English

Gult til påske

Etter vårjevndøgn blir dagene lengre og varmere, det merkes både ute og inne. Plantenes livssyklus styres nettopp av lyset og temperaturen, og alt skjer på en gang kan det virke som. Men ingenting kan måle seg med de første vårtegn som vi venter på.

Vårkornell
En tidligblomstrende busk jeg ser spesielt godt etter er vårkornell, eller Cornus mas som den også heter. Det er en busk som ikke så kjent på våre kanter, den er spesiell fordi den er en av de aller tidligste buskene som kommer i blomst om våren. Blomstene er små og gule, og er spredt utover hele busken, når den blomstrer ser hele busken gul ut. Vårkornell vokser vill sør i Europa, men klarer seg også i vårt distrikt. Men det gjelder å være tålmodig for det kan ta noen år før vårkornellen begynner å blomstre, men når den først har kommet så langt blomstrer den hver vår.

Vårkornell er en busk eller et lite tre som passer i små hager, den er ikke særlig prangende, men desto mer spesiell. Denne busken bør plantes slik at man ikke kan unngå å se den, de små lyse blomstene som vokser i knipper på bare kvister oppdager man lettest når en er tett ved busken. Er man heldig og pollineringen har vært god kan en oppleve at vårkornellbusken får spiselige mørkerøde frukter som blir så store som små nyper. For å få frukter bør det i det minste være mer enn en busk siden den må fremmedbestøves.

Denne vårblomstrende busken kan bli omtrent tre meter høy, og egner seg derfor godt til små hager. Veksten får lett et noe uryddig preg, men den tåler godt beskjæring. I tiden etter blomstring er busken nokså anonym. Kvister kan tas inn til driving, og vil glede oss med blomster en god stund før den står med blomster ute.

Vårkornell er en busk som vokser godt i middelhavsklima og trives under varme og karrige forhold, den blir faktisk regnet som frukttre når den dyrkes på sørlige breddegrader. De kirsebærlignende fruktene blir brukt som erstatning for oliven, coctailbær eller til saft og syltetøy. Danskene kaller denne busken for ”kirsebærkornell”, på engelsk kalles den ”Cornelian Cherry” og det er nettopp på grunn av de røde fruktene.

Planter som blomstrer tidlig om våren får som regel litt ekstra oppmerksomhet, og det er jo nettopp det som gjør det så spennende.

Gult til påske
Når det gjelder å starte våren tidlig er det gode muligheter innendørs. Mange vårblomstrende busker kan drives inne noen uker før de kommer i blomst ut. Fristende er det også å kjøpe med seg noen vårblomstrende potteplanter. Nå er det mye gule blomster å se, og det passer fint til påske. Jeg har valgt meg ranunkel – gul og fin. Sammen med kvister av vårkornell er det min påskepynt i år.

Tekst og foto:Gartner Sissel Alvestad for www.byavis.no 

Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole