English

Fagskolestudenter på inspirasjonstur til Nederland

Studentene ved fagskolestudiet Park-og hagedrift var på studietur i Nederland for å besøke forskjellige hageanlegg.

Her hadde vi planlagt besøk i anlegg tegnet av den kjente nederlenderen Piet Oudolf, Vlinderhof , tulipanelskernes mekka Keukenhof, designhager i Apeltern, Ada Hofmans damhager og hageanlegget til landskapsarkitekten Mien Ruys. Sist men ikke minst, besøkte vi Palace Het Loo.

Keukenhof

 

Tulipa `Ice Cream´ en av miljoner tulipaner i Keukenhof. Keukenhof er verdens største blomsterpark, og i henhold til parkens egen hjemmeside rommer den omkring 7.000.000 blomsterløk som hvert år plantes i den store parken. Arealmessig dekker området 32 hektar (foto:Roy Scholten).

 

Nederland er kanalenes land. Her var det et skolehageanlegg ute på en øy og en liten manuelt dreven ferje som tog oss dit. Gressdyr som beitet på øya.

 

Disse stelte med komposten.                                                                   Alt har sin historie......

Apeltern

Vi besøkte de 200 modellhagene i Apeltern. Her har de, blant annet, jobbet mye med hekk. Hekkene skaper rom. De er lave, høye, vintergrønne, løvfellende, alle varianter, alltid klippet med utsøkt perfeksjon utfra sin hensikt. Et meget interessant anlegg med stor variasjon, innholdsrikt og velstelt.


  

Vlinderhof

I Vlinderhof i Maksima-parken besøkte vi et lite parkområde designet av Piet Oudolf. Her fant vi mange eksempler på planter som egner seg i store felt, frie former. Piet jobber mye med både farge, form og struktur med hjelp av plantematerialet. Prydgress og stauder i flotte kombinasjoner. En staude vi så mye av var Amsonia tabernamontana. Nydelig!

 


I Vlinderhof fikk vi nederlandske syrupskaker, kaffe og guiden Tako fortalte om anlegget; utforming og drift.

Hagene til Mien Ruys.

Mien Ruys vokste opp i en gartnerfamilie sammen med 7 søsken. Hennes far ble etter hvert en meget kjent planteman, også for oss her i Norge. For eksempel har han foredlet frem den høstblomstrende stauden Helenium `Moerheim Beauty´.

Mien Ruys ble landskapsarkitekt og kvinnelig pioner. Hun drev eget arkitektfirma og designet både offentlige og private hagerom. Her var der hagerom for et hvert formål og enhver smak. Nydelig!

 

 

Her jobber studentene med en tegneoppgave

Hekk

 

Må en hekk være helt tett? Eller er det mer spenstig å kunne ane hva som skjuler seg bakom? Mien jobbede mye med de former som skiller et rom fra et annet. Her en avgrensing med ville vekster som møter en stram plen.

Palace Het Loo

Palace Het Loo var en åpenbaring. Vi ble guidet av hovedgartneren og fikk et godt innblikk i hvordan det er å drive å bevare et historisk anlegg.

  

Ada Hofman

Vi besøkte Ada Hofman sitt damanlegg. Her var der jobbet mye med forskjellige typer damer, lys, skygge, siktelinjer. Vilt, vakkert eller stramt og stelt. Der var alt!

Nederlandsk delikatesse

Sist men ikke minst fikk vi nyte noen fler nederlandske delikatesser: røkt ål!

  

Tekst og foto: Liselott Lindfors

Oppdatert 04.06.2018