøyd, og jeg tror hver enkelt må kjenne på hvor man står faglig. Jeg tror det er viktig at man har "funnet seg selv" som blomsterdekoratør og det er en fordel å ha litt erfaring fra faget. Alle som driver butikk og har vært i faget mer enn fem år bør ta Botanisk Design! Det ville ha hevet kompetansen for hele bransjen. Kompetanseheving er alfa og omega for at blomsterbransjen skal kunne overleve. Vi må konkurrere på produkt og vise frem det håndverket vi kan. Pris er det vanskelig å gjøre noe med. Der har de store kjedene store fordeler. Og så tror jeg det er viktig at de ulike butikkene blir flinkere til å samarbeide og dele erfaringer med hverandre.  Blomsterdekoratørene må være stolte over faget og det håndverket bare vi kan!
 
Hva skal du gjøre nå?

I sommer skal jeg jobbe for en tidligere arbeidsgiver. Og så skal jeg og tre andre studenter fra Botanisk Design reise til Frankrike og delta i en konkurranse i blomsterdekorering. Det er veldig bra at bransjen har konkurranser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er så artig å treffe nye folk og bli kjent med andre som også interesserer seg for faget. Det er veldig lærerikt å delta i konkurranser både faglig og det å bli kjent med andre menensker og kulturer.

Anne Lene Næss er 22 år, hun har jobbet i blomsterbutikk og har tatt Blomsterdekoratørutdanning for voksne på Vea før hun begynte på Botanisk Design.

 

Hvorfor ønsket du å ta fagskoleutdanningen Botanisk Design?
 
Jeg hadde lyst til å lære mer, og gå ett år til her på Vea.

Hva vil du si om året på Botanisk Design?

Det har vært utfordrende og lærerikt. Jeg har prøvd ut ting som jeg aldri hadde trodd at jeg ville gjøre. Jeg har lært å se materialer på en annen måte, og ser flere muligheter enn jeg så før. Jeg har også lært mye om mestring, føler at jeg kan få til ting og at man ikke skal gi opp. Året på Botanisk Design har lært meg mye om å drive butikk, lønnsomhet og det å utnytte alle materialer. Vi tenker økonomi hele tiden, skjønner hva ting koster og vet hva vi skal gjøre for å unngå svinn slik at bedriften får bedre lønnsomhet. Det har også oppmuntret meg til å kanskje starte egen butikk eller drive butikk sammen med andre.

Hva skal du gjøre videre?

Nå skal jeg jobbe i blomsterbutikk og praktisere det jeg har lært. Jeg gleder meg til å jobbe med blomster, mennesker og få nye utfordringer. I blomsterbutikken er ingen dag lik!

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til Botanisk Design?

Gjør det! Hadde arbeidsgivere visst hva de får igjen for å ha ansatte med denne utdanningen, hadde de oppmuntret dem til å gå Botanisk Design på Vea. Bedriften ville fått ansatte med større innsikt og forståelse i økonomi, fortjeneste og det å utnytte alle materialer. Jeg tror ingen kommer til å angre på at de tar ett år på Vea og Fagskoleutdanningen Botanisk Design.
 

Kathrine Rustad er 20 år. Hun har vokst opp med blomster siden foreldrene driver et plantesenter. Kathrine har vært blomsterdekoratørlærling hos Interflora Line, og tok fagbrev før hun begynte på Botanisk Design på Vea.

 
Hvorfor ønsket du å ta fagskoleutdanningen Botanisk Design?

Jeg hadde egentlig tenkt å gå på folkehøyskole dette året, så jeg søkte etter det på nettet, og da kom jeg over hjemmesiden til Vea og fant ut at jeg ville søke om å komme inn på Botanisk Design. Jeg fikk både "folkehøyskole", faglig innhold og og kompetanse ved å gå på Vea. Mesterbrevet teller mye for meg, for jeg hadde som mål at det skulle jeg ta en dag. Nå har jeg fått alt dette på ett år.

Hvordan har året på Botanisk Design vært for deg?

Det har vært morsomt, lærerikt og vi har gjort mye rart. Noe er relevant og annet er ikke det, men alt har en overføringsverdi, bare man klarer å se mulighetene og ikke bare det konkrete produkt.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til Botanisk Design?

Gjør det! Det er veldig lærerikt, men du må være åpen for å videreutvikle deg og ikke bare tenke tradisjonelt.

Hva slags fordeler har en arbeidsgiver av å ansette en blomsterdekoratør som er Fagtekniker Botanisk Design?

At vi har Mesterbrevet. Vi kan service og økonomi, og skjønner mer om bakgrunnen for tall og kalkyler. 

Hva skal du gjøre videre?

Nå skal jeg jobbe i blomsterbutikk. Først hos min tidligere lærebedrift Interflora Line og så skal jeg begynne som blomsterdekoratør på Tornerose blomsterverksted i Lillehammer.Som blomsterdekoratør møter du folk i alle livets faser, både i sorg og glede. Jeg gleder meg til å jobbe med å formidle folks følelser gjennom blomster. Jeg har lyst til å få erfaring fra flere butikker, slik at jeg ser ulike konsepter og måter å drive butikk på.  Videre håper jeg at jeg kan delta i konkurranser fordi det er både spennende og lærerikt! I sommer skal jeg delta i en konkurranse i Frankrike, en mulighet vi har fått gjennom at vi har vært studenter på Botanisk Design. Det gleder jeg meg til!

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 30.09.2015