English

Studietur til Larvik

Studentene på gartnerfag ved Vea- Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører, har vært på studietur til Larvik og de har selv tatt bilder og skrevet artikkel fra turen.

Larvik kommune.

         

Vi ble vist rundt av Aase Tveter som er oppsynsmann i Larvik kommune. Hun har sin utdannelse fra Gjennestad som hun tok i voksen alder.

Beplantning: I Larvik har de i mange år brukt Canna i beplantningen. Dette har vist seg å være en meget god plante i bymiljøet. Cannaene som er plantet nå er satt ut for 3. år på rad. De oppbevares på en leid plass. Rudbeckiaen var en testplante for L.O.G. som viste seg å være en bra plante og er også brukt flere ganger. Plantetårnet blir plantet inn med pluggplanter i mars. Tidligere ble disse beplantet med impatiens, men pga soppsykdom er denne så godt som kuttet ut som plante kommunen bruker.All beplantning blir gjødslet med gjødselvann og fullgjødsel og det vannes x2 pr uke i varmeperioden

Torvet og torvområdet: Her er det brukt mye Larvikitt som er Vestfolds fylkesstein og også kåret til vår nye nasjonalbergart.Torvet i Larvik er veldig populært sted tidlig om våren også da det tørker fort opp og det er godt å sitte i solveggen med larvikitt stener som ryggstøtte. Det blir hentet ut larvikitt fra to forskjellige steder. Fra Tveidalen kommer lys labrador og fra Tjølling kommer mørk labrador.

 

Poesiparken:Vi gikk i en del av poesiparken som hadde ofisiell åpning november -08. Poesiparken fikk støtte av Norges kulturråd og målet er å gjøre Larvik til Europas poesiby. Ideen til poesiparken kommer fra Louis Jacoby. Han er kjent som visesanger, visedikter og forfatter, og er nå primus motor bak Poesiparken i Larvik. Larvik har snart 15 innstallasjoner med poesi ferdiget og satser på å ha 100 innen 2012.

Indre havn:Indre havn var tidligere avgangshavn for Color Lines Peter Wessel. Her har det blir laget en park på 7-10 mål. Som et stunt lagde de denne på 48 timer(!). Det er laget to dimensjonerte håndballbaner med beachvolleyball på den ene. De planlegger nå å snu litt på håndballmålene for å få plass til 3 nye volleyballnett. Skolene bruker plassen til gymtimene sine og Larvik fikk arrangere beach håndball EM i år, noe som gav byen 3000-5000 besøkende. Plenen er laget oppå parkeringsplassen og her er det lagt leirjord i bunnen og matjord + sand oppå. Vannreservene er derfor i leira og gjør ikke plenen så bløt i regnperioder.Det hele bygger ikke mer enn 20 cm opp, noe som gir lett tørkeproblemer i varmeperiode så da vannes det ofte og det må gjødsles. Bruk av bioklipper er ikke nok.I endene der det er etablert blomsterbed er det lagt store steiner hentet fra pukkverk for å få bygd opp mer enn 20 cm slik at plantene kan vokse og gro. I parken har de brukt grønt til lykter, søppelstativ osv istedet for byfargen rødt da det passet bedre inn. Det er plantet trær i store kummer, men det er jo begrenset hvor lenge disse vil klare seg pga plassmangel. Men parken er visstnok også bare midlertidig så det trenger ikke være noe problem.4 store entrepenører sponset 100 000 hver til prosjetet, kommunen fikk kjøpt 5 mål ferdiggress rimelig og 200 frivillige stilte opp får å få dette til. Totalkostnadene for etableringen anslo Tveter til et par millioner.

Tekst: Hege Rikstad

Oppdatert 30.09.2015