English

Malmö – en underdog & verdensby

Studentene på fagskoleutdanningen Eksperimentell formgivning har vært på studietur i Malmø. Her kan du lese studentenes opplevelse av byen.

Byen blir kalt motpolen til Berlin med sin befolkningsøkning, kreativitet, og politisk engasjert ungdom. Malmö er Sveriges 3. største by, men det er definitivt der det skjer. Kommunen inviterer til samhold med årlige happenings innen musikk, lyd & lys, teater – GRATIS! For å nevne noen: Music Doc Film Festival, Malmöfestivalen, BUFF… Byen gir folk ”uten rævva full av penger” en fair sjanse til å finne noe interessant å gjøre hver dag hele året, med gratis events, gratis museum, gratis konserter..... – byen burde skifte navn til Fri Kultur.

Byen er diggbar med satsningen på folket, som leder den kreative veien med kul lyssetting i bybildet, graffiti på vegg og mur, gaver i trærne. Hva med en gapahuk på stranden som skjermer for vinden – med musikk i, eller teaterkonseptet BYO – bring your own, både humør, mat og drikke! Ballen med teksten ”Utvikling av nye ideer” er sparket opp i luften, og beboere skriver nok patenter til å sette Malmö på 4.plass i verden av oppfinnsomme byer.

Malmö kan trygt kalles en multikulturell by med sine 174 nasjonaliteter, og forskjellene har åpnet for verdensvante tanker også rundt det grønne – det økologiske, naturvettuge, spare på ressurser, la jordkloden leve. I Norge ses kanskje dette på som en New Age trend, men i Malmö herjer en avslappet holdning hos de hippe ungdommene. ”Alle” har sin egen loppis-stil og bruktbutikkene tillater seg stive priser.

Raw Food restauranter blomstrer, vegetarmat selges overalt, kule løsninger på sykler tar opp kampen med familiebilen. Bevisste valg i hverdagen er trendy i Malmö, og da får byen være så kriminell den bare vil – lommeboka ligger igjen hjemme.

  

Sola skinner alltid på EF-studentene i Malmø! Utstillingen på en bruktbutikk viser utstoppa dyr, fjær og pels. På det skråhengende skiltet med gullramme står buskapet sterkt:"We can change the world and make it a betterplace. It is in our hands to make a difference."

  

Sykler & graffiti i hip harmoni. Putt barna og handleposen i sykkelkurven.

  

”Bara Blommor” er en suksessrik blomsterbutikk med økologisk fokus på fairtrade og miljøvennlighet. Undrer på om pakkene faller i hodet på noen den 24. desember?

  

Kontraster i all mass: Biodieselbuss, gammel kirke som er museum, og glasskuppelinngangen til tog/metro. ”Raw Food House” restauranten innfridde med kokos og karrisuppe! Raw food makes you… happy, joyful, healthy, alive, fresh and strong.

Tekst og foto: Eilin K. Melkersen og Marianne B.Leren. Studenter på fagskoleutdanningen Eksperimentell formgivning med plantemateriale.

Vil du vite mer om Malmø?

http://no.wikipedia.org/wiki/Malm%C3%B6

http://www.malmotown.com/da-presse/article/musikbyen-malmo/


Oppdatert 01.10.2015