English

Hortensia inne og ute

Stuehortensia (Hydrangea macrophylla) er en flott potteplante som kjøpes når den er i full blomst.

Den kan blomstre i lang tid men den tåler ikke å tørke. Når hortensia blomstrer er det ikke mange andre planter som kan konkurrere med den. Hortensia hører med til de gammeldagse plantene som igjen er blitt moderne. Det finnes mange ulike arter av hortensia, og felles for disse er at de stammer fra kjørlige, tempererte strøk. Denne stueplanten er også blitt populær som uteplante, og den har en annen egenskap – de kan skifte farge underveis.

Blå eller rosa blomster

Hortensia reagerer på pH-verdien i jorda og derfor kan en oppleve at blomsten skifter farge. Dyrkes planten ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Dyrkes planten i en alkalisk jord med høy pH vil blomsterfargen bli rød eller rosa. Det er bare de hvite sortene som ikke skifter farge uansett surhetsgrad i jorda. Vil du bevare dine blå hortensiaer må de derfor ha næring som for surjordsplanter.

Når vårblomstringa er over kan stuehortensia settes ut i hagen, og det er store sjanser for at den kan blomstre på nytt samme år. Men stuehortensia er ikke så hardfør at den vil klare seg ute gjennom vinteren, den kan godt oppbevares inne i en krukke og settes i en kald kjeller eller i et kjølerom om vinteren. De fleste sortene setter nye blomsterknopper om høsten, så dersom hortensiaen beskjæres sent på året vil det sannsynligvis ikke komme blomster neste år. Beskjæring må skje rett etter blomstring.

Stell
En stuehortensia trenger mye lys og skal helst ikke tørke for mye ut. Hvis planten tørker helt vil den snart kollapse og blomstene vil blekne. Men alt med måte, planten liker heller ikke å stå i vann til enhver tid. Hortensia bør få gjødsel i vekstsesongen. Etter blomstring vil den ha det kjørlig og vil trives godt om den settes på et skyggefullt sted helt til frosten kommer, da må den inn og overvintre frostfritt. Hortensiaer kan leve lenge.
I hagen
Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) er en kjent hageplante og en av de mest verdifulle hos oss. Den begynner å blomstre når alle de andre plantene begynner å få høstfarge. Den har så tunge blomsterklaser at de ofte tynges ned mot bakken. En grunn til at denne planten har vært populær som hageplante er at den har store flotte blomsterskjermer og lang blomstringstid. Blomstene er store og kremhvite, og de får som regel en lett rosa farge ettersom den utvikler seg. Planten kan skjæres tilbake om høsten fordi den blomstrer på årsskudd. Syrinhortensia er hardfør, den kan plantes i store deler av landet og den kan stå i flor til snøen kommer.

Tekst og foto: Gartner Sissel Alvestad, for Lillehammer Byavis
Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole