English

Julestjerner - levende julepynt

Like sikkert som at julen kommer, kommer juleblomstene til butikkene.

Og det er ingen tvil – julestjernen er den mest populære juleblomsten vår. I løpet av ukene før jul selges det ca.fem millioner julestjerner i Norge. I tillegg selges det asalea, amaryllis, julekaktus, svibler og julegleder. Julerosen eller helleborus, er en blomst som stadig flere kjøper i forbindelse med jul, men det er absolutt julestjernen som er den mest populære. Generelt kjøper vi mer og mer blomster i Norge, ikke bare til jul men gjennom hele året.

Produksjon i Norge
Alle julestjerner som selges i Norge er også produsert i Norge. På Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører produserer vi julestjerner for at gartnerelevene skal kunne følge en hel produksjon. Småplanter av julestjerner blir pottet på høsten etter at skoleåret har begynt og plantene er klare til levering før jul. Dette året har vi 3000 julestjerner i veksthuset på Vea, både enstaket og flergreinet. 

    

Symbol på julen
Julestjernas hjemland er Mexico. Der vokser den i naturlig tilstand som et lite tre eller busk og den kan bli opptil fire meter høy.

Det var den amerikanske ambassadøren i Mexico, Joel Robert Poinsett, som tok med seg planten til USA for 200 år siden, og amerikanerne kalte den for pointsettia. I sitt opprinnelige hjemland blomstrer julestjernen naturlig fra november til januar, og derfor har den fått status som juleblomst.

I dag kan du få julestjerner i alle farger, fra knallrødt til ferskenfarget og hvit. Selv om de røde julestjernene fremdeles er de mest populære, så kan man se at den hvite også begynner å bli godt likt.

Stell
Julestjerna liker ikke kulde! Det er viktig å huske på når man kjøper en julestjerne. Utsettes den for frost, selv om det bare er for en kort stund, risikerer man at bladene faller av. Julestjerner trives best med en temperatur på 18-22 grader. Den skal vannes med romtemperert vann, men ikke for mye. Julestjerna kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst så bevares fargene best, og det er ikke nødvendig med gjødsel i blomstringstiden.

Dette bildet er tatt av gartner Sissel Alvestad i veksthuset på Vea i desember 2013. Her er julestjernene klare for levering.

Snittblomst
Det går fint an å ha julestjerne som snittblomst. Den nederste delen av stilken holdes da under litt varmt vann straks stilken kuttes, hold den der til den hvite melkesaften slutter å sive ut. Sett deretter stilken i vann.
Julestjernen trives i godt selskap med juleglede, svibler, asalea, amaryllis og tulipaner. Nesten ikke noe er så vakkert som levende julepynt! Da blir det farger og glede i stua.

Her er ferskenfargede julestjerner brukt som snittblomst i en dekorasjon med cymbidium-orkideer, julekuler og kongler. Dekorasjonen er laget av blomsterdekoratør Rebecca Ukkelberg.

Tekst:Sissel Alvestad og Dorte Finstad.
Foto: Dorte Finstad

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Oppdatert 11.12.2015

#veafagskole