English

Knut Braastad er en grønn gründer

Om jeg hadde hatt mulighet til å ta denne fagskoleutdanningen før jeg startet opp hadde jeg sluppet å gå alle de omveiene jeg har gått.

Navn: Knut Braastad

Aktuell med: Braastads eplemost, cider og is.

Bakgrunn: Har ingen grønn bakgrunn, jeg er landbruksmekaniker. Som eldste sønn tok jeg over driften av gården i 1986. Det var korn, fruktproduksjon og eggproduksjon på gården og i tillegg jobbet jeg med service på skogsmaskiner.

Når fant du ut at du ville starte opp med produksjon av eplejuice?

I 2006 bygde jeg et rom på gården for å kunne presse epler selv. Jeg fikk veldig god hjelp av "Eplegården" som lærte meg alt om utstyr og produksjon. Det var veldig motiverende å starte opp med noe eget og jeg så at dette var noe jeg kunne gjøre. Jeg tok kontakt med mattilsynet, la frem tegninger og forklarte hva jeg ønsket å gjøre.

Klart du skal få det til! Det var mattilsynets første reaksjon og siden har samarbeidet med dem vært veldig bra. De har veiledet og forklart hva jeg burde gjøre i prosessen med godkjenning av lokaler og forskrifter.  Produksjonslokalene ble godkjent på torsdag, fredag ble den første eplemosten produsert og lørdag sto jeg på torget på Hamar og solgte Braastad eplemost. Ingerine Amundsen på Lier gård var min første profesjonelle kunde og det er hun fortsatt. I dag selges Braastad eplemost på ulike serveringssteder og lokale utsalg som Sveinhaug gård, Skafferiet og Løten nærstasjon. Vi produserer 30 000 liter i året.

  

Eplehagen på Aske gård er gjerdet inn for å beskytte epletrærne mot elg og rådyr. Det er godlyd for eplebonden å høre at bier og humler jobber med polinering.

Hvordan har etableringsprosessen vært?

Samarbeidet med Eplegården og Mattilsynet var positivt. Jeg søkte Innovasjon Norge om støtte til å investere i eplepresse, men der fikk jeg avslag og det førte til at jeg måtte kjøpe billigere utstyr. Senere kom jeg i kontakt med Maria Sundal hos Fylkesmannen som jobbet med å få i gang småskalaproduksjon og hun lurte på hva slags planer jeg hadde. Jeg ønsket å utvide produksjonen. Jeg fikk midler til å lage en forretningsplan og hadde et møte med Innovasjon Norge. Da ble det gitt støtte til å investere i produksjonsutstyr og etablere en produksjonslinje. Nå har vi et bra samarbeid!

Produksjonslokalene blir også brukt til foredling av andre produsenters produkter.

 

Produksjonslokalene på Aske gård bir også brukt til foredling for andre produsenter av frukt og bær. Her er det to bringebærprodusenter som har fått laget sin egen saft.

 

Jordbærsaft fra Etnestad og stikkelsbærsyltetøy fra Hovelsrudhagen.

Hva har du lært av prosessen? Hva skulle du helst vært foruten?

Det er mange lover, regler, forskrifter og avgifter i Norge og ikke alle er så godt kjent. Å få kunnskap om dette er veldig viktig, slik at man slipper ubehagelige overraskelser.

Har du sett behov for en "opplæring" hjelp som kunne være mer tilpasset det du skulle starte opp med?

Om jeg hadde hatt mulighet til å ta denne fagskoleutdanningen før jeg startet opp hadde jeg sluppet å gå alle de omveiene jeg har gått. Jeg ville ha lært det som var viktig for meg og min produksjon. Det er viktig for en gründer å forstå hva det går ut på og hva som kreves når man skal etablere noe nytt. Det er mange lover og forskrifter som man må kjenne til og forholde seg til og det er det viktig å få kunnskap om.

Du har vært med i prosessen om den nye fagskoleutdanningen "Grønn gründer". Hvem tenker du at denne utdanningen kan passe for?

Utdanningen passer for alle som har en "Grønn gründer" i magen. De som velger å ta denne utdanningen vil kunne lære av det andre grønne gründere har erfart gjennom sin etableringsprosess, slik at de vil få en enklere etableringsprosess.

Hva mener du om behovet for flere "Grønne gründere"?

Det er absolutt behov for flere grønne gründere! Det er veldig i tiden, så det er viktig at denne utdanningen kommer nå. Det er et marked for våre produkter.

Og nå utvikler du nye produkter?

Ja, vi er i gang med produksjon av is og cider, og jeg har flere ideer til produkter som kan være aktuelle å produsere her på Aske gård.

 

Fantastisk god is som er produsert på Nes i Ringsaker! Braastads eplemost er et veletablert produkt som selges i lokale utsalg på Hedmarken.

 

Her produseres det cider, kanskje det en dag også blir vin fra Hedmarken?

Hva er ditt råd til de som vurderer å bli "Grønne gründere"?

Ta kontakt med andre etablerte produsenter som driver med samme produksjon. Bruk hjelpen som nå kan gis via Nofima på Ås, samt Innovasjon Norge. Alle må lære seg produktet/produksjonen ved å stå i det selv. Når du skal selge produktet ditt så er produktkunnskapen alfa og omega for å skape tillit hos kjøperne. Her finnes ingen snarveier.

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 02.10.2015

#veafagskole