English
Bilder fra Botanisk Design
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Siv Engen Heimdahl
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Janne Skaret
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Dorte Finstad
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto
 • Ricardo foto

Vea dekorerte i Vang kirke til Klassisk julekonsert

Studenter og faglærere fra Vea dekorerte i Vang kirke til den Klassiske julekonserten som var 9. og 10. desember 2010

Som student på Botanisk Design er et av målene å lære om hvordan man skal planlegge, lede og gjennomføre store oppdrag som blomsterdekoratør. I den forbindelse har årets studenter fått i oppgave å presentere ideer til hvordan Vang kirke bør dekoreres til den Klassiske julekonserten.

Som blomsterdekoratør må man ha evnen til å samarbeide tett med andre fagpersoner og forholde seg til de rammer som er gitt. Årets julekonsert ble produsert for norsk og amerikansk tv av Dinamo Stories. Dette betyr at blomsterdekoren måtte være like vakker for utøvende musikere og publikum i kirken, som for de som ser konserten på tv. Blomstene måtte også plasseres på en slik måte at det kunne fungere godt for de som sto på scenen, bevege seg i kirkerommet og for de som skulle jobbe med produksjonen av filmopptakene.

Den visuelle profilen skulle være klassisk norsk jul, vise norsk tradisjon og gi en lun og hyggelig stemning. Materialer og farger var norsk vintergrønt, rødt, gull og hvitfarger.

Bilder fra hele prosessen med dekoreringen av kirken ffinner du her, så les med videre!

        

Inspirasjonsbilder fra Vang kirke.Håkon Samuelsen, HKH Prinsesse Märtha Louise, Mari Silje Samuelsen og Harald Zwart. Foto: Charlotte Spetalen

Følg med på studentenes arbeid frem til kirken er ferdig dekorert til konsert:

19.november 2010: Prosjektoppstart
Sarah, Anne-Lene, Kathrine, Ida og Janne, alle studenter på Botanisk Design reiste til Vang kirke for å komme i gang med årets store dekorasjonsoppdrag.  I dag var målet å komme i stemning, suge inn atmosfæren i den vakre kirken, ta nødvendige mål og få de umiddelbare tanker og ideer på papiret.

22.november 2010: Forberede TV-opptak med HKH Prinsesse Märtha Louise, Sjusjøen

23.november 2010: Dekorere hytte  i forbindelse med TV-opptak med HKH Prinsesse Märtha Louise, Sjusjøen
Studentene på Botanisk Design dekorerte inne på ei hytte på Sjusjøen, der det ble gjort TV- Opptak i forbindelse med Julekonserten. For å se hvordan studentene pyntet til jul, se følgende link: http://www.aftenposten.no/webtv/#/video_kultur/?video=3918193

25. november 2010: Presentasjon av ideer
Studentene på Botanisk Design la i dag frem presentasjon av ideer til pyntingen av Vang kirke til Julekonserten. Studentene har i to dager jobbet knall hardt med idèmyldring og idèutvikling og i dag var det klart for presentasjoner. Studentene viste frem flotte skisser, moodboard og power point presentasjoner for medstudenter og lærere. Etter presentasjonen gikk studenter og  lærere sammen for å velge ut de beste forslagene. Alle fikk bidra med sine meninger og på slutten av dagen var alle godt fornøyd med de produktene som det skal arbeides videre med.

           

 

     

29. november - 7. desember 2010: Forberede dekorering på Vea
Når man skal dekorere i store rom er det ofte behov for å lage underlag eller konstruksjoner til blomsterinnstallasjonene. En blomsterdekoratør må beherske andre redskaper enn snittekniv og greinsaks.

 

Faglærer Siv Engen Heimdahl har full kontroll på drillen når hun jobber med underlag til blomsterdekoren i Vang kirke

Linda Øverby og Aina Østby samarbeider om snekkerarbeidetSiv Engen Heimdahl som malemester

Blomsterdekoratørlærerne har den siste uka jobbet knallhardt med å få ferdig konstruksjonene som skal bære blomsterarbeidene i Vang kirke. Konstruksjonene er laget på betongfundamenter som veier 50 kg hver, i alt 8 stk. På disse ble det spikret planker med kiler imellom for å få frem den utsvugne brede formen i høyden.  Her var lærerne i full sving med driller, bor, skrutrekkere, hammer og sag, ja blomsterdekoratør yrket er allsidig! For å få en mer gyllen farge på konstruksjonen har Siv vært malemester, med spray og detaljmaling i særklasse. Lærerne har også vært ute og handlet julekuler og stæsj som skal sette seerne og de fremmøtte i kirken i den rette julestemningen. Nå bare gleder vi oss til å begynne med det viktigste: å sette blomster i konstruksjonene!

   

Det er behov for mange julekuler og masse kongler 

   

Nydelige Ilex og mange malus (pynteepler)

   

Studentene på Botanisk design og dekoratørlærerne er i full gang med å ferdigstille former, takrenner  og bukettunderlag, før de skal fraktes til Vang kirke på onsdag.

Dagen i dag ble brukt til å legge oasis inn i de høye formene og i takrennene. Her ble det også plassert inn vintergrønt som klarer seg fint uten tilgang til vann. Det ble også laget bukettunderlag til overrekkelses bukettene. I tillegg har vi satt ståltråd på alle julekulene og alle konglene. Denne jobben blir ekstra koselig med julemusikk og godt humør! Og så kom alle de vakre Ilexbærene, nydelige røde nelliker, små malus, masse vintergrønt og flotte røde gerbera. Vi gleder oss alle sammen nå, til å frakte alt til Vang kirke for å komme i gang med å fylle formene med blomster!

   

08. desember 2010: Sette opp blomsterdekor i Vang kirke
Med full Veabil kjørte studenter og lærere til Vang kirke for å fullføre arbeidene. Alt av former, takrenner, julekuler, julestjerner m.m var allerede pakket i bilen kvelden før. Da vi kom frem til Vang kirke, skulle vi endelig få begynne med å sette inn blomstene. Vi måtte legge de store formene opp på kirkebenkene og dette gikk kjempe fint. Med så god planlegging og et svært godt team gikk dagen utrolig smertefritt. Rundt oss jobbet Dynamo Filmstudio, med scene rigging, lyssettting og kamera plasseringer. Det var spennende å se hvordan lyssettingenen vil komme til å sette en ekstra spesiell ramme rundt konserten. Vi har også pyntet juletre med bare gull og det ble veldig stilig. Når alle formene var ferdig fylt med blomster, begynte vi å sette dem på scenen i fundamentene. Vi måtte hamre og borre litt, men alle kom på plass! Rundt scenekanten plasserte vi julestjernene i takrennene sammen med bar, julekuler, gull og glitter. I morgen blir det siste finish på blomster og detaljplasseringer, før det blir høytidelig stemning med vakker klassisk julekonsert.

  

De store formene ligger oppe på kirkebenkene mens vi fyller dem med blomster

  

God stemning - litt moro må vi ha det!

  

  

Slik så det ut i kveld da vi avsluttet. Nå gjenstår blomsterdetaljer og noe detaljlys på formene våre

09. desember 2010: Klart for klassisk julekonsert i Vang kirke
Endelig er den stor dagen kommet og vi kan alle puste lettet ut etter et vel gjennomført oppdrag som oser av kreativitet og faglig kompetanse på høyeste nivå. Studenter på Botanisk Design og blomsterdekoratørlærere har gjort en kjempeinnsats i forbindelse med pyntingen som ble ferdig torsdag ettermiddag. Torsdag kveld var det duket for den første av i alt 2 konserter. Blomsterarbeidene satte en vakker ramme rundt konserten og bidro til en fantastisk stemning av jul og høytid. Blomsterarbeidene var både nyskapende og utradisjonelle i formen. De inneholdt også elementer som uten tvil klarer å ivareta ideene omkring norske  juletradisjoner. I tillegg til de fantastiske formene opp på scenen var scenekanten dekket av et flor av fantastiske julestjerner som er produsert i drivhuset på Vea. Sammen med julestjernene var det roser, Ilex, vintergrønt , nelliker, julekuler og glamtråd. Etter konserten fikk de store stjernene utdelt skjønne overekkelsesbuketter av studentene på Botanisk Design. Nå håper vi at alle dere vil se klassisk julekonsert på NRK 1 første juledag kl.20:25 og 2.juledag kl.11:45.

  
Stemningsfylt Vang kirke                               Harald Zwart og Anbjørg Sætre Håtun

 

Detalj fra dekor rundt scenen

 

Overrekkelsesbuketter fra Vea                      Programmet ble produsert for tv av Dinamo

Vil du vite mer om konserten? Gå inn på hjemmesiden til Klassisk julekonsert

Andre aktuelle artikler:

Ringsaker Blad, 11.12.2010
Veas dekorering til Klassisk julekonsert 2009
 
Tekst: Dorte Finstad og Sonja Lønnum Østerheim
Foto: Sonja Lønnum Østerheim og Hildegunn Aas

Oppdatert 30.09.2015