English

Hjeltnes gartneri – en gammel suksess!

Gartnerklassen (GV18) har vært på studietur på Vestlandet. Her er elevenes artikkel fra besøket hos Hjeltnes gartneri.

Ved siste stopp den 10.september var det en spent og nysgjerrig gjeng med andre års gartnerelever som steg ut av bussen. Her skulle vi på besøk hos 3.generasjons driver Kristofer Hjeltnes, på Hjeltnes Gartneri i Ulvik Kommune.

Det hele startet med bestefaren til Kristofer som satte i gang produksjon av tomater på slutten av 1940-tallet, og etter hvert også produksjon av blant annet Fresia. På 1970-tallet overtok faren hans, og rettet produksjon over på potteplanter. I dag driver Hjeltnes med helårsproduksjon av blomster på 11-12 mål, og har 12-13 årsverk. Vårsesongen er klart travlest og nesten 80% av den totale omsetningen (17 millioner) blir solgt og kjørt ut i denne perioden. Gartneriet produserer et sted mellom 2 og 2,5 millioner planter i året. Hele 1 million av dette er stemorsblomster, og det gjør Hjeltnes til landsdekkende på levering av Stemor, som de også er til sommerblomsten Sanvitalia.

Gartneriet leverer mye av sin produksjon til Blomsterringen, med Hageland er den største kunden. Per i dag går de fleste plantene til Hordaland, Sandnes, Stavanger og Bergen, men ved siden av selger de også til kommuner, entreprenører og bedrifter.

Det nyeste drivhuset på Hjeltnes fra 2015, var fylt opp med høstens Sølvkrans (Senecio cineraria). oto: Liv Haugen

Til stort gartneri trengs det god plass, og når vi var på besøk fikk vi omvisning i de mange drivhusene på gården. Kristofer fortalte oss at de var av ulik alder, og bygget i forskjellige materialer, noen i plast eller herdet glass, og andre i polykarbonat. Felles for alle var at de ble fyrt opp med vannboren varme, og at det var fordelingsvifter som fordelte ut varmen. Det dyre olje-alternativet de hadde, brukte de kun som reserve om det skulle bli veldig kaldt eller om strømmen gikk. Et overskudd kan fort brukes opp, og Hjeltnes var bevist på hvilke tiltak som sparte dem økonomisk. En smart løsning var at vannet som ble til overs etter vanning ble brukt opp igjen, og de brukte nyttedyr og kun sprøytemidler ved behov.

Nå i september måned hadde det hele begynt å roe seg ned for sesongen, og årets siste produksjon var satt i gang. I det nyeste drivhuset stod det rekke på rekke med Sølvkrans (Senecio cineraria), mens det i husene ved siden av var hele 25 000 Hagecyclamen (Cyclamen Hederifolium) og 35 000 vanlige Cyclamen (Cyclamen persicum), også kalt Alpefioler, som straks klare for utlevering og salg. 

De flotte plantene stod utover flo- og fjærebord, som han ellers nevnte at hadde kostet like mye, som å sette opp selve drivhuset de stod i.

Stor produksjon av Cyclamen i flere av drivhusene på gartneriet. I blått, driver og dagens guide, Kristofer Hjeltnes. Foto: Liv Haugen

Kort sagt er utfordringene ved å drive et gartneri mange, men Kristofer ga oss et innblikk i gartneriets gjennomtenkte løsninger og deres profesjonelle produksjon. Han videreformidlet annen nyttig informasjon om driften og delte økonomiske erfaringer med oss.

Takk for av vi fikk komme!

Tekst: Mette Berven Holstad og Anne-Heidi H. Kjernmoen

Oppdatert 08.10.2019

#veafagskole