English

Kom igjen, det er moro!! Og utfordrende!

Det sier Per Ivar Reppen som er student på fagskoleutdanningen Botanisk design på Norges grønne fagskole – Vea.

  • Navn: Per Ivar Reppen
  • Klasse: Botanisk design
  • Alder: 46
  • Kommer fra: Rælingen, bor i Fredrikstad
  • Arbeidsgiver: Mathisens blomster

 

Bakgrunn

Jeg har arbeidet i ulike typer butikker som matbutikker og IKEA. Før jeg tok blomsterdekoratørutdanning jobbet jeg med regnskap i et begravelsesbyrå. Da jeg arvet penger fikk jeg mulighet til å realisere en liten drøm om blomsterdekoratørutdanning. Det var veldig moro, så jeg klarte ikke å slutte! Jeg tok fagbrev i blomsterdekoratørfaget i 2015, og begynte på fagskolen samme året. Jeg startet med Botanisk design del 1 og nå tar jeg Botanisk design del 2.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta fagskoleutdanningen Botanisk design?

Jeg hadde lyst til å lære enda mer om yrket, samtidig som muligheten til å ta mesterbrev gjorde at jeg valgte Botanisk design på Vea. Jeg ville lære mer, utvide grenser og se mer på alle mulighetene som finnes innen faget.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Vi har 6 ukesamlinger pr. semester med ujevne mellomrom. I forhold til jobb er det litt mange samlinger, men det går. Da jeg tok Botanisk design del 1 hadde vi praktiske oppgaver mellom samlingene, som også skulle dokumenteres.

På Botanisk design del 2 har vi ikke så store praktiske oppgaver. Har utført mest mens vi er på samling på skolen. I år er det mer teori og teoretiske oppgaver.  Vi har Botanisk design mandag og tirsdag, mens vi har Mesterutdanning onsdag-fredag. Da har vi undervisning sammen med andre som skal ta mesterbrev. Flere av de andre driver egne firma og har mer erfaring på det enn meg. Det er positivt at gruppen har ulik bakgrunn slik at vi kan utveksle erfaringer.

Nå begynner eksamen å nærme seg og da tenker man alltid at man skulle ha gjort mer gjennom hele studiet. Er det ikke alltid slik? Vi skal ha en skriftlig 5 timers eksamen i bedriftsledelse, i tillegg til prosjektoppgaven som skal inneholde både bedriftsledelse og blomsterfaglig fordypning.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Kjempebra. Skolen, alle lærer og ansatte er veldig imøtekommende og åpne, de inkluderer alle studenter. Og så ligger det jo veldig vakkert til !! Klassen er blitt en kjempegod gjeng, det ble vi allerede på første samling. Jeg opplever at de nye har kommet greit inn i klassen.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg er klar for mer utdanning, så nå har jeg søkt om å komme inn på yrkesfaglærerutdanning i Design og håndverk. Jeg ser ikke for meg at jeg skal jobbe i butikk frem til jeg blir pensjonist, jeg har lyst til å jobbe med faget på en annen måte. Man trenger ikke å «bare» jobbe i blomsterbutikk når man er blomsterdekoratør. Det finnet flere retninger og muligheter med faget.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til fagskoleutdanningen Botanisk design?

Bare å hoppe i det! Kom igjen, det er moro!! Og utfordrende!

Hva vil du si at din arbeidsgiver får ut av at du tar denne utdanningen?

Vi lærer mye om teknikker, det å utnytte materialer bedre og på nye måter, foredle materialer vi høster ute. Jeg blir bedre på vareutnyttelse og det bidrar til å bedre økonomien i butikken. Det å få utviklet kreativiteten gjør at vi blir flinkere til å utnytte restmaterialer.

Er det noe annet du vil si som fagskolestudent på Vea?

Det har vært en kjempepositiv opplevelse hele veien, skolen, beliggenheten, uteområdet. Det er så fint å kunne høste sommerblomster, stauder og andre materialer på de store plantefeltene ute på skolens område og hente roser i gartneriet.

Og så er det veldig fint å bli kjent med de andre studentene. Det er sosialt å bo sammen på hybel!

Tekst: Dorte Finstad

Oppdatert 27.01.2017

#veafagskole