English

Hyasinter

De kalles gjerne svibler, de er mye brukt og er svært populære fordi de er så flotte å se på, og mange forbinder duften av dem med jul.

Ute og inne
Hyasint er en gammel kulturplante, den har vært svært ettertraktet og fantes tidligere i et stort antall sorter. Gjennom tidene er den blitt brukt både som hageplante og som stueplante. De sviblene vi vil drive inne må være preparerte, det betyr at de må ha en kjøleperiode før de blomstrer.

Giftig
Plantesaften hos svibler kan være irriterende, og de regnes som giftige. Dersom barn får i seg noe av disse plantene bør en kontakte giftinformasjonen. Når sviblene blomstrer har de en sterk duft og kan derfor også være et problem for allergikere.

Planting
Vil man drive frem løken selv kan de settes i hyasintglass som er fylt med vann til like oppunder løken, de hvite røttene vil da vokse nedover i vannet og de er svært dekorative. Løkene kan også plantes i jord, og det passer godt dersom man skal ha dem i en sammenplanting

Etter planting i jord eller i glass med vann må løken settes mørkt og kjølig i noen uker før blomsten kan drives fram. Det er i denne tiden løken utvikler røtter. Når de grønne skuddene er blitt omtrent fem cm lange kan løkene settes ut i lyset til driving.

Svibler man kjøper i butikken til jul er ferdig preparerte og er straks klar til å drives fram i blomst uten kjøling først og det vil derfor bare ta noen dager før de blomstrer.

Løk man kjøper skal være faste og friske. Skal man drive frem løken selv skal det ikke ha begynt å skyte fra løken. Kjøper man løk som er klar til driving skal alt det grønne på løken være friskt uten flekker eller andre skader.

Juletradisjon
Løkblomster til jul er blitt en tradisjon for mange av oss. Og det er mye å velge blant, svibler, tulipaner og amaryllis er de mest vanlige. Det er ikke vanskelig å få kjøpt alt ferdig, men ekstra stas er det jo om en kan drive fram løken sjøl.

Husk at frukt og løk ikke passer så godt sammen. Frukt skiller ut etylengass som lett kan ødelegge for blomstringen.

    

Tekst: Sissel Alvestad, gartner på Vea, for www.byavis.no
Foto: OBP

 

Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole