English

Hanakubari på Vea med Yasuko Oki

Det var stor pågang og mange interesserte til tross for at de aller fleste ikke ante hva dette var for noe! 

   

Etter at jeg deltok på et lignende kurs, arrangert av Ikebana international i Oslo, var min interesse tent, så utrolig spennende! Dette måtte vi få til på Vea, og det fikk vi en helg i januar 2016.

Hanakubari

Utgangspunktet for Hanakubari og dens opprinnelige design er skapt av Mami Flower Design School i Japan. Ideen er å skape en god sammenheng mellom blomster, vase og teknikk hvor teknikken er en viktig og synlig del, skapt av naturlige materialer. Det blir ikke brukt hverken oasis eller kensan i disse arbeidene.

Hana betyr blomster og kubari betyr teknikk, eller «natural support». Japanerne bruker kun en teknikk i hvert arbeid, og det er vesentlig at det er teknikken og ikke skåla eller fatet som holder blomsten på plass.

Fokuset på dette kurset var å få testet mange teknikker, ikke så mye på detaljer og design av blomstene, det får vi jobbe videre med.

Greiner i spenn

Første teknikk er med grener som presses ned i skålene slik at blomstene kan få støtte derfra, minimum 3 grener som styrer retningen på blomstene.

  

Greiner med splitt

Neste teknikk er med grener som splittes og settes sammen. På denne måten kan vi bygge ulike konstruksjoner som sitter fast i skålen, men lar blomsten stå fritt, kun festet til konstruksjonen.

  

  

Phormiumblader

Deretter var det arbeid med Phormiumblader på ulike måter.

  

  

  

Salal og greiner

Konstruksjon med salal og greiner var tidkrevende men veldig spennende. Selve teknikken blir jo også her en veldig tydelig del av estetikken og helheten, og derfor styrende i forhold til komposisjonen.

  

  

  

En del av tekikken kunne også brukes i vase. 

  

"Floating"

«Floating» er en teknikk som kan skapes med ulike materialer og på forskjellige måter. Her har vi for det meste testet ut Equisetum.

  

"Foalding"

Siste arbeid kalte Yasuko for «foalding», og her brettet vi Thypha blader og festet de med coctailpinner. Aller helst skulle de vært festet med tynne bambusgrener.

  

En hektisk, innholdsrik og veldig inspirerende helg. Vi håper å kunne tilby dette kurset og en fortsettelse senere også. Så – følg med på hjemmesiden!!

Takk til alle som deltok!

Tekst: Runi Kristoffersen

Foto:Line Østerdahl

Oppdatert 13.11.2017

#veafagskole