English

Fordypningsoppgave i Historiske grøntanlegg

En strandstuehage, en eplehage, en bondehage, en prestegårdshage, flere museumshager, herregårdshager og lystgårdsanleggDe har virkelig funnet seg hager fra alle samfunnslag, studentene på Historiske grøntanleggi et tidsspenn fra 1600-tallet til godt opp på 1900-tallet.  

Det nærmer seg slutten  studiet for de som tar fagskoleutdanningen Historiske grøntanlegg, og de som skal videre på Antikvarisk drift og skjøtsel er snart halvveis.  Alle jobber intenst med arbeidskravet, - studiets største oppgave, - en restaureringsplan over et selvvalgt anlegg. Siden mange av studentene allerede jobber som gartnere i et historisk anlegg, kommer mange med sin egen arbeidsplass under armen, og ønsker å få løst et restaureringsproblem i den

  

Studentene på fagskoleutdanningen Historiske grøntanlegg jobber med fordypningsoppgaven.

Privathage ved Stjørnfjorden i Trøndelag

Britt Elin har imidlertid valgt en privathage, - en folkelig hage fra tidlig 1900-tall. Folkelig, men på ingen måte alminneligFor hundre år siden valfartet folk til denne enkle, men vakre selvbyggervillaen ved Stjørnfjorden i Trøndelag, for å beundre blomsterprakten og duften fra en hage som var bygget opp av de enkleste midlerDagens eier ønsker å gjenskape dette, og ønsker også en prosessuell restaurering som det heter, når man tar i bruk de materialer og håndverksteknikker som ble brukt opprinneligI dette tilfellet vil det være det frø, stiklinger, rikelig med kompost og naturgjødsel, håndverktøy og trillebår, stor hageglede og godt med tid.  

  

Britt Elin har valgt en privathage, og studerer gamle bilder for å finne ut hvordan hagen har sett ut i ulike perioder.

Fossum hovedgård ved Skien

På Fossum hovedgård ved Skien var det helt andre forhold, men også der har hageanlegget blitt gradvis forenklet. Foran den formidable empirebygningen ligger en rektangulær, nedsunken plen,-  en gigantisk boulingrin. Midt på denne lå i mange tiår en medaljong fylt med tusenvis av sommerblomster, - ofte begonia. Medaljongen er fjernet de senere år, og Victoria, som bor på Fossum, har påtatt seg oppgaven å finne en løsning for det sentrale hageelementet som både har et overkommelig skjøtselsnivå og en historisk forankring. 

Victoria jobber med hageanlegget på Fossum hovedgård.

Registrering

For alle, uansett anlegg, gjelder det å gjøre en skikkelig registrering av dagens situasjon og en grundig historisk gjennomgang av hagens ulike epoker.  Da har de materiale til å kunne gi en kulturhistorisk analyse av anlegget og veie de ulike kulturminneverdiene opp mot hverandre, før de lander på et forslag til restaurering. 

  

Vidar jobber med Rød herregård i Halden, og har registrert alle plantene som er i anlegget i dag.

Tekst: Ingeborg Sørheim
Foto: Dorte Finstad

Fagskoleutdanningene Historiske grøntanlegg (30 studiepoeng) og Antikvarisk drift og skjøtsel er to enkeltstående studietilbud som tilsammen utgjør fagskoleutdanningen Gartner med antikvarisk kompetanse (60 studiepoeng). Høsten 2019 er det studiestart for Antikvarisk drift og skjøtsel, mens Historiske grøntanlegg starter opp høsten 2020. Søknadsfrist er 15.april

Oppdatert 27.02.2019

#veafagskole