English

Jeg trives med å være blomsterdekoratør, og jeg vil fortsette med dette!

Det er alltid spennende å møte igjen tidligere elever. Vi møtte Hanne på jobb i en blomsterbutikk i Oslo og spurte litt om hvordan utdanningen til blomsterdekoratør har vært for henne.

Navn: Hanne Skaret
Alder: 20 år
Klasse: Var elev på Vg2 blomsterdekoratør på Vea i 2011/2012
Kommer fra: Elverum

Når bestemte du deg for å bli blomsterdekoratør?

Jeg bestemte meg for å bli blomsterdekoratør da jeg gikk i 10. klasse. 

Hva var det som gjorde at du valgte å ta blomsterdekoratørutdanning?

Jeg valgte blomsterdekoratørutdanning da jeg var på utplassering hos Floriss. Det virket som et spennende og kreativt yrke, noe jeg syntes var viktig for mitt valg av utdanning.  

Hvordan har utdanningen vært for deg?

Min utdanning har generelt vært bra!

Du gikk Vg1 Design og håndverk på Elverum vgs. Hvordan var det?

Året på Design og håndverk inneholdt mye tegning, maling og grunnleggende lære innen farge. For meg fungerte dette veldig godt! 

Du var elev på Vg2 blomsterdekoratør på Vea. Hvordan var det?

Året på Vea var lærerikt, man lærer alt innen blomsterdekoratørfaget, dyktige lærere som veileder og gir råd når det trengs. Skolen er generelt bra! Dette fordi man selv kan høste varer som brukes under opplæringen. Dette gir en følelse av hvordan "det virkelige liv" fungerer. 

Hvordan trivdes du på Vea?

Jeg trivdes bra! Da jeg gikk der, var det få elever så vi ble en godt sammenspleiset gjeng som holdt sammen hele året. Dette gjorde også at året ble utfordrende siden vi var så få med tanke på konkurransen internt i klassen. Men dette gjorde arbeidet mye morsommere også!  

Hvordan var det å få lærlingeplass i blomsterdekoratørfaget?

Jeg var utplassert på Floriss i ett år før jeg begynte som lærling. Så jeg hadde en avtale der før jeg begynte lærlingstiden. Dette gjorde det lett for meg! 

Hvordan trivdes du med å jobbe som lærling?

Det er først når man kommer seg ut i butikk og begynner på læretiden at man skjønner om man faktisk vil arbeide med blomsterdekoratørfaget eller ikke. Det er en forskjell på skolehverdagen og arbeidsdagen, men generelt trivdes jeg veldig bra som lærling! 

Du har fullført utdanningen med å ta fagbrev. Hvordan var det å gå opp til fagprøven?

Det var krevende og utfordrende, men jeg føler at jeg vokste veldig mye på den lange toukers perioden. Jeg fikk testet ut hva jeg kunne faglig, noe som ga meg selvtillit videre i mitt arbeid. 

Hvordan var det å få jobb etter fagbrev?

Jeg søkte på steder hvor jeg visste at de var faglig dyktige. Jeg søkte på mange steder rundt i Oslo for å få det mer utfordrende. Jeg var på to prøvejobber og takket ja til den ene jobben. Denne prosessen gikk egentlig veldig smertefritt. Det tok ikke lange tiden før jeg var i jobb. 

  

Hanne fikk jobb hos Markedsplassen blomster i Bogstadveien i Oslo rett etter at hun hadde fått fagbrev.

Trives du med yrket ditt?

Jeg trives fortsatt med å være blomsterdekoratør, og jeg vil fortsette med dette!  

Hva tenker du om lønna?

Du blir ikke blomsterdekoratør for pengene sin skyld. Man blir blomsterdekoratør fordi man vil uttrykke seg kreativt og fordi du elsker det du driver med. Lønnen er ikke det som er i fokus i min hverdag. Men når det er sagt, det er ikke god lønn som blomsterdekoratør! 

Hva vil du videre? 

Jeg vil fortsette med å jobbe. Senere vil jeg ta mesterbrev. Jeg vil ha litt erfaring i ryggen før jeg går videre på fagskoleutdanning.

Hva vil du si til andre som vurdere å bli blomsterdekoratør?

Dere som vurderer å bli blomsterdekoratører burde absolut prøve dette. Fordi du får en morsom og kreativ dag på jobben. Nye utfordringer hver dag. 

Er det noe annet du har lyst til å si?

Vi trenger flere dyktige blomsterdekoratører med nye og spennede ideer. Dette vil løfte og utvide bransjen, noe den trenger! 

    

Det var julestemning hos Markedsplassen blomster da vi var innom i slutten av november 2014.

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 11.11.2015

#veafagskole