English

Park- og hagedrift på studietur i Sverige.

Fagskolestudentene på Park- og hagedrift har vært på studietur i Sverige, og her er deres reisedagbok.

Studietur til Sverige med studenter fra fagtekniker Park & Hagedrift 2013

Vi startet turen i et utrolig regnvær. Første stopp var på Tøyen på Botanisk museum. Vi hadde en entusiastisk guide som viste oss parken, bl. A. så vi en Ginko biloba med frukter, flotte gamle trær som ikke ville gi seg, humlehotell og – ikke minst – hvordan de klarte å holde så ryddige, pene kanter på gangstiene!

 

  
Foto:Liselott Lindfors

Bjørvika i Oslo

Etter hvert ble vi så iskalde så da fikk det bli lunsj på Munch museet og sedan var det nesten på tide å ta tåg til Stockholm. Men vi rakk å gå en tur langs det nye anlegg i Bjørvika hvor det er anlagt bed som har både en formel karakter og samtidig et litt vilt preg. Ikke alt var like pent i Oslo …

  
Foto: Liselott Lindfors

Stockholm.

Her besøkte vi Drottningholms slott. Et fantastisk anlegg som viser opp en franskinspirert barokkhage fra 1600 tallets senere del, en intimere form hage fra 1750 tallet i tilknytting til Kina slott og i tillegg en Engelskinspirert landskapspark fra Gustav III. Tid. Den svenske kongen og dronningen bor faktisk her i dag.
 
De klippete hekkenes forlovede land! Foto Liselott Lindfors

Hammarby sjöstad

Fra det historiske beveget vi oss raskt til en meget moderne del av byen; Hammarby sjöstad. Et tidligere industriområde som nå er blitt et populært boligområde for barnfamilier. Lek med vann, nærhet til vann og mange interessante små hager i tilknytting til blokkhus.
  
Foto: Liselott Lindfors

Skärholmens perennpark 

Neste dag fikk vi solskinn og en meget flott opplevelse i Skärholmens perennpark. Dette er et anlegg som er tegnet av Piet Oudolf og bygget i regi av Stockholms stads forvaltning. Det er Svenska bostäder som forvalter Skärholmens perenn park per i dag. Den ligger i et område hvor det bor mange innvandrere og det er plassert midt imellom relativt lave blokkhus. Et område som du vanligvis ikke skulle notert deg men som nå ble en perle. Den lille tiden vi var der var det mange som besøkte den lille parken. Det ble en møteplass mellom kulturer og generasjoner.
  

I parken kunne du oppleve bed med steppekarakter, woodland og en fjellhage. Plassens naturlige forutsetninger var meget godt ivaretatt.
Foto: Anita Johansen

Sinnenas trädgård

Et helt annet type anlegg var neste stopp: Sinnenas trädgård. Dette er en terapeutisk hage som ligger i direkte tilknytting til et demensboende. Her er alt tilrettelagt for å gi de gamle sansestimulanse, tilpassete aktiviteter utendørs, rehabilitering og i tillegg fungere som møteplass for kulturelle aktiviteter som gir de gamle anledning å være delaktige i det liv som fortsatt pågår.

Enköping 

Så til sist, et besøk i Enköpings parker! Her fant vi mye å bli inspirert av: Drømparken med stauder og prydgress er et grønt eldorado! Vi var der i midten av september og parkområdet var så flott! En dame vi traff sa: " Åh, så synd at dere kommer først nå. Dere skulle ha sett parken i sommer!"

Tette, frodige felt med stauder som enten blomstret eller som forsvarte sin plass med å ha flotte blader eller blomsterstengler. Parken er tegnet av Piet Oudolf i tett samarbeid med gartneren Stefan Mattsson. I Enköping har de klart å kutte skjøtselkostnadene ved hjelp av å bruke stauder.

 
Foto: Anita Johansen

Noe de blitt veldig flinke til å anlegge og som vi virkelig tar med oss er lommeparkene. Hver enkelt med sin karakter og preg, et lite rom hvor du kan ta en pause eller bare sitte og bli inspirert i. Et genistrek i dette med å skape små pusterom i byen.

Det var tre intense, men lærerike dager. 

Tekst: Liselott Lindfors
Foto: liselott Lindfors og Anita Johansen

Oppdatert 30.09.2015