English

Studietur til Sissinghurst

En ny opplevelse av en romantisk hage, anlagt i ruinene av et fengsel. Velkommen inn i en del av Vita Sackville-West og Harold Nicholson sin ”romantic Saxon, Roman, Tudor Kent.”

Tekst og foto: Mette B, Marianne T. og Bjørg S.

Sissinghurst er en av de mest berømte engelske hagene fra det 20. århundre, anlagt ved et hus fra middelalderen med eget utsiktstårn og vollgrav.
Arbeidet med hagen ble påbegynt i 1930, da ekteparet Vita Sackville-West, forfatter og poet, og hennes mann Harold Nicolson, diplomat og skribent, kjøpte stedet.

Hagen er utformet som en serie av ”rom”. Hvert rom med sin egen karakter av farge eller tema, inspirert av Gertrude Jekylls designfilosofi.

”Veggene” er høyt klippede hekker og rosa mursteinsvegger. ”Rommene” og ”dørene” er innrettet slik, at når en nyter skjønnheten i et rom, oppdager en plutselig en ny vista i en annen del av hagen.   

Det mest kjente av” rommene” er nok ”Den hvite hagen”. Opprinnelig var denne hagen en rosehage. I desember 1939 begynte Vita å planlegge sin hage i hvite nyanser. Det tok enda 10 år før første skritt ble gjort. Det var å skifte ut daværende riddersporer med planter som var hvite og sølvfargede . Vita hadde et ønske om å ha hagen perfekt til ” British Fair or Festival” i 1951. Slik som hagen fremstår i dag, mener man den ble i 1954.Fra 1937 har hagen vært åpen for publikum. Vitas ukentlige hagespalte i ”The Observer” i perioden 1947-1961, bidro sterkt til å gjøre hagen kjent.

Sissinghurst ble overdratt til National Trust i 1967, som siden den gang har forvaltet anlegget, med engasjerte innspill fra Nicholson-familien.

På Sissinghurst er det i dag ansatt en hovedgartner og hennes assistent. Ellers består staben av tre gartnere på heltid, en botaniker samt to gartnere på deltid. Under roseblomstringen hjelper en gruppe frivillige med å ukentlig fjerne visne blomster.

Siden 2008 har det National Trust og Adam Nicholson,  Vita og Harolds barnebarn, jobbet for å gjenopprette en form for tradisjonelt landbruk på åkrene tilhørende Sissinghurst. Landbruksproduktene blir benyttet av stedets egen restaurant, som i dag serverer over 100 000 måltider i året.


Tekst og foto: Mette B, Marianne T. og Bjørg S.

Oppdatert 30.09.2015