English

Elin tar to fagskoleutdanninger på Vea

Elin er blomsterdekoratør, tidligere Norgesmester og regjerende junior Europamester. Vi har snakket med henne om hvorfor hun tar fagskoleutdanning.

  • Navn: Elin Susann Havreberg
  • Klasse: Eksperimentell formgivning med plantemateriale(EF) og Ledelse i håndverksfag(LH)
  • Alder: 21
  • Kommer fra: Lørenskog, Akershus
  • Bakgrunn:  Blomsterdekoratør med fagbrev. Jeg gikk på Nes videregående og tok Vg2 blomsterdekoratør før jeg begynte som lærling hos Storgaten blomster i Oslo. Både som lærling og faglært har jeg deltatt i flere konkurranser i blomsterdekoratørfaget. Jeg har deltatt i Oslomesterskap, Norgesmesterskap, World Skills og junior europamesterskap. 

Elin ble Norgesmester i blomsterdekorering i 2012, hun er også regjerende Junior Europamester.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta Eksperimentell formgivning?

For å få ny input og inspirasjon. Å få muligheten til å leke med materialer, og at ikke alt skal være så seriøst. Jeg har utviklet meg selv ved å tenke annerledes og analysere på en annen måte. Jeg har fått et annet syn på det jeg gjør. Vi har lært en del om kunst og å lage utstillinger. Det er også nyttig å ha med seg i konkurranser. Vi har lært mye om å gå en annen vei for å komme frem til målet og å lete andre steder for å finne alternative eller nye teknikker.

Du tar også Ledelse i håndverksfag, hvorfor gjør du det?

For å lære mer om hvordan bedriften fungerer. Dette er noe man ikke lærer så mye av i bedrift som lærling. Det er spennende med salg og kommunikasjon. Jeg synes det er spennende å lære om det og bli flinkere. Det er viktig å forstå det store bildet. Jeg synes kanskje at blomsterbransjen ligger litt bakpå, og at mange kunne hatt nytte av å lære mer om dette. Vi er på en måte en litt lukket bransje, vi er ikke flinke nok til å vise oss frem og vise kundene hva vi kan.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Det er veldig bra læringsmiljø her. Alle lærerne er veldig engasjerte. Det er mange gode tilbud på skolen med biblioteket, et fint uteområde og mye å ta av. Men jeg skulle ønske at det lå litt mer sentralt, slik at man kunne vært del av et større studentmiljø. Jeg synes skolen ligger litt usentralt, men hvis den ikke hadde gjort det hadde vi jo ikke hatt tilgang på det flotte uteområdet og naturen rundt skolen.

Hvordan er undervisningen lagt opp på Eksperimentell formgivning med plantemateriale?

Det er veldig opp til deg selv hvordan du vil gjøre det. Vi er ikke så mye på skolen, så jeg jobber mye hjemme. Denne utdanningen løfter deg videre på en annen måte enn det som er vanlig. Jeg føler at jeg har fått utviklet meg selv og lærer mer om meg selv som blomsterdekoratør. Det gikk litt tregt i starten for meg personlig, men nå har jeg har fått inspirasjon til å komme videre.

Det er veldig fint at det er samlingsuker og ikke enkeltdager. Vi har noen ganger vært her i helgene også, det er greit at undervisningen er konsentrert når vi først er her.

Vi har også noen samlinger i utlandet. Vi har vært i Malmø på en samling og snart skal vi til Italia på samling der. Det gleder jeg meg velig til. 

Hvordan er undervisningen lagt opp på Ledelse i håndverksfag?

Det er litt mer slitsomt, for der er det bare halve uker, og så er det noen enkeltdager. Det har vært litt bytte av samlingsuker, så det har vært litt dumt for meg.

Det er veldig mye stoff som skal inn, så slik sett er det bra at det ikke er hele uker. Det blir mye på en gang.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Spennende å ha undervisning sammen med studenter som har annen fagbakgrunn, f.eks. keramiker og anleggsgartner. Og så er det spennende å gå sammen med blomsterdekoratører som jobber i ulike kjeder, som Plantasjen, Mester Grønn, Interflora og Hageland. Det er ulik fokus på salg og personlig service, og det er lærerikt å høre om hvordan andre tenker og jobber.

Hybel på Vea eller bor du utenfor skolen?

Jeg bor på Vea når jeg er på samlinger. Det er veldig fint, og så er det fint å gå tur her. Det er veldig greit å være her når man er på samling. Vi benytter kveldene til å jobbe praktisk på EF eller jobbe med lesing og oppgaver på LH. Jeg trenger ikke å tenke på så mye annet enn studier når jeg er her. Vi går til kantina for lunsj og middag.

Hva gjør du etter at du avslutter her på Vea?

Da vil jeg jobbe, så da får jeg se hvor jeg havner. Jeg har ikke søkt på noen jobber enda, men håper at det skal gå greit. Er det noen som har behov for en blomsterdekoratør så er det bare å ta kontakt :)

Vurderer du å ta Botanisk design del 1?

Nå har jeg lyst til å jobbe mer først, men det kan være aktuelt om noen år. 

Hva vil du si til andre som vurderer å søke på Eksperimentell formgivning med plantemateriale?

De må bare søke! Det er et veldig bra studium. I klassen er vi i alle aldre og det er en fin sammensetning. Det er veldig bra lærere og bra opplegg. Vi har Siv og Runi, og de gjør mye for at studiet blir så bra. Det er litt annerledes så man må være åpen for det.

Jeg søkte i utgangspunktet Botanisk Design for å kunne få mesterbrevet. Det ble for få studenter til å sette i gang det studiet, så jeg fikk tilbud om å ta EF og LH istedenfor. Det ble en veldig bra løsning for meg, så jeg er glad for at det ble slik. Du får en utvikling selv om du kan mye fra før.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke på Ledelse i håndverksfag?

Til alle som har lyst til å få innblikk i butikkdrift eller ønsker å drive egen butikk, så vil jeg anbefale studiet. Du blir en flinkere blomsterdekoratør på en annen måte ved at du kan en annen side av faget. Det er bra, spennende og mye å gjøre og mye å lære. Det er mye å lære innen ledelse, markedsføring og økonomi i en bedrift. Det er krevende, men viktig å ha i bunn.

Elin deltok i NM 2014, mens hun var student på EF. Dette er hennes forberedte oppgave.


Tekst og foto: Dorte Finstad

 

Oppdatert 13.11.2017