English

Hvis du ønsker å bli gartner og du vil gjøre en forandring i livet ditt, så er dette stedet å gjøre det!

Thomas har tatt gartnerutdanning på Vea, nå skal han drive egen fruktgård i Hardanger.

  • Navn: Thomas Ekrem Harris
  • Klasse: Gartnerutdanning for voksne
  • Alder: 43
  • Kommer fra: London. Har bodd i Oslo noen år og flyttet til Lofthus i Hardanger i år.

Bakgrunn:

Har vært journalist, grafisk designer, jobbet i reklamebransjen og vært redaktør i London. Etter 7-8 år i London ønsket jeg meg mer nærhet til natur og familie og flyttet til Oslo. Der jobbet jeg også i reklamebransjen. Da jeg fikk kjæreste og barn fant jeg ut at jeg ikke kunne fortsette å leve slik jeg hadde gjort og ønsket meg noe annet.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta Gartnerutdanning på Vea?

Finanskrisen førte til at jeg ble permittert på dagen og det ga meg mulighet til å revurdere hva jeg skulle gjøre. Jeg ønsket å friske opp en gammel drøm om å blir gårdbruker og da var Vea det naturlige valget. Vea har et godt rykte og av de jeg har snakket med anbefalte alle Vea. Det passet fint å kunne ta utdanningen på deltid som voksen.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

En del teori, men veldig mye praktisk. Først lærer man og så gjør man. Det er først når vi gjør ting i praksis at vi skjønner hva vi har lært. Du kan ikke lære å jobbe med planter, uten å jobbe med planter. Det er mye praktisk gjennomgang av ting vi trenger å kunne. Som for eksempel å lære å bruke motorsag, kjøre traktor og vedlikehold av gressklipper. Vi får et godt fundament for å få kjennskap til alle nødvendige ressurser og til å tilegne oss den kunnskapen vi trenger.

Undervisningen er lagt opp med samlingsuker, og når vi er her er det fullt fokus på utdanningen.

Er det behov for gartnere?

Jeg har erfart at det er et behov for gartnere. Vi blir spurt mye til råds. Mange spør etter enkle løsninger, de vil ha fine hager som ikke krever stell. Det er ikke alt som er så enkelt, en fin hage krever arbeid. Liker du ikke å luke så kan du leie en gartner. Det begynner å bli marked for å leie gartnere til å gjøre hagearbeid. Jeg tror nesten alle som går i klassen allerede har en jobb, eller planer for et eget firma. Noen etablerer seg selv mens andre begynner i gartnerbedrifter.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg skal bli fruktbonde i Hardanger! Vi har kjøpt en gård i Lofthus i Hardanger og flyttet dit for tre måneder siden. Der har vi mange gode naboer og vi opplever at vi er blitt godt tatt imot i lokalmiljøet. Det er et inkluderende miljø, ungene har begynt i barnehage og synger allerede i kirkekoret. En av naboene våre er Magnus Oppedal, viden kjent dyktig fruktdyrker. Vi har mange rundt oss som vi kan lære av og danne nettverk med innenfor fruktdyrking.

Birøkting

Nå går jeg kurs i regi av Sogn jord og hagebruksskole. Jeg skal begynne med pollineringsrettet birøkting. Det er behov for 13 nye årsverk innen birøkting bare i Hardanger og flere er med på å støtte et prosjekt for å få flere til å starte med bier, blant andre BAMA, Norgesgruppen og Frukttorget på Økern.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Det er et helt spesielt årskull! Vi har kjempegodt miljø, veldig forskjellige mennesker, ikke noen klikker og alle er sammen. De unge og de litt eldre, alle har vi gitt hverandre næring. Miljøet er helt utrolig. Vi har nok vært en krevende klasse med mange sterke individer, men en god variasjon.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til gartnerutdanning på Vea?

Hvis du vil bli gartner må du ta steget. Her får du den bakgrunnen og den næringen du trenger for å bli gartner. Hvis du ønsker å bli gartner og du vil gjøre en forandring i livet ditt, så er dette stedet å gjøre det!

Jeg har innsett at det er viktig å benytte seg av tiden når man er her på samlinger. To år går veldig fort, den tiden vi har er veldig verdifull og det er viktig å utnytte tiden og mulighetene man har på Vea når man først er her.

Nå er det eksamenstid, men jeg egentlig ikke tid til å være her. Det skjer så mye på gården hjemme i Hardanger og jeg har så mye jeg skal gjøre der. Jeg er så klar for å komme i gang med arbeidet med å drive min egen gård!

Tekst og foto: Dorte Finstad

 

Oppdatert 20.05.2016

#veafagskole