English

Sissinghurst

Studentene på fagskolestudiet Park- og hagedrift har vært på studietur til England, og de har selv skrevet artikler fra stedene de besøkte.Artikkelen fra Sissinghurst er skrevet av Hans Otto Benterud.

Dette er et ur-engelsk anlegg med bygninger i typisk rød tegl. Den eldste bygningen er et tårn fra ca. 1560, som blant annet har vært brukt som fengsel. Nåværende hage er anlagt ca. 1930 av Harold Nicolson og Vita Sackville-West. Han var forfatter og diplomat, hun var poet, novellist og hageskribent. Hagene er inspirert av Gertrude Jekyll, William Robinson og av ”arts & crafts” bevegelsen. Anlegget består av ti separate hager, hver med sitt særpreg. Det være seg sesongbetont (orkidé, vårhage) eller spesielle farger (den hvite hagen). Anlegget er både privat og offentlig, og som i mange andre engelske parker og anlegg er det stor frivillig innsats fra ildsjeler. Som en kuriositet kan nevnes at alle overgartnerne har vært kvinner.

Selv om Sissinghurst ligger i et åpent jordbrukslandskap, så er følelsen av å være inne i et rom tatt vare på ved at området er innrammet av store trær.  Alle hekker (barlind og agnbøk) er stramt klippet – dobbelthekken av barlind er et flott skue. Denne hagen byr på stadige overraskelser og inntrykk. Virket litt overgrodd på sine steder akkurat nå, men et besøk på våren hadde vært moro. Hagen er et av Englands mest besøkte anlegg. Et deilig sted å være og ikke må en være hagenerd for å trives heller. Mye flotte steinarbeider og variasjon i steintyper/ uttrykk/ mønstre. Forsøkte også å følge en guidet tur, men gav opp da guiden var håpløs å forstå for oss.

Oppdatert 30.09.2015